Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Ktoś mi to już polecał, ale jakoś nie kumam tego setupu. Tzn nie kumam co mi przeszkadza mieć AF i spust pod 1 przyciskiem (jak jest defaultowo) i rozdzielać to na 2 przyciski? Nie mogę sobie tego jakoś wyobrazić, musiałbym się spotkać z kimś, kto pokazałby mi to organoleptycznie.
Co do ustawiania Eye AF właśnie pod danym przyciskiem to właśnie mogę ustawić, ale później jak próbuję użyć to w ogóle to nie działa, nie wiem czemu. Muszą być spełnione jakieś kryteria? Tj próbując użyć tego przycisku naturalnie jestem w innym trybie AF oraz próbowałem to w trybie one shot i w trybie servo. Nie działa nic. Tryb się nie przełącza.
Znalazłem kolejną "wadę" tego aparatu (post oczywiście z przymrużeniem oka, co by nie było). Zabrzmi to może dziwnie, ale macie może tak, że wrzucając RAWa do Photoshopa i cropując go do 100% powiększenia widzicie piksele i wydaje się Wam, że zdjęcie jest nieostre i w ogóle jakość jest fatalna? Następnie po zaakceptowaniu "fatalnego" zdjęcia zapisujemy go w JPEGu na maksymalnej jakości, włączacie zdjęcie na ekranie monitora (w moim przypadku 27 cali) i... zachwycacie się tym zdjęciem, że jest ostrość petarda i w ogóle kolory takie piękne?
To taki post malkotenta, ale jak miałem 6D to nie miałem takiego "efektu Photoshopa". Tj to co widziałem w RAWie na 100% w PSie akceptowałem, zapisywałem w JPEG i nie było tego efektu wow. Ot zdjęcie z grubsza (wyświetlane na monitorze 27 cali, dokładnie tym samym) było takie samo w JPEG jak w RAW podczas obróbki.
Strzelam, że jest to efekt 30mpix matrycy, tj możemy sobie niesamowicie powiększyć zdjęcie i widać ten piksel bardziej (względem 20mpix na 6D). Czy się mylę? Co czują fotografowie R5? :)
Nigdy nie otwierałem rawów w psuju.
Taki skrót od PhotoShop :)
A ja tam zaufałem Canonowi, bo on twierdzi, że też umie wywoływać RAW-y robione przez jego aparaty :mrgreen:, więc wywołuję je w DPP. Czasami, a zwłaszcza przy wyższych czułościach, RAW wygląda inaczej, niż zaszyty w nim podgląd jpg.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Strzelam, że jest to efekt 30mpix matrycy, tj możemy sobie niesamowicie powiększyć zdjęcie i widać ten piksel bardziej (względem 20mpix na 6D). Czy się mylę? Co czują fotografowie R5? :)
Jest to pewnie pochodna tych 30mpx - PhotoShop być może przy wyświetlaniu na ekranie wewnętrzne używa zmniejszonej jakości obrazu na potrzeby optymalizacji szybkości pracy. Dopiero po zatwierdzeniu lub przy zapisie odświeża dane.
Odp: Przywitaj się na forum!
Dzień dobry, dziękuję za przyjęcie, chciałbym porozmawiać z użytkownikiem Canona R z obiektywem 24-105 w zestawie. Mam zamiar zakupić ten zestaw, ale nie wiem ,czy można wyłączyć funkcje sterowania przez dotykowy ekran a ustawiać funkcje przez pokrętła?
Odp: Przywitaj się na forum!
Cytat:
Zamieszczone przez
Stan47
Dzień dobry, dziękuję za przyjęcie, chciałbym porozmawiać z użytkownikiem Canona R z obiektywem 24-105 w zestawie. Mam zamiar zakupić ten zestaw, ale nie wiem ,czy można wyłączyć funkcje sterowania przez dotykowy ekran a ustawiać funkcje przez pokrętła?
Witamy :D.
Przeniosłem tutaj, bo masz większą szansę na uzyskanie odpowiedzi w tym wątku.
Sprecyzuj o co Ci chodzi będzie łatwiej ale generalnie aparat jest całkowicie konfigurowalny i zakładam, że to o co masz na mysli jest do zrobinia poprzez blokadę ustawień lub sposób wyswietlania na ekranie.