no to juz grzech narzekac przy takich parametrach. Przeciez dodajac uszczelnienia, lepszy AF i wiecej klatek ubilo by toto za jednym zamachem 1d i 1ds.
Wersja do druku
no to juz grzech narzekac przy takich parametrach. Przeciez dodajac uszczelnienia, lepszy AF i wiecej klatek ubilo by toto za jednym zamachem 1d i 1ds.
ISO 50 :)
3200 $ :/ (a miało być około 2800 ;) )
3,9 fps - może być
Reszta, jak prawda to całkiem przyzwoicie. Rewolucja ma być ponoć w 2009 roku :)
No cóż, Canon idzie konsekwentnie swoim torem. Puszka ta ni w ząb nie wpasowuje się w hierarchię Nikona, ma zarąbistą matrycę i kiepską resztę. No i filmy 1080p. :) Niech dadzą tylko szkła, które dadzą optycznie radę tej matrycy, bo jak na razie poza 85L chyba nie ma kandydatów :)
Nikon póki co ma 13 Mpx i kiepskie ISO 100, więc studyjni mogą pomarudzić.
poprawili wszystko. iso, wizjer, szybkość. mpix jest więcej, niż trezba, ale to nie powód do narzekań:
RAW : Approx. 21.00 megapixels (5616 x 3744)
sRAW1 : Approx. 10.00 megapixels (3861 x 2574)
sRAW2 : Approx. 5.20 megapixels (2784 x 1856)
a 21 czasem się przyda.
zapewne poprawiona dynamika. 9 pkt AF + 6 wspomagających. swietny LCD. korekcja szkieł. dla mnie, do slubów - wymarzone narzędzie.
No to skończyły się żarty zaczeła sie chłodna kalkulacja - myśle ze ilośc żródeł jest na tyle duża że powyższe informacje mozna przyjąc jako wiarygodne.
Aparat wyglada nieżle ale napewno nie mozna go nazwać przełomem i przyszłościa fotografii (tak jak reklamował go producent :) ). 5D mark II juz z nazwy pachnie odgrzewaniem (choć może to zbyt drastyczne określinie bo skoro jednak poprawiny jest AF do poziomu 40/50D dodana sprzątaczka podniesione ISO to jednak róznica w stosunku do poprzedniego modelu jest).
Dla kogoś bez aparatu albo myślacego o porzuceniu cropa napewno bedzie to jeden z najbardziej łakomych kąsków na rynku jednak dla aktualnych posiadaczy 5D - nie wiem dla mnie osobiście chyba nie. Sprzedawnie teraz starej wersji za ~3000zł i dokładanie 5000zł do nowej jakoś mi sie nie kalkuluje biorąc pod uwage to co dostaje w zamian -ale to oczywiście mój punkt widzenia. Oczywiście poczekam na sample z nowej puchy ale patrząc na te ze starego 5D ... nie mam jakichś kompleksów jakościowych.
Myśle ze mając 5D warto poczekac na prawdziwe 3D z takimi bajerami jak kilka stron wyżej opisywal akustyk i spółka ;)
No i jak dali takie iso to znaczy że może być bardzo interesująco.