Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
Cytat:
Zamieszczone przez
marfot
Problem to pkt. 5 jak rozumiem.
Reszta to jakby normalnie...
Tak, powinienem to może jaśniej przedstawić na początku: problem polega na tym, że nowy EOS R po godzinie testów zachowuje się jak "zbrickowany" i nie mam pomysłu jak go ożywić. Problem pojawił się w p 5 mojego opisu powyżej.
Cytat:
Zamieszczone przez
marekjoz
Witam kolegów pierwszym postem i problemem, z którym może ktoś z posiadaczy EOSa R się już spotkał?
Sytuacja:
1. aparat nie używany, produkcja 2021
2. Pierwsza konfiguracja w warunkach domowych, sprzęt odczekał wcześniej kilka godzin od przyniesienia przez kuriera, nie był wychłodzony
3. Podpięty z RF 50 1.8, szybka karta SanDisk
4. Wszystko działa jak nalezy przez godzinę. W tym czasie robi 20 testowych zdjęć, Kreci kilkusekundowy testowy filmik
5. W drugiej godzinie testów przy konfiguracji wifi łapie zwieche i już się nie budzi
6. Po wyjęciu/ ponownym włożeniu baterii aktywuje się Górny LCD z Info o trybie (M) i ikonkami BT i Wifi.
7. Nie reaguje na on/off i po włożeniu baterii zawsZe i na stałe aktywny pozostaje Górny LCD jw
8. Przed problemem nie był podłączony żadnym kablem
9. Bateria naładowana i dziala poprawnie ( zweryfikowane na 5d2)
10. Inna bateria nic nie wnosi nowego
11 wyjęcie/ zmiana / format karty sd nic nie zmienia
12. Odpiecie obiektywu nic nie zmienia
13. Procedura resetu z przyciskiem migawki bez baterii nie działa (o ile by w ogóle mogła)
14. Polezal pare godzin z baterią w środku. Zero zmiany
15. Polezal pare godzin bez baterii w środku. J.w.
Ktos z szanownych forumowiczów ma może jakiś pomysł poza serwisem lub rozkręcaniem na własną rękę w poszukiwaniu jakiegoś rozładowanego drugiego Aku służącego do podtrzymania zegara? Dziękuję za wszelkie pomysły.
Serwis i wymiana płyty głównej na 100%. Dziwne, że nie wywala komunikatu z kodem błędu Err...
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Serwis i wymiana płyty głównej na 100%. Dziwne, że nie wywala komunikatu z kodem błędu Err...
przykre :-(
Aparat nowy? Tj kupiłeś go w sklepie i taka sytuacja? Czy ktoś sprzedawał, jako "nowy", a Ty go kupiłeś? (czyli de facto już używany). Wiem, nie rozwiązuję problemu :) ale pytam z ciekawości.
Cytat:
Zamieszczone przez
mystek
Aparat nowy? Tj kupiłeś go w sklepie i taka sytuacja? Czy ktoś sprzedawał, jako "nowy", a Ty go kupiłeś? (czyli de facto już używany). Wiem, nie rozwiązuję problemu :) ale pytam z ciekawości.
Od kogoś. Temat jest w trakcie pozytywnego rozwiązania.
Pytanie mam, możliwe że było. Kupiłem używkę Sigmę 35 art. Po podłączeniu, mam kółka na ekranie. Na R mam firmware 1.8.0.
Oczywiście po wyłączeniu korekcji szkła w body kółek nie ma.
Domyślam się że coś trzeba zapewne zaktualizować. Czy problem na R-ce rozwiąże aktualizacja szkła poprzez dock sigmy ? Bo nie wiem czy mam kupować docka sigmy czy sobie darować.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
Pytanie mam, możliwe że było. Kupiłem używkę Sigmę 35 art. Po podłączeniu, mam kółka na ekranie. Na R mam firmware 1.8.0.
Oczywiście po wyłączeniu korekcji szkła w body kółek nie ma.
Domyślam się że coś trzeba zapewne zaktualizować. Czy problem na R-ce rozwiąże aktualizacja szkła poprzez dock sigmy ? Bo nie wiem czy mam kupować docka sigmy czy sobie darować.
Trzeba zaktualizować obiektyw poprzez usb dock sigmy.
4 załącznik(ów)
Zrobiłem takie małe porównanie ISO na Rce z obiektywem RF100-400. Generalnie nic to nie wnosi zapewne do znajomości tego aparatu, ale może ktoś akurat szuka takich informacji. Obrazki mają różny czas naświetlania, różną przysłonę i nawet delikatnie różne kadry, aaaaaale mimo wszystko wrzucam.
PS: widzę, że 3 zdjęcia przycięło do 250Kb, gdzie pierwsze jest pełnowymiarowe. Coś nie siadło :D
ISO100:
Załącznik 10812
ISO3200:
Załącznik 10813
ISO25600:
Załącznik 10814
ISO40000:
Załącznik 10815
Chyba coś oszukałeś :) bo dla mnie to nawet najwyższe ISO jest akceptowalne na tych przykładach.
No w takiej wielkości zdjęcia owszem, też jestem bardzo zadowolony, ale właśnie nie można tego przybliżyć. Kiedy się przybliży, to już jednak przede wszystkim słaby kontrast i wszystko wydaje się jakby na jednej płaszczyźnie.
Edit: próbowałem wrzucić jeszcze raz to zdjęcie, tak by móc powiększyć, ale niestety nadal kompresuje go do 250Kb czy tam iluś, tymczasem mam na komputerze ma ponad 45Mb