Owszem, wiem o istnienu 35L, ale nie można mieć wszystkiego, Na razie poprzestałem a 85L, a obrazek z 35/2 nie wypada przy nim tak tragicznie. Sam się dziwię...
Wersja do druku
Jak to zwykle bywa zdania są podzielone.
Generalnie każdy z "nas" tutaj to wie, że w tej samej półce cenowej (generalnie, są wyjątki i nie mam tu na myśli L-ek bo to ciut wyżej) Sigma robi lepsze optycznie szkła, lepiej rysują, ale... no właśnie ten nieszczęsny AF, niektórym się udaje (jeśli można to tak nazwać) - nie mają z AF problemu, a niektórzy walczą z serwisem, co w szczególności kupując "z drugiej ręki" nie jest łatwą decyzją.
Pewniejszy Canon, lepsza Sigma - WYBÓR NALEŻY DO CIEBIE!!!
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jest jeszcze jedno, Canona podepniemy do FF, a Sigmy nie, pewnie kiedyś będzie FF, ale wiem - powiecie wtedy jak już będzie FF, żeby kupić L-kę 24 lub 35 :)
Jak prawie każdy, wcześniej czy później "dojrzeję" do takiej decyzji.
Czasami zadaję sobie pytanie ile trzeba by mieć kasy, żeby ta kasa nie była ograniczeniem w kupowaniu sprzętu...
Idąc tym tropem to podepniemy wiele obiektywów nie dedykowanych pod FF, ale spowoduje to pewne ograniczenia w zastosowaniu.
No i stało się na jednym z ostatnich zleceń moja 580-tka waliła pełną mocą co 10-20 błysk pięknie przepalając całe zdjęcie, wiem że problem był opisywany na forum, styki przeczyściłem ale dalej to samo, wiec serwis..
Teraz już wiem że oprócz dwóch body i kilku obiektywów przydałaby się druga lampa..
Pytanie brzmi, czy jako zapas wystarczy 430-tka? Pewnie fajnie by się sprawdziła jako druga lampa w trybie slave, ale czy jej moc będzie wystarczająca jeśli 580-tka kiedyś znowu nawali i będzie musiała pracować jako błysk główny?
Dodam że zawsze odbijam światło od sufitów, ścian..
Spokojnie da rade, chyba że chcesz pokryć 8 klatek w serii błyskiem ...
:) mi nie wyrabia przy 3kl/s, mówię tutaj o odbijanym świetle, ale to może też wina akumulatorków. Dużo nie świecę i bezproblemowo objechałem 430stką 2,5 sezonu, światło odbijane. A i myślę, że jeszcze posłuży długo.
To że nie wyrabiała w serii to był dla mnie wielki plus podczas sesji. 1 pali / 2 nie pali, i mam do wyboru zdjęcie z doświetleniem i w zastanym :) i to bez żadnego przełączania :mrgreen:.
Minus w reportażu przy ciemnicy i szybkiej akcji, lub przy wyjściu.
Ja niedawno kupiłem na Allegro 580EX za 800 zł - stan nawet niezły.
Jako zapas mam 550EX też daje radę. Dłużej się ładuje o około połowę, ale błyskając niepełną mocą można tak samo szybko jak 580 błysnąć (550 - ładowanie 6-8s, gotowa do błysku nie z pełną mocą po około 3-4s; 580 ładuje się około 3-4s do pełnego błysku i nie ma opcji niepełnego błysku).
Dzisiaj podjąłem decyzję - zaszalałem i kupiłem zamiast Canona 28mm (tak miało być w 1 wersji) cały zestaw stałek:
- Canon 28mm f/1.8;
- Canon 50mm f/1.4;
- Canon 85mm f/1.8.
Na deser dołożyłem jeszcze BG-E2.
Widzę, że następnym etapem "przebudowy" będzie wymiana 30D na 5D, ale to dopiero pewnie w styczniu.
Jeszcze chodzi mi po głowie coś dłuższego i w miarę jasnego, z myślą też o FF:
- Canon 70-200 f/4 lub f/2.8 - jak by była kasa;
- Sigma 70-200 f/2.8 - cenowo porównywalna opcja do Canona 70-200 f/4 i ma HSM ale ta celność;
- Canon 100mm f/2 - to chyba za mała różnica między 85mm - 100mm, a 135mm L to w tej cenie wolałbym raczej Canona 70-200 f/2.8.