-
Odp: Podejrzane aukcje na Allegro II
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
A nie dostawałeś wcześniej. Np 2 miesiące temu dziwnych wiadomości typu "należność za tłumaczenie" lub inne usługi z zamieszczoną faktura w pliku załącznika?
Nie, nie kojarzę.
Moim zdaniem dane wyciekły z allegro, hurtowo. Podobne wątpliwości już się w sieci pojawiały.
Tak na szybko znalazłem TO
Moje konto było założone na początku działania serwisu, zabezpieczenia były też inne.
Hasło było umiarkowanie silne, składało się z przypadkowego ciągu liter i cyfr, w sumie 8 znaków.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cobalt
Też tak miałem, ale używałem go chyba ze 12 lat. Musiałem zmienić z "zÓpa PomidoroFa1/2" na "poGoda7".
Co myślicie o logowaniu się do Allegro przez konto FB?
nie odważyłbym się
fejs służy do głupot i latwo z niego moze wyciec haslo
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Tak na szybko znalazłem
TO
Odnośnie linka - sprawa jest z 2011. Za moment sprzed 5. kalendarzowych lat.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
chester_jds
Odnośnie linka - sprawa jest z 2011. Za moment sprzed 5. kalendarzowych lat.
Moje konto i hasło mają.....13.
-
I tak wykradzione 5 lat temu dopiero teraz się uaktywniło? Trochę naciągane. Co oczywiście nie znaczy, ze podobna akcja mogła mieć miejsce niedawno.
-
Tego nie wiem. Mam nadzieję, że to ustali Policja, bo sprawa została zgłoszona.
-
Mimo, ze sprawa nie dotyczy allegro, to ku przestrodze opisze sytuacje jaka miała miejsce wczoraj.
Parę dni temu wystawilem na sprzedaż obiektyw na kilku portalach ogłoszeniowych. Z chęcią zakupu odezwała się do mnie pewna osoba z prośbą o kontakt jeżeli oferta jest aktualna. Taka odpowiedź otrzymałem z adresu mail donladlewis11111@gmail.com:
"Ok, jestem w USA, ale chcę go kupić dla mojej Little Sister w Nigerii, będę płacić koszt wysyłki, Możesz wysłać towar za pośrednictwem Poczta, nie zapomnij również podać mi swoje dane wypełnione bazy Poniżej płatność dokonywana jest na konto bankowe ... i podam ci kwotę od 990 Zl do telefonu i koszt wysyłki dla mojego bratanka w Nigerii, więc chcę, aby dowiedz się, że element jest bardzo istotne, dlatego chcę, żeby mi wysłać jego pełne dane bankowe, żebym mógł zrobić tłumaczenie pieniądze na koncie, teraz wszystko jest w porządku ...
Tutaj znajdują się informacje niezbędne do płatności
Imię i nazwisko właściciela konta :
Nazwa banku:
Numer konta:
Adres e-mail :
Całkowity koszt Zawierać Wyprawy:
Jego Numer kontaktowy:
Kraj:
Oto mój adres dostawy Siostrzeńca:
Imię I Nazwisko: Paul Thomas
Adres: 69 Gbadebo ulicy Mokola
Miasto: Ибадан
Stan: stan Oyo
Kraj: Nigeria
Kod Pocztowy: 23402
Numer Telefonu: 2347036173202.
W oczekiwaniu szybką odpowiedź
Dziękuję."
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Nie, nie kojarzę.
Moim zdaniem dane wyciekły z allegro, hurtowo.
Z All raczej nic nie wyciekło. Lepiej jest kroić maile/hasła z innych mniej zabezpieczonych serwisów. Masz mail + hasło to jest duża szansa, że zalogujesz się w kilka innych miejsc. Tak jak napisał MariuszM miał to samo hasło. Więc po przejęciu maila zalogowanie do allegro nie stanowiło najmniejszego problemu.
A znalezienie w sieci list maili z hasłami również trudne nie jest.
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
ateny22
pewnie nikomu, po prostu koleś ŁOWI FRAJERÓW, KTÓRYCH U NAS NIE BRAKUJE.
Wpłata na konto i żegnaj
-
obyś miał rację, właśnie z kolesiem piszę i na razie wychodzi, że to wędka. Zobaczymy jak potoczy się sytuacja
-
powiedz że jutro przyjeżdzasz odebrać i kontakt się urwie, norma
-
Cytat:
Zamieszczone przez
salas
Wpłata na konto i żegnaj
Nie rozumiem jak można wpłacić komuś kasę na konto "na słowo". Zwłaszcza gdy nie jest to 10zł...
-
Odbiór osobisty jutro od 7 do 10, 4 klientów już ma umówionych. Odpowiedziałem, że będęna 7, liczyłem że zaproponuje jakiś przelew, ale nic nie napisał więcej;)
-
"To ogłoszenie nie jest już dostępne
Wybierz coś dla siebie z podobnych, które znaleźliśmy."
-
zgłosiłem od razu, dowiedziałem się jeszcze, że sprzęt na gwarancji, użytkowany tylko do zdjęć, odbiór na Bema 2. Mam screena, jakby ktoś chciał zobaczyć zdjęcie aparatu. Gościu nawet się nie starał być wiarygodny.
-
-
Często wchodzę na olx i te ogłoszenia na 5d3 systematycznie się powtarzają w różnych miastach. Ludzi ufnych nie brakuje i nie jednego uda im się zrobić w konia.
ateny22, że chciało Ci się w ogóle pisać z gościem. Przecież wiadomo, że to oszustwo albo sprzęt kradziony. Kradzionego spodziewam się, że byś nie kupił, a oszukanym chyba też nie chcesz zostać więc po co pisać skoro z góry wiadomo, że to wałek.
-
becekpl, dokładnie to samo ogłoszenie.
horak, pierwszy raz widziałem taką ofertę, oczywiście słyszałem o takich sytuacjach, więc chciałem sprawdzić, jak takie typy działają. No i na początku miałem wrażenie, że komuś ukradli sprzęt, więc ewentualnie chciałem pomóc namierzyć złodzieja.
-
Masz okazję znowu sprawdzić, tym razem na alle...
Canon EOS 5D Mark III, 70-200 IS, 50mm f1.2 85mm (5930027467) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
(5d mk III, 70-200/2.8 IS, 50/1.2 L, 85/1.2 L, 16-35/2.8 L, 580ex II, wszystko za jedyne 4500 "kup teraz" + 100zł za kuriera, tylko przelew, nie PayU)
-
Rarytas taka aukcja, już usunięta.
-
Już jest na OLX: Canon EOS 5D Mark III, 70-200 IS, 50mm 1.2 16-35mm 2.8 580ex RacibĂłrz ⢠OLX.pl
Gość jest aktywny od jakiś 2 tygodni. Racibórz i okolice. Sprzęt podobno ściągany z Holandii z flomarków. Szkoda, że nie ma nikogo kto by go sprawdził.
Sam rozglądam się za 5dmk2 i śledzę ogłoszenia.
-
za te pienidze to moge z wawy tam zaraz jechac;)
-
WEDDING PACKAGE czemu jego transaltor tego nie przetłumaczył? a i cena niższa niż na all:mrgreen:
-
-
Cytat:
To ogłoszenie nie jest już dostępne
Wybierz coś dla siebie z podobnych, które znaleźliśmy.
Chyba z 4 podejście tego kolesia.
-
-
Rozumiem ze ceny spadają ale zjechał z 5tys na 3 tys w 1 dzień :)
-
to w slangu wędkarskim nazywa się "nęceniem"
znaczy zawodowiec
-
Chętnego by złapał na cenę o 1000-1500zł niższą od rynkowej a tak jest to mocno podejrzane. Ale zestawik całkiem całkiem
-
Nie rozumiem.
Jak z kradzieży to skąd by wziął pudła i kable itd. Może z czyszczenia mieszkania, ale przecież nikt nie trzyma sprzętu razem z pudełkami. Chyba, że ;P
Tak czy inaczej zestaw warty kilkanaście tysięcy w takiej cenie jest podejrzany.
Jeszcze mi jedna myśl przychodzi do głowy: żona się pokłóciła z mężem, ten wyjechał a ona sprzedaje co ma jego w domu:evil:
Kumpel tak wyprzedał wszystkie kosmetyki byłej dziewczyny:mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Nie rozumiem.
Jak z kradzieży to skąd by wziął pudła i kable itd. Może z czyszczenia mieszkania, ale przecież nikt nie trzyma sprzętu razem z pudełkami. Chyba, że ;P
Tak czy inaczej zestaw warty kilkanaście tysięcy w takiej cenie jest podejrzany.
Jeszcze mi jedna myśl przychodzi do głowy: żona się pokłóciła z mężem, ten wyjechał a ona sprzedaje co ma jego w domu:evil:
Kumpel tak wyprzedał wszystkie kosmetyki byłej dziewczyny:mrgreen:
Żartujesz, prawda ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Jeszcze mi jedna myśl przychodzi do głowy
no nie, serio?:mrgreen:
a może taka nieprawdopodobna sytuacja, że ukradł zdjęcia z "legalnej" oferty a nie sprzet, co ty na to...:mrgreen:
-
A Wy ciagle o tym lol. Przeciez to jest teraz normalka, nie ma co tu wymyslac. Wałek, oszust, KONIEC.
Na fb na grupy wrzucaja te linki i sie spinaja CZY KOMUS NIE UKRADLI.
A chetnych januszy na sprzet w takich cenach nie brakuje i biznes oszustom kreci sie caly czas.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Żartujesz, prawda ?
Czego?
Cytat:
Zamieszczone przez
tombas
no nie, serio?:mrgreen:
a może taka nieprawdopodobna sytuacja, że ukradł zdjęcia z "legalnej" oferty a nie sprzet, co ty na to...:mrgreen:
Jest też taka opcja, tylko pytanie po co..? Jakiś sport?
Przyjeżdża klient z kasą a ten go okrada czy jak..?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
Klientów którzy chcą przyjechać z kasą nie obsługujemy.
-
był tu na forum wrzucony przypadek, gdzie na lewe potwierdzenie przelewu ktoś oddał nieznajomemu cały swój sprzęt z ręki do ręki. Podziękowali sobie i się pożegnali :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
cubbus
....
Jest też taka opcja, tylko pytanie po co..? Jakiś sport?
To nie żadna opcja tylko tak po prostu jest, zdjęcia krojone z neta, a sprzęt nie istnieje. O przyjeździe gdziekolwiek możesz w takiej sytuacji zapomnieć bo nagle się okaże, że sprzedającemu nie pasuje, wyjechał, jest w szpitalu, delegacji itp itp... ale przelew oczywiście chętnie przyjmie. Na tym sprawa się kończy. Zostajesz bez sprzętu i kasy.
Cena w tych ogłoszeniach jest taaaaaak niska, że jakby to ująć żaden szanujący się złodziej takiego sprzętu tak nisko nie wyceni :)
Ale póki będzie popyt, będzie i podaż.
-
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
terrorizingTheCity
jest licytacja, cena jeszcze skoczy w górę. Co Ci nie pasuje? Płatność przez payU też dostępna. Normalna aukcja
-
bo zadzwonilem to niego i proponuje oddanie za 4500 kup teraz z darmowa przesylka. i troche sie boje ze jakis walek ?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
terrorizingTheCity
bo zadzwonilem to niego i proponuje oddanie za 4500 kup teraz z darmowa przesylka. i troche sie boje ze jakis walek ?
No jedynie może być kradziony skoro brak dowodu zakupu a obiektyw nowy. Tylko czy ryzykowałby na allegro ten sprzedawca...
Cena 4500 jest ceną bdb. Może przejedź się po ten obiektyw jak masz blisko bo cena jest spoko.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mariusz2704
No jedynie może być kradziony skoro brak dowodu zakupu a obiektyw nowy. Tylko czy ryzykowałby na allegro ten sprzedawca...
Cena 4500 jest ceną bdb. Może przejedź się po ten obiektyw jak masz blisko bo cena jest spoko.
Niestety caly kraj musiałbym przejechac. Okazuje sie ze ma 2 podobne sztuki. Jedna z tego co widze juz ktos kupił.
-
-
pozgłaszane, sprzedawca do ulubionych - popatrzę na komentarze w przyszłości
--- Kolejny post ---
konto zawieszone, podejrzewam przejęcie :
http://allegro.pl/show_user.php?uid=5547260
mam namiary na prawdziwą firmę działającą od lat która sprzedawała z tego konta części komputerowe
(pokrywa się to z ich profilem działalności i punktami stacjonarnymi), jutro zadzwonię i zapytam
prawdziwego właściciela konta czy wiedział o obiektywach, nie mam telefonu komórkowego tylko
stacjonarny w godzinach pracy także dzisiaj niczego więcej nie sprawdzę
szkoda że nie widziałem tego wcześniej, nie doszłoby do "sprzedaży" dwóch sztuk dzisiaj...
-
no wiec jednak walek ? najwazniejsze ze ochrona kupujacych allegro dziala ( mialem juz nieprzyjemnosc korzystac z tej opcji ) i jak dostana cegłowke albo zgnilego ziemniaka to jest bardzo duza szansa na odzyskanie pieniędzy.
-
czas reakcji poniżej 5 minut, działa
-
dodaję - czas od zgłoszenia do zawieszenia konta i usunięcia aukcji przez dział bezpieczeństwa allegro
-
Jak oni poznali że to przekręt ?