Odp: Komputer dla fotografa 2014
Przymierzam się do złożenia nowego komputera. Mój wybór padł na płytę główną Asusa M5A97 EVO R2.0 (do tego dysk SSD - 128 lub 256 GB, pamięć 8 GB RAM, zasilacz 500 W). Ze względu na gniazdo AM3+, pod rozwagę wchodzą procesory AMD X4 FX-4300, AMD X6 FX-6100 lub AMD X6 FX-6300. Dysk SSD ma służyć na system i do opracowywania aktualnego materiału, który i tak docelowo wędruje na dysk zewnętrzny.
Pracuję na RAW-ach 12,6 MB (canon 5D), potem robię eksport do jpg i drobne lub większe korekty na warstwach. Poza foto zamierzam też konwerterować i nagrywać filmy (ze starszych gier - format docelowy 1080 x 720px lub 1280 x 1024px), więc potrzebuję mocniejszego procesora (obecnie konwersja ok. 40-minutowego filmu 1080 x 720px trwa prawie 4 h -> soft Camtasia).
Czy może jednak warto coś dodać, zmienić? Wybrać inną płytę główną (MSI?), procesor (Intel?)? Jaką kartę grafiki warto by dołączyć? Myślałem o Asusie R5230-SL-2GD3-L albo R7240-2GD3-L.
Cytat:
Zamieszczone przez HurricanE
Niestety przy dzisiajszych matrycach obrabianie w LR i zabawa w PS to zajęcie albo dla cierpliwych albo dla zasobnych. NIe da się tanio i dobrze. Podstawa to dysk SSD i obrabianie plików na nim zamiesczonych wieć nie może być mały ani na styk - 250gb to imo minimum. Do tego minimum 8GB RAM i procesor i5. Z mojego doświadczenia - niedawno zmieniałem sprzęt i dysk SSD robi połowę pracy a drgą robi procesor
Mimo 2015 r., pracuję nad RAW-ami z Canona 5D (I wersja). Fotoalbumy składam w Corelu i to jego pliki dość wolno się otwierają i zapisują (jeden od 200 do 500 MB). Chciałbym to zoptymalizować i przyspieszyć. Podstawą do kompa ma być w miarę dobra płyta gówna, dysk SDD i procesor. Dlatego chcę wybrać optymalnie, żeby komputer posłużył te 5 lat. Nie musi być tanio, ale nie chcę też wydawać zbyt dużo.
Olej AMD, kup intela i5 i dodaj kolejna 8'ke RAM'u.
Grafa Nvidia z cuda - przydatna w PS'ie ale cudow sie nie spodziewaj :)
Plyta wbrew pozorom nie jest taka wazna, jesli nie krecisz procka. Ale nie kupij tez najtanszej :)
Cytat:
Zamieszczone przez
Kinski
Ze względu na gniazdo AM3+, pod rozwagę wchodzą procesory AMD X4 FX-4300, AMD X6 FX-6100 lub AMD X6 FX-6300.
Od czasów Bartona byłem "fanem" AMD, ale niestety pod AM3+ to FX-y już są daleko w tyle za Intelem i nic nie zapowiada zmian.
Mam jeszcze jedną płytę w pudełku 990FX Extreme4, na wypadek jak się jakiś procek AMD uda zrobić nowy, szybki i energooszczędny, ale jakoś straciłem nadzieję.
Wybierz coć Intela, a jest teraz procków sporo.
Jesli nie chcesz wydac 1500zl na nowa grafike to sobie odpusc. Albo kup cos starszego np. GTX580 w okolicach 400zl. Ale czy warto do obrobki zdjec? Nie wiem. Do montazu filmow w Premiere i pracy w Blenderze na pewno warto.
Więc może mi podpowiedzcie, jak przyśpieszyć swój komputer poniżej moje parametry. Podstawowe pytanie czy dokupienie ramu coś da, no i czy można oczywiście:
1.Procesor-Intel core i5-3210m CPU 2,50Ghz
2. Grafika-Intel(R) HD Graphic 4000 ( 2GB)
3. 8GB Pamięci Ram
4. Windows 7 ( 64bit)
5. Asus N76V ( ASUS N76VZ-V2G-T1113V - ARCHIWUM - Strefa Gier - sklep Komputronik.pl )
Co jeszcze muszę Wam podać, by można było pomóc virtualnie ?
Cytat:
Zamieszczone przez
ytong
Więc może mi podpowiedzcie, jak przyśpieszyć swój komputer poniżej moje parametry. Podstawowe pytanie czy dokupienie ramu coś da, no i czy można oczywiście:
1.Procesor-Intel core i5-3210m CPU 2,50Ghz
2. Grafika-Intel(R) HD Graphic 4000 ( 2GB)
3. 8GB Pamięci Ram
4. Windows 7 ( 64bit)
5. Asus N76V (
ASUS N76VZ-V2G-T1113V - ARCHIWUM - Strefa Gier - sklep Komputronik.pl )
Co jeszcze muszę Wam podać, by można było pomóc virtualnie ?
Dokupienie ramu nie zaszkodzi ale to ssd daje dzis kopa.
Procesora w lapku nie podkręcisz, a przynajmniej nie metodą bezpieczną z uwagi na temperaturę.
RAM zapewne coś da, ale faktycznie to SSD może przedłużyć życie lapkowi. Tak jak zdebik napisał.
Sam kupilem ostatnio zonie macbook'a pro z 2008, dodalem ssd i nie narzeka. Alw w sumie jest tylko do email'i i "zalukaj" hehehe.
Jeszcze dwa pytania, czy jest jakiś dysk godny polecenia, tak myślę, że do 250GB ? 500Gb już poza moim zasięgiem, a wolę kupić lepszy 250GB niż gorszy 500gb. Oraz drugie pytanie, o RAM, gdzieś czytałem, że jak kupię dodatkowe 8GB ramu, to komputer może widzieć i tak tylko 8GB ram, a nie 16.
To byś musiał mieć stare podzespoły i windowsa XP żeby takie cuda się działy.