Odp: Canon 5D II czy 6D (albo jednak 5D mkIII)?
Cytat:
Zamieszczone przez
mirhon
Jeśli dla kolegi sytuacja wyciągania z cieni o +2ev jest czymś dziwnym to przepraszam...
Nietrudno sobie wyobrazić kadr gdzie 1 RAW wywołuję na światło i cienie a potem składam to do kupy.
Owszem jestem amator..., ale przynajmniej świadomy tego co robię.
W zasadzie każde wyciąganie z cieni jest czymś nazwijmy to "niestandardowym" i każdy świadomy fotograf dla uzyskania najlepszych efektów się w to nie bawi, jest to tylko ratunek przed niemocą-koniecznością - podobnie jak niegdyś silne forsowanie błon, czy wtedy ktoś marudził że ziarno duże wyłazi? nie, wręcz przeciwnie nieraz dodawało to klimatu fotografii ale to juz w erze cyfry brzmi jak sci-fi ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Usjwo
Wbrew pozorom wymagania amatorów są większe. Jak robisz dla kogoś, to w większości ich znajomość fotografii (techniczna bo o takiej rozmawiamy) jest dużo mniejsza niż pasjonata amatora, więc zadowolą ich mniej dopieszczone "fotki" :wink:
Dokładnie:!::idea: klient fotografa Pro jak to dumnie się mówi w 90% przypadków w ogóle nie zna się na fotografii, a jakość postzegaja biernie, wystarczy powiedzieć "że jest dobrze" i w to uwierzy, podobnie jak czytelnicy onetu że zdjęcia NG są najlepsze na świecie, ale nad tym dokałdnie rozpisałem się parę klika stron temu...
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Akurat +2EV to nie jest jakiś problem. Schody zaczynają się od +3EV.
Na to jest kilka uzasadnienień:
- ekstrema, która do tego bezwzględnie zmusza,
- lenistwo w poprawnym naświetlaniu,
- masochizm, czyli nie ma wymaganej ekstremy, nie ma lenistwa - ale jest RAW ;)
Witam, jako, że zamierzam nabyć body jak spora ilość kolegów mam dylemat 5D mkII czy 6D. Wybór dla mnie raczej oczywisty czyli 6D. Nie używam z lampą czasów krótszych jak 1/125, korzystam w 99% z punku AF centralnego, nie używam lamp studyjnych. Robię zdjęcia na weselach oraz zacznę z plenerami. Większość zdjęć w RAWach.
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Delikatnie większe ISO używalne (ważne na weselach w ciemnych salach)
Jakość obrazka wystarcza mi w 101% ta z 5D wersji pierwszej.
Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.
Cytat:
Zamieszczone przez
gabrielr24
Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku.[...]
[...] Za 6D przemawia jak dla mnie AF 1000razy lepszy niż w 5D mkII (teoria z testów)
Nie widzisz pewnego dysonansu w swojej wypowiedzi? Dziękujesz teoretykom, ale czysto teoretycznie założyłeś że AF jest nie dwa czy pięć ale 1000 razy lepszy :)
Cytat:
Jeżeli AF byłby choć trochę lepszy niż w 5D mkI wziąłbym wersję II. W ślubniakach AF jest niestety dość istotny.
Tu to już pojechałeś, miałem oba i AF jest co najmniej trochę lepszy w 5D2 niż w 5D wbrew mitom w sieci.
Używam czasami 5D mkII i nie czuję w żadem sposób różnicy w działaniu AF. Dlatego decyzja w stronę 6D któremu bliżej do mkIII niż do MKII z terorii. Obrazek identyczny jak w mkIII i nawet mniej szumi, AF inna liga mi wystarczy środkowy działający dobrze, klawiszologia to kwestia gustu, a o gustach się nie dyskutuje. Gwoździ wbijał aparatem nie będę, dla mnie lżejszy znaczy lepszy.
Co przemawia za 6D to lepszy obrazek(rozpiętość tonalna), mniejsze szumy, lepszy AF, lżejszy co więcej trzeba? To, że guziki w innym miejscu kwestia gustu. Karta SD czy CF? Niestety CF za kilka lat będzie już zabytkiem.
Co przemawia za 5D mkII oprócz obudowy?
150tys. gwarantowanej migawki i staż, dla nie których to ważne - Mk2 ma swoje lata, co miało się urodzić już się urodziło, 6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.
Oprócz w/w i budowy - obudowy oczwyistością jest że 6D jest lepszym aparatem.
Wybór 5D Mk2 vs. 6D - przypomina mi to trochę dylemat znajomego, który planował zakup Mercedesa, nie mógł sie zdecydować pomiędzy solidną, masywną, wręcz okrzykniętą mianem nowożytnej legendy W140, a nowocześniejszą, zgrabniejszą, ładniejszą ale mniej pancerną W220.
Wybrał drugą opcję bo stwierdził że nie będzie gnał przez pustynie z szejkiem na tylnej kanapie ścigany przez dzeisiątki wrogów - tylko będzie jeździł po normalnych drogach z rodziną ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
PoulN
6D ma pewnie przed sobą jakieś "niespodzianki" wieku dziecięcego.
Nie kracz, 6 m-cy minęło i o żadnych nie słychać. Przez taki czas już by się chyba ujawniły.
No różnie to bywa nieraz "myki" jak wiadomo wyłaziły i wyłażą po pewnym czasie...
Cytat:
Zamieszczone przez
Morfii
Gwarancja Canona obejmuje ile klapnięć na migawkę w 6D ?
100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji
Cytat:
Zamieszczone przez
gabrielr24
Szukam stron i wypowiedzi użytkowników, praktyków. Teorii jest za dużo, testy też już chyba wszystkie przejrzałem. Poszukuję opinii kogoś kto używa tego aparatu krótki opis lub link. Z góry dziękuję osobom które nie mają tego aparatu, a czytały czy chwilę miały w ręku. Obiektywy posiadam Canon 24-70 /2,8 L, canon 50/1,4, sigma 70-200/2,8, smayang 14mm, niebawem 135/2.
to ja polecam poczytać dokładnie oba wątki o 6D, ten i mój
Cytat:
Zamieszczone przez
sebfoto
100k i brak bezpłatnej wymiany po gwarancji
Co to znaczy "brak bezpłatnej wymiany"?
Canon od dawnych czasów wymienia migawke w oparciu o jej przebieg nie czas trwania, aparat może mieć i 7lat jak migawka będzie poniżej deklarowanego przebiegu użytkownik nie ponosi kosztów.