Odp: Canon 50mm f/1.2 L USM lens
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
pozytywne oceny łatwo atakować (....) natomiast urągać, że wszystko jest nędzne można sobie bezkarnie i do woli.
Otóż to. Krytyka zawsze u niektórych budzi znacznie większy szacunek niż zachwalanie. Najlepsze jest to, że 50L to marzenie prawie każdego kto robi tego typu zdjęcia, co jellyeater. Ale viva la różnorodność gustów. Jeśli on nawet mając taką możliwość nie widzi tej potrzeby, to dobrze - przynajmniej dla jego portfela.
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Chyba nie całkiem zrozumiałeś ta subtelna ironię. Chodzi o to, że pozytywne oceny łatwo atakować (to ma być magia - nie widzę) natomiast uragać, że wszystko jest nędzne można sobie bezkarnie i do woli.
Masz rację, że nie zrozumiałem tej subtelnej ironii. Zwykle staram się pisać i mówić w sposób zrozumiały i taki, który nie jest napastliwy czy urągający komuś.
Taki sposób wyrażania - napastliwy etc., jaki jest czasami prezentowany (czytaj: Staje czy nie Staje - jellyeater), uważam za zaprzeczenie dobrego wychowania.
Nie mam zamiaru pisać na temat niczego odkrywczego o czymś czego nie posiadam, mogę jedynie napisać o swoich odczuciach, emocjach i innych osobniczych wrażeniach na temat zdjęć czy fotografii.
A to, że forum CB zrobiło się trochę "gadulstwem" to jednak prawda, ale zwykle staram się coś odszukać co mnie zainteresowało. Jakoś dziwnie się składa, że większość interesujących wątków pochodzi sprzed kilku lat.
Pozdrawiam
Cytat:
Najlepsze jest to, że 50L to marzenie prawie każdego kto robi tego typu zdjęcia, co jellyeater. Ale viva la różnorodność gustów. Jeśli on nawet mając taką możliwość nie widzi tej potrzeby, to dobrze - przynajmniej dla jego portfela.
Może mi się uda spotkać z Matsilem i zobaczę jak działa AF. Bo naprawdę są rożne opinie. I zobaczymy na ile będzie różnica w obrazowaniu. Kolory mi są i tak zazwyczaj zbędne.
Co do marzeń to Kai preferuje jednak 1.4. Bo mniejsza, lżejsza i jakoś mu AF lepiej leżał. A on robi w moim uznaniu lepsze zdjęcia niż ja. Więc kwestia gustów. :)
Co do kwestii stania. Wiem, że dosadnie było, ale niestety zdjęcia przykładowe można ocenić tylko w tej kategorii (niektórzy używają słów typu banan na twarzy, bądź coś w tym rodzaju). Chyba, że są zdjęcia do porównania z czegoś innego. Wtedy można się bawić w wybieranie lepszego. Tak to najlepszy jest ten obiektyw którym zrobiono dane zdjęcie. Żaden inny. Bo zazwyczaj zdjęcia są nieodtwarzalne.
BTW to Nikkor ma 58 1.4. Kai zjechał w nim wszystko a na koniec ostro podniecił się bokehem i stwierdził, że jest to najlepszy bokeh jaki widział. :)
No tak, ale ja bym tu kwestii co się komu podoba a co nie nie poruszał. Jednemu podejdzie bokeh taki, innemu inny. Powinno porównywać się wartości mierzalne jak szybkość, ostrość, celność, winietę itd. i te komentować. Jak Ci się dane zdjęcie nie podoba to nie znaczy, że obiektyw którym zostało zrobione jest kiepski, po prostu albo masz inny gust, albo fotograf się nie popisał. O kwestiach technicznych przy zdjęciach pojechanych PSem i rozdzielczości 100dpi trudno się wypowiadać...
P.S. Kai to specyficzny gość i wyraża jedynie swój punkt widzenia, bo nie ocenia sprzętu na podstawie testów, ale pod kątem użytkowania. To na pewno bardziej nas wszystkich interesuje, ale to też kwestia preferencji a to już takie jasne nie jest.
Cytat:
nie podoba to nie znaczy, że obiektyw którym zostało zrobione jest kiepski
A jak się podoba to nie znaczy, że obiektyw którym zrobiono to zdjęcie był dobry. :)
Bokeh to kwestia gustu. Ale porównać można. Tyle, że trzeba mieć zdjęcie do porównania dokładnie z tego samego miejsca. Inaczej jest to nieprzewidywalne.
Użytkuję 50 1.2 dopiero od kilku dni. Jak na serię L jest dość kompaktowy i poręczny, genialnie uzupełnia 24mm. W porównaniu do 85 L II jest zdecydowanie pewniejszą i praktyczniejszą konstrukcją, ale 85mm nie zastąpi na pełnej klatce (jeśli komuś leży 85mm). Rozdzielczość od 1.2 na powiększeniu od 200% zawodzi oczekiwania względem obiektywu spod znaku L oraz po obcowaniu z 85 L II, ale byłem tego świadomy przed zakupem. Do 85 L II miałem aż dwa podejścia i ostatnio definitywnie sprzedałem, gdyż pragnąłem tej canonowskiej czarnej owcy ;) niczym samochodu, którego zakup większość ci odradza ze względu na stosunek jakości do ceny, a jednak go kupujesz ( ps. jakość to nie tylko rozdzielczość), jednak z tego co czytałem największym zarzutem dla obiektywu jest właśnie słaba rozdzielczość od maksymalnej przysłony względem wygórowanej ceny. Wg mnie rozdzielczość jest akceptowalna choć testując obiektyw względem 85 L II, Sigmy 35mm 1.4 DG art, to każdy z konkurentów bezapelacyjnie wygrywa (mam tu na myśli tylko rozdzielczość). Podoba mi się ta ogniskowa, miałem kilka obiektywów 50mm użytkowanych głównie pod APSC (zawsze sprzedawałem - stąd pewnie brak miłości do 85mm na ff), ale ten model z każdym dniem coraz bardziej przypada mi do gustu. Jeszcze nie mogę całkowicie polecić tego obiektywu, bo za krótko użytkuję, ale jak sprawdzę go w prawdziwym boju, to jeszcze coś doskrobię w temacie. Pozdrawiam.
Mam to szkło od tygodnia - niestety chwilowo tylko 600D i miałem duże obawy zwłaszcza co do focus shifta. Ale dzisiaj była piękna pogoda - synek szalał na rowerze i bingo.
Wszystko trafione. Na Al Servo wszystko trafione. Używam tylko centralnego. Oczywiście na 1.2 jest dość miękki ale do przeglądania zdjęć na kompie czy do albumu wystarczy. Mój od 2.0 robi się żyleta. No i wszystkie zdjęcia mają taką magię ( chyba efekt placebo) - jakby inne kolory i inną plastykę. Nie wychodzą tak cyfrowo ;-)
A i na 6D słabo będzie bo brak 1/8000 będzie bolał. Już dzisiaj musiałem go mocno przymykać na 600D w słońcu. Miałem już ten sam problem z Zeissem 1.4ZE. 1/4000 to za mało w słoneczny dzień. Ratują filtry w takim wypadku.
Swego czasu miałem Sigmę 85 1.4 z 6D i 7D i teraz widzę że sporo zdjęć miałem nie trafionych. Zaczynam rozumieć sens L.
Cytat:
Zamieszczone przez
Adam71
Swego czasu miałem Sigmę 85 1.4 z 6D i 7D i teraz widzę że sporo zdjęć miałem nie trafionych. Zaczynam rozumieć sens L.
Uważaj, bo autor tego wątku zaraz Cię zakrzyczy za takie odważne stwierdzenia ;).
Poużywaj go dłużej, na razie jest zachwyt pozakupowy. Będziesz w stanie powiedzieć znacznie więcej.
Ja mam go już dość długo i choć wiele osób wmawiało mi że to najgorzej wydane pieniądze, nadal jestem zadowolony i nie żałuję zakupu.
Co do shifta, to wystepuje on jedynie na bardzo malych odleglosciach < 1m.
PS. I tak go w koncu pewnie znowu kupie ;)
Cytat:
Co do shifta, to wystepuje on jedynie na bardzo malych odleglosciach < 1m.
Im na większą odległość ostrzysz tym większa staje się GO, więc lekkie przesunięcie ogniska nie powoduje już wypadnięcia obiektu poza GO.