Odp: DPP 3.11 z nowym wynalazkiem DLO
Cytat:
Zamieszczone przez
andrzej3k
Pojawiło się sporo nowych szkieł w DLO. Nawet 100-ka macro L (ale się porobiło :-) ) i kombinacje tele z TC 1.4 i 2.
Może ktoś sprawdzić czy działa to również z Kenko ?
Fajnie działa 70-200 F4 L IS z kenko 1.4x
DPP widzi to jako extender canona z 2 opcjami do wyboru:
1) Extender EF-1.4 I/II jako jedna opcja lub
2) Extender EF-1.4 III
Sama korekta tez robi wrażenie .... aberracje na gałęziach schodzą pięknie - i zajmuje to mało czasu ....
Wcześniejsza korekcja - ta dostępna dla każdego obiektywu też była ok ... ale ta dedykowana do obiektywu robi to lepiej - ogólnie obraz jest bliższy rzeczywistości ...
Sam obiektyw 70-200 F4 L IS nie wymaga za dużo poprawek ;) - znaczącej poprawy nie widać ;)
Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...
Uploaded with ImageShack.us
[QUOTE=YaneC;1154263]Zupdate'owałem DPP do v. 3.12.52 i nie działa mi DLO. Co prawda przed update'm nie sprawdzałem bo nie dawno dopiero przeszedłem na Win7 (64bit) i świeżo instalowałem wszystko ale teraz chciałem wykorzystać ten wynalazek i nie trybi..
Dodałem obiektyw, którym zostało zrobione zdjęcie - DPP pociągnął prawie 51MB i nieaktywny jest przycisk "Tune", mało... lens data ma status: Not Available...[QUOTE]
To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
A przy okazji jest nowa wersja DPP3.13... tutaj:Canon U.S.A. : Consumer & Home Office : EOS 7D
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
To wygląda tak jakby zdjęcie zostało wykonane innym obiektywem lub program nie widzi tego szkła.
Powyżej klawisza "Update" jest informacja:"Lens Data:not available"
To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
To zdjęcie było zrobione przy użyciu tego szkła (właśnie go testowałem). Hmmm...
A może ten obiektyw nie jest zarejestrowany w body?
Cytat:
Zamieszczone przez
1glider
A może ten obiektyw nie jest zarejestrowany w body?
Sorry, ale nie rozumiem osochoziiii...
ACR jak najbardziej pokazuje czym było zrobione, wszystkie parametry, a DPP nie :roll:
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Sorry, ale nie rozumiem osochoziiii...
ACR jak najbardziej pokazuje czym było zrobione, wszystkie parametry, a DPP nie :roll:
Przy pomocy EOS Utility można aktualizować bazę obiektywów w body. Może tutaj jest jakiś kruczek.
Przewinęło się przez moje ręce kilka różnych szkieł i nigdy nic nie musiałem robić, żadnych problemów. Teraz mam inne body (używka), nowe 24-105, nowa 50/1.8 i żadne z tych szkieł nie jest "widziane" przez DPP :banghead:
ACR widzi normalnie...
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Przewinęło się przez moje ręce kilka różnych szkieł i nigdy nic nie musiałem robić, żadnych problemów. Teraz mam inne body (używka), nowe 24-105, nowa 50/1.8 i żadne z tych szkieł nie jest "widziane" przez DPP :banghead:
ACR widzi normalnie...
Zgodnie z tym co pokazuje zdjęcie, obiektyw jest w bazie DLO, więc DPP na pewno go widzi. Ale DLO reaguje wyłącznie na RAWy. Nie próbujesz czasem wywoływać pliku JPG lub któregoś ze sRAWów?
Cytat:
Zamieszczone przez
VomitroN
Zgodnie z tym co pokazuje zdjęcie, obiektyw jest w bazie DLO, więc DPP na pewno go widzi. Ale DLO reaguje wyłącznie na RAWy. Nie próbujesz czasem wywoływać pliku JPG lub któregoś ze sRAWów?
Na tej samej fotce widać, że otworzył CR2 więc nie JPG...
Może podobny problem jak chyba w tym wątku ktoś już opisywał ? coś z windows....