nie martw się - przejdzie Ci jak na jakimś zlocoe czy gdzieś pobawisz się pocketami i z 20 czy 50 m będzie ci wszystko śmigać jak należy :mrgreen:
Wersja do druku
Przepraszam,bo chyba gdzieś to było...
ale może mi ktoś podeśle linka do stronki z odpowiedzią
Otóż 1D jest moim pierwszym aparatem z gniazdem PC
450D i 350D tego nie miały
Co będzie jak nastapi taka sytuacja...
W sanki 1D wpinam lampe (ja akurat Sunpacka PF 30.ETTL- OK)
Czyli wszystko ok
A teraz do PC podczepiam zwykła lampe błyskową .
Czy jak to wszysto zadziała (błysk z dwóch lamp) to będzie OK?
Czy błysk z lampy podłączonej przez PC zsumuje sie s Sunpakiem z sanek i potraktuje to jako jeden błysk?
Czy błysk z lampy PC zostanie potraktowany jako swiatło zastane przez miernik aparatu...?
( PC chyba nie przenosi ETTL-a)
No i oczywiście czy tego wszystkiego szlag nie trafi?
Dodam jeszcze że ta lampa na PC pracował pare razy w sankach 350d oczywiście bez ETTL.
Chciałbym by lampa na PC pracowała "odwrócona" i dawała błysk odbity od tylnej i bocznej ściany pomieszczenia,a Sunpack pracował w sankach z ETTL
No i oczywiście by zdjęcia były poprawnie naświetlonie
Na ewentalne pytanie dlaczego tak chce odpowiadam
Sunpack ma słaba moc .Wiec odbicie inna lampą od ściany powinno to poprawic
I na zakończenie do tych,którzy by odpowiedzieli "dlaczego nie sprawdzisz?"
Zwyczajnie boję sie uszkodzić coś .
Może ktoś coś wie na ten temat?
Widzieliście to?
http://www.pixelhk.com/Proshow.aspx?pid=255&id=101
http://www.lightingrumours.com/helio...by-phottix-769
Chyba Chińczycy na dobre rozgryźli E-TTLa :)
ten Phottix Helios to wyglada cool, w dodatku ma wspomaganie AF, to moze byc hit, ciekawe co na to Pocketwizard
A testował ktoś te wyzwalacze z Nissinami, Tumaxami czy podobnymi wynalazkami?
50D + DI622
Dziala:
TTL do 1/250 , korekcja blysku z korpusu.
Manualny do 1/250 ze zmiana mocy na lampie z tym, ze na nadajniku ustawiony byl tryb TTL.
Zmiana ogniskowej w ustawieniu glowicy pod katem prostym do korpusu lampy.
Wyzwalanie blysku modelujacego przyciskiem podgladu glebi ostrosci.
Nie dziala:
FEL - blysk pomiarowy jest wprawdzie generowany ale blysk glowny jest slabiutki, podejrzewam minimum mocy.
W trybie manual nadajnika lampa nie blyska.
Wspomaganie autofocusa.
50D + DI866
Dziala:
TTL do (tylko) 1/160. Przy 1/200 i 1/250 widac czarny pasek, dla 1/250 okolo 1/3 klatki.
HSS od 1/320 do 1/8000.
TTL i HSS z korekcja blysku z korpusu.
Manualny - do 1/200 (nadajnik na TTL lub manual), ustawianie mocy na lampie.
Zmiana ogniskowej (raczej malo przydatne...)
Wyzwalanie blysku modelujacego przyciskiem podgladu glebi ostrosci.
Nie dziala:
FEL jw.
Wspomaganie autofocusa
Korpus widzi niekompatybilna lampe, w menu nie mozna zmienic nawet trybu pomiaru a jaki jest tryb domyslny - nie wiem.
Po wylaczeniu nadajnika korpus dalej "widzi" lampe - troche niewygodne.
Moim zdaniem żadnej licencji nie potrzebują .Ten bezprzewodowy gadget odpowiada przewodowemu połaczeniu między sankami aparatu a lampą,bez wnikania w to jekie sygnały idą,jaki jest protokół transmisji itp.To co napisałeś to jak to ,by chcieć licencji na HBO które transmitujesz bezprzewodowo transmiterem do drugiego pokoju,a odbierasz legalnie.Ja tak to widzę.
mam pytanko, czy jest jakaś różnica wizualna między pierwszą a drugą wersją tych wyzwalaczy, ew czy da się to jakoś rozpoznać, pomijając podpięcie do stare piątki ??
chcę kupić używane na allegro, pytam sprzedającego, a on odpowiada iż nie ma pojęcia która to wersja, on używał z 5d MKII i wszystko śmiga :confused:
wizualnie sie nie roznia, inny jest tylko firmware, i chyba nawet nie da sie tego sprawdzic