Dokładnie, gdyby tylko nie ten nieszczęsny AF...
A nowa 17-70 ma całkiem ładne wyniki, no i w praktyce jest jaśniejsza (4 vs 5.6) od 15-85.
Wersja do druku
Dokładnie, gdyby tylko nie ten nieszczęsny AF...
A nowa 17-70 ma całkiem ładne wyniki, no i w praktyce jest jaśniejsza (4 vs 5.6) od 15-85.
Ja bym nie zapominał o bardzo sprawnej stabilizacji oraz o niezmiernie cennych milimetrach ogniskowych. Ktoś napisał, że te 15mm to bonus. Z moich dotychczasowych doświadczeń jest to w pełni używalna własność, przydatna i uzależniająca.
Witam,
przejrzałem chyba już całe nasze forum i ciągle stoję przed Szekspirowskim : być czy nie być ??
Wiem, wiem, wiele tu mądrzy ludzie juz napisali, ale zastanawiam się nad zmianą kit'a 18-55 v.2 IS na któryś z powyższych ...
Tamron kusi światełkiem, tytułowy Canon zakresem ogniskowych (mam jeszcze kilka szkiełek w kolekcji, info w stopce) oraz ostrością, mam na razie 500D, myślę nad przesiadką na 50D, 5D mnie jakoś nie ciągnie, chyba jestem fotografem amatorem od landszaftów ;))
Czy jakieś mądre głowy pomogą w wyborze ?? Różnica w cenie nie jest juz taka wielka .. Tamron od Cichego ok 1.900, C15-85 590 euro *3,79 = 2.236 czyli ok 10 % ...
Pozdrawiam,
Jack
Oczywiście, że Tamron. Canon to ciemnica za straszną kasę (no zakres jest super).
Ja nie wiem jak można kupić takie coś;) (zaraz będzie krzyk ale to jest moje zdanie)
Gdybym teraz miał taki dylemat to bym kupił "zwykłego" 17-50 za jakieś 8-9 stówek i się cieszył;)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Jak jesteś amatorem od landszaftów to po co Ci obiektyw typu 17-50 - masz 10-20 przecież.
15-85 To sprzęt dla ludzi, którzy nie mają możliwości pzepinać kilkunastu obiektywów. Czy to dlatego, że są w podróży, czy też z uwagi na brak czasu.
Oczywiście najlepszym wyjściem byłby szeroki kąt 10-22 + standard 17-55, albo jeszcze lepiej stałki z tego przedziału, ale nie żyjemy w świecie idealnym.
Co do nowej Sigmy 17-70 vs 15-85 i stabilizacji - u Sigmy działa co prawda gorzej o 1EV, ale też jest jaśniejsza o jedną działkę. Ale AF, który przypomina toto-lotka przesądza sprawę....
Witam,
no właśnie wczoraj wysłałem do regulacji ostrości na gwarancji swoją Sigmę 10-20, jest jeszcze 3 tygodnie, trzeba to wykorzystać.
Zastanawiałem się właśnie nad zmianą jej z dopłatą na 15-85 (przy okazji jeszcze kita mogę się pozbyć, więc inwestycja nie będzie aż taka bolesna).
Jak kolega wyżej napisał, wolę mieć 1-2 obiektywy, niż 5 ... W sumie to nawet gdybym tak zmienił (Sigma 10-20, kit out) na C 15-85, to i tak zostaje mi C 85 i C 55-250.
Coraz bardziej skłaniam się do takiej koncepcji, większość zdjęć robie na zewnątrz, więc światło nie jest aż takim priorytetem, ostrość i wygoda zdecydowanie tak.
Pozdrawiam i dziękuję za opinie.
J.
Wypraszam sobie, plagiatujesz :P
Przepraszam, ale nie rozumiem ;)
Co plagiatuję ??
J.
Ja tu się morduję nad optymalnym zestawem obiektywów a Ty przychodzisz o Niedobry na gotowe :(
Poważnie, mówisz i robisz jak ja, nie jestem więc oryginalny i jest mi przykro. :)