Nie pleć. Ściągnij sobie coś z 1Ds MK III i się pobaw odszumianiem, resamplingiem w dół i się zdziwisz. I to mocno :-)
Wersja do druku
Używam jedynek od 2 lat. Dla mnie rozstawienie punktów AF to oczywisty atut tego układu AF - poza wieloma innymi oczywiście. Nie teoretyzuj więc proszę.
Dostrzegam jednak plus nowej piątki. Stara stanieje i kupie używke za 2,5 kola:) Do uzupełnienia dla jedynki.
Zgadza się. To nie mój sport. Sądzę, że takich jak ja jest sporo. Takich, którzy nie wejdą do studia nigdy. I takim nawet stary 5D będzie służył z powodzeniem i nawet nie pomyślą o fakcie, że AF jest taki a nie inny. Dlatego będę stał na straży AFa w 5D uważając go za wystarczający. Jak pisałem to jest entry FF i jako taki ma służyć "do wszystkiego". A przecież wiecie jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego, jak mawia stare przysłowie pszczół. To, że wy sobie pozycjonujecie ten sprzęt jako aparat do studia nie oznacza w żaden sposób, że Canon myśli tak samo. Canon jako sprzęt studyjny promuje raczej modele z serii Ds. Dlatego też nie możecie wymagać od Canona zmiany strategii tylko dlatego, że nie macie ochoty (lub z innego powodu - nie istotne) kupić właściwego ku temu aparatu. Z samochodu miejskiego (czyli takiego właśnie do wszystkiego) nie zrobicie auta rajdowego i nie możecie wymagać od producenta, żeby w nowej wersji Astry czy Tico wsadził silnik V8. Po prostu jesteście żałośni trwając w swoim uporze. Od dawna wiecie, że 5D ma AF nie nadający się do studia ale nia siłę robicie z tej puchy model studyjny.
Że w ten sposób można osiągnąć świetny efekt - wiadomo, ale nie o to mi chodziło.
@hrabia_vader - zamiast walczyć z wiatrakami, przyjmij po prostu do wiadomości racje innych. Ty masz swoje zdanie, a inni pracowali z 5D, AF im nie odpowiadał i mięli prawo liczyć na coś lepszego - tym bardziej, że aparaty niższej klasy - 40D i 50D mają bardziej zaawansowany układ.
trzeba poczekać.... to że ktoś strzelił 5 fotek na hali targowej to troche za mało...
KUBAMAN... mam ten sam dylemat... ok 10k pln i ciężka decyzja.... z jednej strony bardzo zależy mi na FF.... z drugiej może 1.3 z Marka III nie byłoby takie złe... chociaż tu na forum na Marka też sporo osób narzeka.... życie
ps. myślisz że jest szansa że do marca Ds pójdzie cenowo w dół aż tak bardzo???
Nie wiem jakie masz Hrabio doświadczenia studyjne, ale zapewniam Cię, że starutkim 5D da się w studiu sfotografować ostro (powiedziałbym 'bilboardowo' ;) ) naszych wspaniałych kopaczo-biegaczy z reprezentacji kopiących piłkę 'z przerzutki' nad swoją głową... Da się tego bezproblemowo dokonać za pomocą starego 85/1.8. Więc proszę nie wmawiaj ludziskom że się nie da skoro się da.. Ciężko mi sobie wyobrazić bardziej dynamiczne sceny w studiu, ale może Ty masz jakieś inne doświadczenia - podziel się PROSZĘ!!!
Może do sportu się toto za bardzo nie nadaje (hokej sprawdziłem - nie nadaje się 8-) ) ale do studia?? Moim skromnym zdaniem trzeba chyba bardzo chcieć, żeby znaleźć problemy w studyjnej pracy z tym korpusem.
Czytając ten wątek mozna zauważyć jedną rzecz :
Aktualni posiadacze 5D w większości nie zamierzają kupować 5D mark II ( i słusznie bo moim zdaniem ta puszka ma niewiele wiecej do zaoferowania w stosunku do pierwowzoru pod wzgledem podstawowych ( najważniejszych ) funkcji )
Ci co aktualnie nie mają 5D chcą kupić 5Dmark II ( i też to jest słuszne bo z pewnością bedzie to wspaniała puszka i długo, długo nie bedzie na rynku nic co okazał by się dla nia poważną konkurencją ;) )
Ja tylko chcę napisać, że Canon ma i na to lekarstwo, tylko znacznie droższe (choć 1Ds Mk2 przechodzony można kupić już za przyzwoite pieniążki) a konkurencja nawet oferuje tanią alternatywę. A ci, którym ten AF nie wystarcza, według firmy Canon, szukają Grala nie tam gdzie trzeba. I daltego wieszają na 5D psy, dlatego, że nie chcą zauważyć dwóch prostych rozwiazań, jednego tańszego a drugiego droższego. Co innego, kiedy nie byłoby nic lepszego od 5D - wtedy inna rozmowa. I tylko o to mi chodzi w mojej krucjacie. :-)
no to jak w końcu z samoczyszczącą matrycą? jest czy nie ma?