Odp: [ Pezet85 ] nauka portretu
Na skalibrowanym Eizo nie jest za żółta.
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
Na skalibrowanym Eizo nie jest za żółta.
Na moim monitorze też mi się wydawała ok, ale napisało mi kilka osób że jest za żółto. Na moim telefonie też mi się tak trochę wydawało.
To zostawiam tak jak jest [emoji846].
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
Ten temat najlepiej pokazuje jaki efekt daje walenie lampami
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
Ten temat najlepiej pokazuje jaki efekt daje walenie lampami
Nie wiem jak to zinterpretować, pisząc "walenie" miałeś na myśli negatywne skutki używania lampy?
Abstrahując od niansów żył, oka w mocnym punkcie, itd. to IMHO trochę za ciemne całościowo.
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
No tutaj było utrudnione pole manewru bo nie widziałem wyświetlacza aparatu,
Pracując w studiu możesz skorzystać z oprogramowania canona i podłączyć aparat do komputera, czyli obsługiwać go zdalnie i obserwować na ekranie to, co widać.
A co do zdjęcia, to użyłbym dłuższej ogniskowej, żeby bardziej odejść od modela, w tym wypadku Ciebie. Wiem, że nie masz warunków, ale dla mnie wygląda to jakbyś miał przerost lewej ręki - jest za gruba w stosunku do prawej.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Pracując w studiu możesz skorzystać z oprogramowania canona i podłączyć aparat do komputera, czyli obsługiwać go zdalnie i obserwować na ekranie to, co widać.
Ooo... wyzwalanie migawki i zmiana ustawień jest możliwa przez komputer?
Muszę się zagłębić w temat.
Ps. Ręką jest większa bo mocniej machałem nią na siłowni [emoji23][emoji23]
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Nie wiem jak to zinterpretować, pisząc "walenie" miałeś na myśli negatywne skutki używania lampy?
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie, oślepianie modela(problem z mruganiem), odbicia od ścian i wiele innych
Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa
Gdzie światło zastane lub blenda pozwoli zrobić idealny mięciutki portret bez żadnych kombinacji i kosztów
Cytat:
Zamieszczone przez
canon5dClassic
twarde światło, plamy(na czole), odblaski w okularach, nierówne oświetlenie, wyolbrzymienie niedoskonałości na skórze, cienie
Nie krytykuję Cię tylko piszę o wadach zdjęć z taniego softboxa
A na jakiej podstawie stwierdzasz że jest to tani softbox?
Nie kupiłem go może z najwyższej półki, ale za Raje Phottix deep zapłaciłem 450zl i była ona polecana przez wielu fotografów [emoji57]
Na ostatnich zdjęciach nie zauważyłem żadnych odbić w okularach.
po twardym świetle, ale pewnie mam za duże wymagania.
Jednak jak wydaje pieniądze na lampe ustawianie, wszelkie niedogodności, to oczekuje IDEALNEGO oświetlenia.
a jak się okazuje że blenda czy sam cień od budynku da miększe, delikatniejsze równomierne światło to dziękuję za takie zabawy