Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Ok, brak przycisku WB jakoś przeboleję, brak info o nim na wyświetlaczu raczej też, ale jednego nie przeboleję, o czym nikt mnie nie uprzedził:
DŹWIĘK KŁAPNIĘCIA LUSTRA!!!!!!
jest po prostu paskudny, będę zatykał uszy albo przerzucę się tylko na tryb cichy :D :D w 5D lusterko kłapie bardzo miło, a tu.. szkoda gadać, jakby miało się urwać, albo zatrzymało w połowie.
Ja tam do dźwięku "kłapnięcia" nie mam zastrzeżeń :). Pytanie tylko dlaczego, skoro tak bardzo jest to dla Ciebie uciążliwe, nie przetestowałeś w żadnym agd nowej puszeczki 6d za prawie 6000zł. Przełącz sobie na cichą migawkę, lub wywołaj pierwsze zdjęcia - zapewniam że zrekompensują te niedogodności :)
@cauchy - może faktycznie coś Ci się urywa, bo ja nie mam problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
stare odchodzi, nowe przychodzi
bateryjka się ładuje, karta 32GB 40mb/s Sony jest, zaraz go rozdziewiczę
daj znać jak działa Ci ta karta przy filmowaniu w trybie ALL-I
nie no żarty żartami, przywyknę ;) aczkolwiek kłapie kompletnie inaczej niż 5D, ciekawe jak kłapie 5D mkIII?
co do testowania, to wczoraj (niedziela) 6D mieli tylko w Saturnie - 2szt body i dwa zestawy. Nigdzie indziej nie było. Niestety aparatów pełnoklatkowych nie uruchamiają, bo "leci licznik migawki" :P i takie to życie.. wziałem do ręki, porównałem ze swoim 5D1, trochę mniejszy, czy lżejszy - nie odczułem, natomiast nie pozwolili uruchomić :( stałem przed gablotą i myślałem "brać nie brać". A ponieważ w necie niewiele taniej, trzeba czekać na dostawę, decyzja zapadła już wcześniej i tak naprawdę nie było innego wyboru więc oto jest :)
Co do Euro/RTV/AGD - w całej wawie tylko na zamówienie po przedpłacie. Aha.. a może macie dyski ssd? "też na zamówienie". Aha, to dziękuję... ;)
EDIT - mam bardziej trafne określenie na dźwięk kłapnięcia 6D - tak jakby lustro odbijało się od sprężyny :D
lustro w 6D działa ciszej niż lustro w cropach - tak na moje ucho i mnie to odpowiada - ciche lustro, popiskiwania daje się wyłączyć
tak, to fakt - 5D jak kłapie to jakby z Magnum strzelił :D tata raz cyknął to aż się wystraszył. Ale ja ten dźwięk bardzo lubię.
A 6D tak miękko, lekko.. no inaczej w każdym razie.
Haha, mam podobne odczucia jak cauchy. I zdecydowanie wolę kłapnięcie 5D, niż miękkie ciche nie-wiadomo-co 6D. :)
Ogólnie to dla mnie tryb cichy migawki nie jest znacząco bardziej cichy niż tryb zwykły - ponieważ już zwykły jest całkiem cichy. I w moim odczuciu niewiele się różnią głośnością. Pomijając to, że tryb cichy to jeszcze bardziej "niezdecydowane" kłapnięcie. :)
Natomiast wystąpił u mnie pewien problem przy współpracy 6D z naleśnikiem 40 mm. Już dwukrotnie obiektyw przestał reagować na ostrzenie (po naciśnięciu spustu migawki do połowy nic się nie działo, nie ostrzył, punkty AF się nie podświetlały, płaszczyzna ostrości się nie zmieniała, nic - "martwy" obiektyw), również przy ostrzeniu manualnym nie było widać żadnej różnicy, nie zmieniała się w ogóle płaszczyzna ostrości. Dwukrotnie pomogło odpięcie i ponowne podpięcie obiektywu. Nie jest to problem z czystością styków (są nowe i czyste), więc co?
Ja tam nie wiem ,ale co niektórzy piszą jak by mieli pierwszy raz drugi aparat...
Przecież dwa 5D albo dwa 5D mk II mogą różnie klepać...U mnie tak było...
Ja kupiłem teraz drugiego 6D i różnic w klepaniu nie widzę aczkolwiek różnice w wyświetlaczu tak :O pierwszy 6D ma Koło 100 tyś i nie widać zużycia Ale już tym czasie gorzej działa af chyba muszę oddać na porządne czyszczenie...
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
Porobiłem trochę fotek i zauważyłem dominantę niebieskiego koloru. Fotki, które powinny być "cieplejsze", np. z WB = pochmurno są i tak chłodniejsze niż z 5D.
Poszperałem i poustawiałem ostrość/kontrast/nasycenie/ton koloru takie same jak w 5D, przestrzeń sRGB. Kolejne testy dopiero w czwartek :(
Aha - jeszcze takie cuś - mam ustawiony centralny punkt ostrzenia i w momencie ostrzenia lekko podświetlają się na czerwono niektóre inne punkty. Czy to jest jakaś konfiguracja? czy dzięki temu AF lepiej działa?