1. Tak.
2. Nie widzę powodu dla którego miałoby mieć.
Wersja do druku
1. Tak.
2. Nie widzę powodu dla którego miałoby mieć.
Ultradźwięki ci się zużyją :D
Myślę, że nie jest to krytyczny komponent aparatu, prędzej padną ci 3 migawki :)
ok czyli czyszczenie zostaje na on :) migawka - eee mnie to daleka droga , max 10k klatek rocznie i zero video
Włączenie czyszczenia matrycy na bieżąco powoduje, że każdorazowo ją przetrzepie czyli nic tam nie zostaje i nie ma prawa się przyczepić na stałę (myśle oczywiście o drobinach kurzu i pyłkach). Zatem skoro producent przewidział taki proces to nie ma powodu z niego niekorzystać :)
producent przewidział wyłączenie przez użytkownika tego procesu z poziomu menu - dlatego pytam ;)
czy dobrze myślę że na czas czyszczenia matrycy dobrze jest skierować aparat obiektywem do dołu ?
Generalnie na off. Ale jak sie paproch przypęta , to czyszczenie nie pomaga, paproch wędruje sobie z miejsca na miejsce. Wtedy ręczna robota. Chyba w normalnej pozycji trzymać aparat, przynajmniej tak jest pokazywana zasada działania na filmach reklamowych.
Przy czyszczeniu matrycy gruszką,czy swabem mocuję na statyw otworem bagnetu w dół.Cytat:
czy dobrze myślę że na czas czyszczenia matrycy dobrze jest skierować aparat obiektywem do dołu
Nie wiem czy to pomaga,ale i nie szkodzi :lol:.
Przy czyszczeniu realizowanym przez aparat IMHO bez znaczenia.
pewnie pomaga - mniejsze ryzyko że coś z nieba spadnie/wpadnie ;)