Zapięty jest właśnie Tamron 24-70vc. Dzisiaj to samo na baterii Hama. Były cztery kreski, aparat wyłączony. Po 7h są 2 kreski
Sent from my iPhone using Tapatalk
Wersja do druku
Zapięty jest właśnie Tamron 24-70vc. Dzisiaj to samo na baterii Hama. Były cztery kreski, aparat wyłączony. Po 7h są 2 kreski
Sent from my iPhone using Tapatalk
Obiektyw do serwisu, wina jego softu.
A'propos baterii. Ktoś pisał, że 6D robi 1800 fotek na jednym fabrycznym aku. Kiedyś nie wierzyłem... dziś to potwierdzam po ostatnim ślubie. 2000 zdjęć na jednym w pełni naładowanym aku. Szacun dla Canona :)
No własnie. Robiłem w sobotę ślub i wesele koleżance i niepotrzebnie kupowałem drugi akumlator.
Ja pisałem, że nawet 2700 ;) Lcd wyłączony tylny, tylko podgląd 2s, szkła bez is. wifi gpsy powyłączane. Swoją drogą kupiłem jakiś najtańszy zamiennik za 59zł . Sprawdziłem e-mail z allegro ale nawet marki nie ma tego aku jakieś nie wiadomo co . Tylko Model aku i że z chipem napisane było. Trzyzma mi po 2000 fotek czasami :)
Na jednym aku zrobiłem 1800+ i zostało 5% ale w tym była i mała selekcja zdjęć, trochę zmiany ustawień itd, jasność ekranu chyba jeden ząbek wyżej niż połowa. Takie wartości osiągam co tydzień więc nie jest to nic niespotykanego. Jak ktoś jeszcze używa MF i wyłączony ma ekran to sądzę że da się i 3000 wyciągnąć.
Co do zacinania się aparatu i małego bufora. Wyszło szydło z worka - winne są karty. Sandiski ULTRA 30MB/s realnie dają max 10MB/s (waha się od 7 do 10) w zapisie. Testowałem na 3 różnych czytnikach (fakt usb 2.0 ale daleko karcie było do wykorzystania jego przepustowości). Sprawdzałem też szybkość opróżniania bufora i byłem mocno zdzwiony że zapis jednego zdjęcia na kartę zajmuje aż 3 SEC! Teraz wiadomo dlaczego...
Testował ktoś jakieś karty i może polecić? Takie z realnym transferem a nie papierowym co pisze np 45MB/s * ..... * up to 45MB/s. ?
W tym poście http://www.canon-board.info/canon-ds...ml#post1179382
pisałem o baterii w kontekście bardziej hardcorowego zapotzrebowania na prąd ;)
Używam Sandiski Extreeme 45MB/s i Extreme Pro 95MB/s i obie polecam. Jest delikatnie szybciej na 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych, ale to nie przepaść w róznicy prędkości zapisu przy opróżnianiu bufora.
Sandisk 45MB/s też nieźle dają radę przy zdjeciach seryjnych i opróżnianiu bufora.
--- Kolejny post ---
Niby ten sam model, ale nie ten sam. Miałem to samo. Oryginalne akumulatory ładowane były na obu ładowarkach (od 6D i 7D) ale zamiennik aku, który prawidłowo się ładował w ładowarce od 7D, nie ładował się w ładowarce od 6D.
A ja mam pytanie z innej beczki:
Dojrzewam do zakupu 6D i zależy mi na ustawieniu odcieni kolorów jakie ma Sony.
To mój obecny aparat (Alpha 550) którego używam od 8 lat i przyznam że przyzwyczaiłem się do uzyskiwanych kolorów.
Mam świadomość że można ustawić większe wysycenie kolorów ale nie mam wiedzy czy można je tak ustawiać by były podobne w odcieniach?
Jeśli ktoś z was ma taką wiedzę to proszę o odpowiedź.
ps.jestem amatorem więc wybaczcie za może głupie pytania :)
Mam jeszcze jedno który aparat przy poprawnych ustawieniach będzie robił bardziej ostre zdjęcia: ?
Canon 6D + EF 24-70mm f/2.8II USM czy Canon 5D Mark III + EF 24-70mm f/2.8II USM
Pytam bo nie jestem entuzjastą pracy w Photoshopie i zależy mi na ostrych zdjęciach a nie siedzeniu i ich poprawianiu.
Czy amator powinien dołożyć 3000 zł do Mark III bo na obecną chwilę taka jest różnica ?
dla amatora zdecydowanie nie ma takiej potrzeby.
co o kolorystyki to sprawa jest ciezka. rozni producenci maja rozne profile kolorystyczne i jesli jestes nawykly do sonowskiego
to kolory Canonow moga Ci, przynajmniej na poczatku, nie pasowac. ale z reguly daje sie przyzwyczaic