Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Może jakieś karty lewe?
Ja robię foty w RAW-ach i praktycznie wszelkie ustawienia mam wyłączone, typu odszumianie, ALO.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Przetestujcie na kompie ile tak na prawdę wam te karty ciągną w zapisie. Mam na przykład samsunga z serii pro, który niby 95mega ma ciągnąć a zapis na nim to około 20mega na sekundę. Często też można trafić na podrobiony egzemplarz, lub po prostu karta nie wyrabia bo jest wadliwa.
Niby tak ale mam 2 szt 32GB kupione w EURORTV więc źródło raczej pewne.
Przydałby się jakiś dobry czytnik usb 3.0 żeby to przetestować a mam jakiegoś taniego all in 1..
Z tego co kojarzę USB 2.0 ma ogranicznie w granicach 20MB/s, ja przynajmniej takie transfery osiągam przy zgrywaniu zdjęć na kompa, mimo, że karta ma większe wartości.
Szybciej da radę jak dobry czytnik i odpowoednia karta po dobrym kablu to pod 30mega podchodzi. U mnie tyle wyciąga czytnik pod usb3 podpięty pod usb2.
W Saturnie lub mediamarkcie kupisz za około 50 zł niebieski czytnik Hamy. Wspiera on UDMA, dlatego ładnie drze dane. Jak na lapku lecisz to pamiętaj, że w zależności od trybu zarządzania energią, USB może różne prędkości wyciągać, a przynajmniej zaobserwowałem takie coś u siebie.
Lexar USB 3.0 ma swietny czytnik. Wcale nie drogi a pieronsko szybki!
Przykladowy link.
http://www.amazon.com/Lexar-Dual-Rea....0+card+reader
Cytat:
Zamieszczone przez
nrene
6D nowy, wifi wyłączone, gps włączony, bateria oryginalna wzięta z 7D - padła po 160 zdjęciach (AF one shot, IS włączony). W 7D wytrzymuje co najmniej kilkaset. Czy to normalne w 6D?
Bez GPS, 300 zdjęć i spadła jedna kreska. A więc jest ok. Dzięki
Ale mam 2 kolejne pytania:
1. Wracam wieczorem, bateria ma jeszcze 3 kreski, aparat wyłączony (GPS i WiFi też). Rano bateria całkowicie rozładowana, nie da się włączyć aparatu. Co mi zżera prąd jeśli aparat jest wyłączony?
2. Bateria zamiennik Hama. Wkładam do ładowarki od 6D, zaczyna mrugać, ładuje się całą noc, rano mruga w dalszym ciągu, wkładam do aparatu - bateria pusta zupełnie. Wkładam ją do ładowarki od 7D, ładuje się bez problemu. Dodam, że obie ładowarki to dokładnie ten sam model.
Cytat:
Zamieszczone przez
nrene
1. Wracam wieczorem, bateria ma jeszcze 3 kreski, aparat wyłączony (GPS i WiFi też). Rano bateria całkowicie rozładowana, nie da się włączyć aparatu. Co mi zżera prąd jeśli aparat jest wyłączony?
dziwne
u mnie bateria np połowa, aparat uśpiony
wyciągam po np 2 tygodniach i spoko strzelę ze 300-500 fotek
obstawiam baterię
miałem taką w 400d - zamiennik, pełna naładowanie wystarczało na ok 20-30 fotek
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
dziwne
u mnie bateria np połowa, aparat uśpiony
wyciągam po np 2 tygodniach i spoko strzelę ze 300-500 fotek
obstawiam baterię
miałem taką w 400d - zamiennik, pełna naładowanie wystarczało na ok 20-30 fotek
Testowałem na dwóch, obie oryginalne, jedna nowa od 6D, jedna używana od 7D. Na obu rano aparat nie dał się włączyć.
Nie masz moze Tamrona 24-70? One zzeraly baterie.
Ja kupilem Newella i laduje ok. Moze sprobuj jeszcze raz ze swoja ladowarka.