a co sadzicie o tej aukcji Canon EOS 1DX Body przebieg 10610 (5812148444) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. sprzęt za kilkanascie tysięcy bez żadnych papierów ?
Wersja do druku
a co sadzicie o tej aukcji Canon EOS 1DX Body przebieg 10610 (5812148444) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. sprzęt za kilkanascie tysięcy bez żadnych papierów ?
a chcesz kupic sprzet czy papiery?
towar moze byc kradziony
a jak ktos ma 14k to moze tanio kupic swietny sprzet
:) nie odpowiada się pytaniem na pytanie, chciałem wiedzieć co sądzicie o tej aukcji
ze nie powinien się znaleźć do niej odnośnik w "Podejrzane aukcje na Allegro II "
Aparat pewnie z dotacji. Sprzedajacy nawet WB nie opanowal ;).
Aukcja na 5d mk II z 28-135IS w kategorii "cyfrowe-kompaktowe-canon", bez pudełka, bez papierów, tylko wpłata gotówki na konto, bez odbioru osobistego, nick sprzedającego "okudyfat"
Canon EOS 5D Mark II Digital SLR Camera (5814792051) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Zdjęcia "dziwnie podobne" do
Canon EOS 5D Mark II 21 1 MP Digital SLR Camera Canon 28 135 mm Lens 013803105384 | eBay
Nie dziwne podobne, tylko wzięte stamtąd, numer seryjny ten sam. Akcje, gdzie płatność tylko na konto lepiej omijać.
tamta aukcja skończyła się prawie 2 tyg temu
kupione by sprzedać z zyskiem i tyle
wrzuć sobie w Google słowo-klucz "aukcja"
Co sądzicie o tej aukcji? ADOBE CREATIVE SUITE CS6 STANDARD COLLECTION (5798251380) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
A może coś z OLX http://olx.pl/i2/oferta/oryginalny-c...ml#:36301c3cee
Na tej aukcji coś nie tak z naklejką na spodzie i inny numer body w EOS info. Niech ktoś to sobie sprawdzi czy nie ciepły sprzęt itp.
Canon 5D Mark II BODY faktura VAT. 45556 zdjęć (5834904209) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Prawie nowy 5d mk III (z 24-105) za 2200zł, wpłata z góry na konto bankowe:
Canon EOS 5D Mark III 22,3 MP Digitalkamera (5853039852) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje.
Te same zdjęcia google znajduje w ogłoszeniach z Indii i Burundi, więc prawdopodobnie mają wspólne pochodzenie.
A ja trochę z innej beczki. Uważajcie nawet gdy sprzedajecie. Kilka dni temu próbowano mnie naciągnąć przy sprzedaży mojej Tokiny 16-28. Początkowo moją czujność uśpiło to że dostałem ostałem zapytanie na maila bezpośrednio z Allegro jakie koszty wysyłki do Londynu. Gościu proponuje mi sprzedaż poza Allegro, 100zł więcej nawet daje + pokrywa koszty wysyłki. Odpisuję że ok to przelej na konto kasę to wyślę, a on się zgadza i że jutro z rana pójdzie do banku. Na drugi dzień ok. 9 rano dostaje maila niby z jakiegoś tam Royal Banku (dośc wiarygodnie to wygląda) że na moje konto jest wpłata ale żeby kasa została finalnie przelana to muszę im wysłać numer do śledzenia paczki z potwierdzenia nadania przesyłki (od razu wydało mi się to podejrzane). Za ok. pół godziny tamten gościu pisze maila że był w banku, zrobił wpłatę i trzeba zrobic tak jak napisałem wcześniej. Do tego podaje się jako Glen Martin, adres 51 Studland Close Southampton SO16 9BA. Zielona lampka się zapaliła i przypadkowo widzę że napisał z innego maila choć bardzo podobnego (najpierw anu.mi@o2.pl, później anu.miyo@10g.pl). Sprawdzam go na Allegro - zarejestrowany w Aukro.ua, konto zawieszone. Na szczęście ogarnąłem się że to próba wyłudzenia i nie dałem się naciągnąć. Także też uważajcie :)
numer stary jak swiat, gratuluje reflexu
wiecej czytaj mniej pisz
Temat gorący bo miałem to sam na momencie - koleś mi zaoferował więcej niż moja cena na aukcji + 200zł na kuriera ,,, taaaa jasne już lecę. Najpierw pytał czy cena ostateczna, a na moją odpowiedź co go interesuje podał tą "fascynującą" ofertę. To angielska wersja przekrętu nigeryjskiego. Zasadniczo powodzenia sprzedającym którzy wysyłają cokolwiek po "potwierdzeniu" wpłaty mailem. Nie ma kasy na koncie - nie ma transakcji i taka zasada załatwia temat. A w moim przypadku - Spoko już zgłoszony do Allegro z historią korespondencji a jak trzeba będzie to i do prokuratury. Niby konto allegrowe z prawie 200 komentami , brawo .....
Na szczęście ten numer znany, podpytałem gościa żeby się utwierdzić w razie czego. Oczywiście po moim pytaniu cisza. A jeszcze kradzież konta to już przegięcie na całej linii.
DarekB - maila otworzyłem bo tytuł był normalny - ale wiesz lepiej sprawdzić przy okazji ostrzec innych niż olać i żeby naciągacz zarabiał na kimś.
phishing@allegro.pl
-dziwny mail,dziwne pytanie?
slij
@ATBFLASH, miałem na myśli byłego właściciela konta na Allegro o którym piszesz, a nie Ciebie.
Gość dostał maila niby z Allegro, że ma potwierdzić login i hasło lub musi zmienić hasło bo chcą mu się włamać. No to potwierdził ;-)
@DarekB spoko przecież nie wziąłem do siebie tego:) Ale to co piszesz to ... no ja pier-papier..... Anyway trzeba być czujnym, oszuści się imają czego tylko mogą. Przez tyle lat na Allegro nos mi się wyczulił i oby wielu innym też.
--- Kolejny post ---
PS co do mojego przypadku DarekB miałeś rację - przejęte konto , dostałem maila z Allegro:
"Dziękuję za zgłoszenie i zachowaną czujność.
Tak, jest to próba oszustwa. Wskazane konto zostało przejęte przez nieuprawnioną osobę i to ona wysyłała te wiadomości. Już zabezpieczyliśmy to konto.
Jeżeli w przyszłości otrzyma Pan podobną wiadomość, warto przekierować ją na ten adres: phishing@allegro.pl
Pozdrawiam,"
Przekret stary jak swiat i niestety policja jest najczesciej bezradna.
Ciekaw jestem jak będzie u mnie-właśnie jestem w trakcie transakcji z anglikiem,obiektyw wycofany z aukcji,napisałem mu jasno że nie wyślę szkła do momentu w którym pieniądze wpłyną na moje konto,także czekam
No to jestes w plecy za wystawienie i zaraz wystawisz od nowa [emoji38]
he,he-to mnie pocieszyłeś,ale jak to mówią-"jak się nie przewrócisz to się nie nauczysz":):)
Miałem identyczną sytuację i też akurat sprzedawałem Tokinę 16-28 ;).
Dostałem w sumie 3 albo 4 takie wiadomości wysłane za pomocą serwisu allegro, ale że temat znałem już wcześniej to waliłem od razu do allegro żeby blokowali konta.
Trzeba też uważać na konta kradzione!!!!!!
Jedną taką wiadomość dostałem z konta, na którym było ponad 400 komentarzy pozytywnych i na dodatek użytkownik tego konta miał powystawiane 2-3 strony rzeczy na sprzedaż.
Więc ludzie uważajcie i dokładnie czytajcie żeby później nie było płaczu!
Panowie i Panie, uważajcie na fałszywe wiadomości - niby z allegro, o zawieszeniu konta.
W wiadomości jest info o konieczności zmiany dostępu do witryny, a przekierowanie następuje na fałszywą stronę.
Wpierw wejdźcie na swoje konto i zobaczcie czy zostało zawieszone.
W ten prozaiczny sposób następują faktyczne przejęcia konta - socjotechnika, a nie żadne skomplikowane włamania na konta.
prosze Cie, te wiadomości są pełne błędów i literówek
typu Kali pisze:lol:
i regularnie przychodzą od dwóch lat
Ale jak ktos widzi propozycje zakupu kilkaset pln powyzej kt, to wlacza sie Janusz Biznesu i efekty sa jakie sa.
Mi ktoś ostatnio przejął konto na allegro i wystawił do sprzedaży drona za 2,5k PLN.
Malo tego, przejął również moje konto pocztowe, a całą korespondencję z allegro przekierował do folderu spam.
Niestety moja wina, bo hasło niby trudne, ale od 10 lat to samo tu i tu. Nauczka jest:)
W każdym razie zorientowałem się przypadkowo godzinę przed zakończeniem aukcji, przeglądając folder spam - było kilkanaście zapytań o drona.
Pomimo, że mam same pozytywy zbierane od 10 przeszło lat, ludzie reagowali prawidłowo domagając się odbioru osobistego.
Na szczęście nikt nie kupił, bo była opcja Kup teraz, a sprzęt był wystawiony poniżej 50% wartości nowego.
Co ciekawe allegro potwierdziło fakt włamania już w pierwszym mailu.
u mnie wałek-jakieś pitu,pitu że niby przelewu dokonać nie może itd:)"gupi" bym był jakbym mu cokolwiek poza wysunietym wiadomym paluszkiem wysłał:)ale z drugiej strony ludzie sie musza na takie przekrety łapac-to tak jak z wałkiem "na wnuczka"-tyle lat ostrzegają w TV a dziadki dalej dają kasę
glupich nie sieja.....
mojego nie zlamali,allegro wymusilo zmiany