EOS 70D a New Benchmark in ISO Performance? Ť Canon Rumors
Wersja do druku
Pażiwiom uwidim ;).
Aparat już fizycznie jest gdzieniegdzie więc sample się pewnie szybko pojawią i jak znam życie to na początku wszystko będzie tragiczne, a później stanie się kultowy :mrgreen:.
kultowy i crop to niemożliwe z definicji, więc czekamy jak już pisałem kibicuję temu cropowi, zobaczymy jaką cenę jeszcze canon sobie będzie winszował za taki cud.
50d podobno jest kultowy
Spokojnie. Wyjdzie 70D to 60D stanie sie kultowy. Kwestia czasu.
troche wypowiedzi o 70D poprzenosilem do watku na jego temat.
plotki niech pozostana na wrozenie z fusow i jaranie sie nieistniejacymi produktami ;)
nie wiem czy już było - tak sobie szperam po sieci i widzę plotki o testowaniu przez Canona nowej wunderwaffe:
Canon’s Testing a 75MP+ Pro DSLR
75MP....? Jakie szkło da temu radę?
640kb każdemu wystarczy :)
Natomiast matryca o gęstości takiej jak w PowerShocie s100 to by było około 250 MPx w FF.
Jaki obiektyw da temu radę? Ten wbudowany w s100. Nie mniej ostry niż niejedna eLka.
Z kolei matryca w 6d ma mniejsza rozdzielczość niż obiektywy uważane przez niektórych za "małoostre". Jak np. 28/1.8 na pełnej dziurze.
Nie ma takiego problemu jak "obiektyw nie daje rady matrycy".
te 75MP to ma niby być w trzech warstwach (R, G, B) po 25:
Canon's 75+ Megapixel DSLR May Use a New Stacked Three-Layer Sensor
Image Sensors World: Canon Files for Dual-Scale Column-Parallel ADC Patent
Będzie lepszy DR i mniej szumów na niskich ISO?
7d mark ii będzie miał sensor FF - Canon EOS 7D Mark II będzie najtańszą pełnoklatkową lustrzanką? - Artykuły - Chip.pl ;) >?
Cóż, patrząc na bzdeta jakiego zafundował Canon pod nazwą 70d, to nietrudno się domyśleć, że nasz ulubiony producent najchętniej widziałby nas kupujących przynajmniej 6d... A dla tych co chcą fotografować coś bardziej ruchliwego jest przecież 5dIII i 1dx, więc wybór spory :lol: Crop się przeżył, są przecież odnowione 500/4 L IS II i 600/4 L IS II, leciutkie i długie :lol:
Też tak pomyślałem początkowo, ale potem zobaczyłem, że data tego artykułu to 15.06.2012 czyli przed premierą 6D - zapewne więc ten 7d II, a którym piszą to właśnie 6D. I wtedy rzeczywiście najtańszą pełną klatką Canona było 5D, a 650D było niedawno zaprezentowany.
wybaczcie, archeologia rzeczywiście..nie popatrzyłem na datę :) co też jest pewną lekcją, aby na te wszystkie 'newsy' patrzeć z przymrużeniem oka :)
ano właśnie :)
W DPP 3.31.45 w w help'ie obok Canon EOS M pojawił się tajemniczy EOS M2. Wczoraj/ dzisiaj Canon zdjął tę wersję ze wszystkich serwerów i wstawił ponownie. Podejrzewam, że usunęli wzmianki o M2? Jak ktoś zainstaluje, proszę sprawdzić.
To co, teraz kolej na 7D II z dwoma slotami CF (na poziomie 120MB/s)? :p
Ze specyfikacji 70d wnioskowałbym, że obecny 7d pozostanie na rynku pewnie jeszcze prawie rok. Zresztą Canon (i nie tylko) będzie mieć wkrótce inne zmartwienia niż następca 7d ;)
Dodam od siebie, że Canon prawdopodobnie w ogóle będzie się wycofywał z formatem APS-C do coraz niższych półek.
Widać to od początku poprzez optykę stałoogniskową EF-S którą robi ( a racej NIE ROBI) dla cropów.
Następca 70D być może będzie już fulfrejmem będąc jednocześnie następcą 6D.
Zastanawia mnie tylko czy APS-C zostanie w linii XXXD czy zejdzie do najniższej klasy XXXXD lub zniknie.
wydaje mi sie, ze poki co APS-C moze byc nawet 5 linii produktowych:
M - bezlusterkowy
100D - maly Rebel (byc moze w przyszlosci tez z mocowaniem EF-M, ale nadal adresowany nie tylko do kobiet :D )
xxxD - duzy Rebel, wzorcowy aparat na wymienna optyke dla poczatkujacych fotografow
xxD - docelowo pewnie jakis przypakowany Rebel. dla entuzjasty, ktory nie chce FF-a
7D - wypasiony crop przede wszystkim do drobiu czy dziczyzny...
tak naprawde w tym wszystkim pozostaje pytanie o linie xxD i xxxD. Rebel (xxxD) jest zbyt popularna marka dla Canona,
zeby ja po prostu tak zlikwidowac. ale byc moze te dwie linie zostana polaczone i Rebel bedzie kiedys wizualnie przypominal 70D.
a nastepca 7D mkII bedzie jakis 90D, przywracajacy wypasiony charakter dwucyfrowek ;)
pozyjemy zobaczymy. na chwile obecna tez jest czym focic ;)
Ciekawe kiedy powstaną matryce bio, światłoczułe na zasadzie siatkówki oka. Ale to chyba na inny wątek :)
Mi też się wydaje, że APS-c jeszcze długo pociągnie.
Ja czekam na Canona FF z możliwością ustawienia cropa w puszce, tak jak w Nikonie.
Canon będzie musiał teraz ostro pogłówkować. Wreszcie stanie się to o czym pisałem już parę lat temu. Od jutra nic nie będzie już takie samo 8-)
jotes25, masz na myśli NEXa FF?
Tak. Mam na myśli NEXa FF. I przede wszystkim Sony szerzej patrząc, bo Nikon to jest żadna konkurencja dla Canona...
Oczywiście Canon jest na razie dobrze przygotowany na tę ewentualność, zestaw 6d + 40/2.8 STM jest nie do pobicia na krótką metę.
Natomiast EOS M wg mnie może już teraz wyrzucić do kosza...
Żeby było jasne:
1. Nikomu nie każę wyrzucać jego aparatu.
2. Canon EOS M to całkiem niezły aparat. A szkła do niego są prawie doskonałe optycznie i nie tylko. Zwłaszcza biorąc pod uwagę ich cenę.
Co nie zmienia faktu, że zanim ten system się jeszcze rozwinął, to jego nisza kurczy się niemiłosiernie.
Szczerze? Uważam, że to Canon powinien był zrobić pierwszego bezlusterkowca FF. Ale już parę lat temu było widać, że mają inną koncepcję dojenia klientów i że na taki ruch będzie stać tylko Sony.
A taki bezlusterkowiec to doskonała recepta na tanią FF.
Masz rację. Tyle, że ja nie jestem akcjonariuszem Canona (ani Sony) więc mam gdzieś ich wyniki. Dlatego będę kibicować Sony, bo to jest jedyna firma, która MOŻE zmusić Canona to tworzenia bardziej interesujących mnie rozwiązań. A nie zastanawiania się co by tu wyciąć w 6d, żeby potem można było wypuścić 6d II nie inwestując w to ani jena...
To nie do końca tak działa. Sony nie raz i nie dwa przez niezbyt przemyślane ruchy wpędzało swoich klientów w maliny.
Mają niektóre wyroby świetne (np. kamery) ale przez to, że próbują łapać dziesięć srok za ogon do tego bezsensownie mnożąc niczym nie różniące się modele wygrywają marketingowo z innymi firmami co dla klienta się najczęściej kończy drogim zakupem który niekoniecznie spełnia oczekiwania.
Oczywiście wiem że to są ogólniki i w przyszłości może być lepiej ale póki co ta prawidłowość działa.
niw wiem czy sie powtórzyłem z tym ale robi wrażenie
Canon releases sample video from high-sensitivity full frame CMOS sensor: Digital Photography Review
Z tym że przeznaczenie tego jest określone bardzo jasno - fullHD video.
I pewnikiem głównie monitoring.
Coś chyba Canon zaczyna cieniej śpiewać: miesiąc temu francuski CPS oferował 12-to miesięczny kredyt 0% na 1DX, dzisiaj taka sama propozycja na 5D3.
Canon cuts profit forecast on first annual drop in high-end camera sales
Moze dlatego??
Bawią mnie te opowieści managementu o kryzysie. A moze produkt jednak nie jest wystarczajaco atrakcyjny?