Hmm, jak wyzerować mikroregulację? (kto pyta nie błądzi)
Po tym zabiegu muszę do serwisu Sigmy wysłać/zaweźć obiektyw? sam obiektyw?
Wersja do druku
Hmm, jak wyzerować mikroregulację? (kto pyta nie błądzi)
Po tym zabiegu muszę do serwisu Sigmy wysłać/zaweźć obiektyw? sam obiektyw?
Wysyłasz body i obiektyw. Inaczej nie skalibrują. Co do resetu, to poczytaj w instrukcji.
OK, dzięki, tak mi właśnie powiedzieli w serwisie. Wysłać wraz z body.
Pozdrawiam i wesołych świąt.
Gdyby kogoś interesowało jak sigma hula na FF, tutaj 3 fotki, JPG z puszki 6d. Według mnie 24-35 spokojnie użyteczne, może nieduży zakres, ale miło że daje radę :)
18mm
24mm
35mm
u mnie też leciało z 1DMII na 18mm winietą, ale nie aż taką "agresywną". I oczywiście jak najbardziej te ogniskowe użyteczne i fajny bokeh :)
tu przyklad z Jedyną :d
W 1D masz APS-H dlatego winieta była mniejsza :)
Kilka dni temu też zaopatrzyłem się w ten obiektyw Sigmy (jeden z pierwszych, po kitowym i 50-ce 1.8) i mam pytanko początkującego ;) Chciałbym zamontować coś dla ochrony tego szkła - czyli chyba po prostu obiektyw UV.
1) Myślałem o Hoya UV HMC 72 MM (cenowo to od około 60 zł) - czy to dobry wybór, czy w myśl zasady "lepsze szkło - lepsze filtry" powinienem poszukać czegoś z wyższej półki cenowej/jakościowej?
2) Czy taki filtr kołowy 72mm można bezpośrednio już wkręcić na obiektyw? Sprzedawca wspomniał coś o "mocowaniu dla Sigmy", ale nie dopytałem, a teraz wolę się upewnić zanim coś zamówię (może miał na myśli jakiś system mocowań dla filtrów innych niż 72mm)
Dzięki :)
1. Mam zwykły najtanszy filtr Hoya UV, wystarczy mi. On ma tylko chronić soczewkę - takie jego zadanie dla mnie :D
2. Możesz nakręcić bezpośrednio na szkło , nie trzeba żadnych przejściówek. Może jak piszesz na mniejsze filtry tak, ale nie na bezpośrednie użycie z soczewką.
--- Kolejny post ---
to akurat wiem :)
Mam już ten obiektyw dosyć długo, podpięty pod 7D. Mimo kalibracji dockiem, stosując środkowy punkt AF, głównie w ciemnych miejscach (dyskoteki, imprezy przy wspomaganiu AF lampą) ponad połowa zdjęć jest nietrafiona, nawet przy 2.8 potrafi gubić ostrość. Nie mam pojęcia czym jest to spowodowane, miałem Sigmę 35 1.4 i było podobnie. Na LV problem znika - rzecz jasna inny sposób pomiaru. Ostatnio coraz częściej robię fotki na LV, wydaje się to być chore, ale mam pewność że fotka będzie maksymalnie ostra.
Ma ktoś porównanie jak sobie radzi np. 5d mk3 w takich warunkach z tym obiektywem, a może to normalne to opisałem?
Na 50D jest ostrzejszy niż na 7D - kwestia mniejszej matrycy (rozdzielczość) ?