Odp: Sprzęt do ślubów cz. IV
W ramach porady. MKIII przetestowany na 2 slubach w ostatni weekend I powiem ze to niebo a ziemia w porownaniu do MKII. Warunki takie ze przy dopalaniu lampa mialem iso6400 f 1.8 1/100 I wszystko trafione. Nawet bez wspomagania lampa AF dawal rade prawie w 100%. Jesli ktos sie zastanawia czy warto doplacac zeby miec MKIII powiem krotko... WARTO! Komfort pracy zmienia sie niesamowicie.
Zapomnial bym dodac. Cicha migawka to poprostu cos pieknego podczas ceremony. Jest prawie nieslyszalna.
Cytat:
Zamieszczone przez
Mad_Mac
W ramach porady. MKIII przetestowany na 2 slubach w ostatni weekend I powiem ze to niebo a ziemia w porownaniu do MKII. Warunki takie ze przy dopalaniu lampa mialem iso6400 f 1.8 1/100 I wszystko trafione. Nawet bez wspomagania lampa AF dawal rade prawie w 100%. Jesli ktos sie zastanawia czy warto doplacac zeby miec MKIII powiem krotko... WARTO! Komfort pracy zmienia sie niesamowicie.
Zapomnial bym dodac. Cicha migawka to poprostu cos pieknego podczas ceremony. Jest prawie nieslyszalna.
Umówmy się, sama cena z czegoś wynika ;) (a że nasze standardowe pensje .... to już inny temat)
Cytat:
Zamieszczone przez
maciek12ss
A mi się wydaje że każdy musi spróbować ślubu wesela minimum 5 razy z tym co ma i sam sobie odpowie czego mu brakuje .... Chce szeroko chce uniwersalnie szukam kompromisu ne kupie trzech stałek 16, 24, 35 mm bo mnie nie stać i nie chce mi się żonglować.... Chce coś w plener i tu jeszcze biję się z myślami stalka 135 czy zoom 7--200 i forum mi w tym nie pomoże jedynie praktyka.
Tylko jak to wszystko wypróbować w praktyce bez kupowania? Nie kupisz trzech stałek, ale jak wybierzesz tę jedną, która zaspokoi Twoje potrzeby? W tym wlasnie ma pomóc forum i Mad_Mac trafnie podsumował cały wątek.
Trafnie poradził, ale pewne rzeczy trzeba przejść na własnej skórze- mniej boleśnie finansowo te tańsze rozwiązania i nieco bardziej dotkliwie te droższe.
Cytat:
Zamieszczone przez
Wojtko
Samyang 14mm, to nie fish. Proponowałem 14mm, jeśli lubisz ultra szerokie ujęcia pozbawione dystorsji typu fish. Patrząc po stopce używasz obecnie 10-22 czyli odpowiednik 16-35 pod FF. Opcji droższych po FF masz dużo, a budżetowych mniej. Sprzedałem niedawno 16-35 II z powodów finasowych głównie, ale przyznam, że pozbyłem się tego obiektywu po tym jak przegrał starcie z 24 LII- mniej uniwersalną w porównaniu do zoomama, ale zdecydowanie lepszą w każdej kwestii, którą brałem pod uwagę decydując co sprzedać.
Racja, pomyliłam szkła. To prawda, używam teraz 10-22 - co prawda z 10mm przy fotografii ślubnej rzadko korzystam, ale czasem są takie sytuacje, gdzie ten szeroki kąt naprawdę mnie ratuje (np. kiedy chcę objąć cały kościół, a nie mam już gdzie się cofać). Na razie planuję mieć jeden aparat pełnoklatkowy, na drugim body mogę sobie podpinać 10-22 ;) Jeszcze dużo czasu minie zanim będzie mnie stać na 2x FF, ale wtedy ten Samyang wydaje się być ciekawą propozycją. Inną opcją jest oczywiście 16-35, albo taniej, 17-40, który chyba też jest nienajgorszy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Eberloth
Dzięki za link. Zainteresuję się tym monitorem, a także FS2333 - też jest tam wymieniony, a słyszałam o nim lepsze opinie. Zresztą przed zakupem postaram się przetestować każdy z tych monitorów żebym mogła zobaczyć na własne oczy jak pracują :)
I jeszcze mam takie pytanie. Używa ktoś z Was może 6d do fotografii ślubnej? Wcześniej byłam praktycznie zdecydowana na 5d II, ale teraz zastanawiam się czy 6d nie byłby jednak lepszą opcją, ciekawa jestem jak się sprawuje na ślubach :) W ogóle rewelacja by była, gdyby wypowiedział się ktoś, kto używa(ł) zarówno 6d, jak i 5d II, ale nie wiem czy ktoś taki się znajdzie.
Ja użyłem tylko na jednym ślubie. Dla mnie ok. po przesiadce z cropa to niebo a ziemia. Af spokojnie daje radę a w ciemnościach dalej trafia celnie, matryca ma wysokie iso więc można poużywać sobie bez lampy. Szybkość klatek na sekunde też spokojnie wystarczy ( rzut kieliszkami za plecy złapał 4 fotki, rzut muszką i welonem też po około 5 fotek więc jest z czego wybrać.) Cicha migawka w kościele to rewelacja. Po za tym lekki i wygodny. Bateria!!! 2800 zdjęć na oryginalnym aku !! spokojnie bez zapasu oblecisz całe zlecenie. :) No powyższe bierz z przymrużeniem oka bo ja jestem zakochany w tym aparacie więc nie myślę logicznie nie widzę większych wad, a raczej je kocham :)
Cytat:
Zamieszczone przez
poulain
I jeszcze mam takie pytanie. Używa ktoś z Was może 6d do fotografii ślubnej? Wcześniej byłam praktycznie zdecydowana na 5d II, ale teraz zastanawiam się czy 6d nie byłby jednak lepszą opcją, ciekawa jestem jak się sprawuje na ślubach :) W ogóle rewelacja by była, gdyby wypowiedział się ktoś, kto używa(ł) zarówno 6d, jak i 5d II, ale nie wiem czy ktoś taki się znajdzie.
O tutaj masz Uzytkownika posiadającego obie puszki http://www.canon-board.info/fotograf...ml#post1172174
No to na razie mam dwa głosy za 6d. ;) Jestem coraz bardziej przekonana do tej puszki.
Cytat:
Zamieszczone przez
poulain
No to na razie mam dwa głosy za 6d. ;) Jestem coraz bardziej przekonana do tej puszki.
Będzie i trzeci głos na 6D :)
Posiadam 5DII i 6D, które w zasadzie było głównym body podczas ceremonii, wesela, przygotowań... Plenery zaś były robione na 5dII. I chyba raczej tylko dla rozłożenia ilości pstryknięć migawki. Po 35tyś. klatek, 6D praktycznie jest wystarczającym body do tego typu zleceń - imho :)
Cytat:
Zamieszczone przez
poulain
Mam oba aparaty 5d II i 6d - przeznaczenie fotografia ślubna. Jeżeli się zastanawiasz nad tymi dwoma polecam ten drugi