Twardym trzeba być, nie mientkim :-) MK III też nie kupiłem, bo wiedziałem, że Canon zrobi dla mnie miłą, małą puszeczkę za sympatyczne pieniądze :-)
Wersja do druku
Naprawdę sądzisz, że to co my tutaj wypisujemy ma wpływ na cenę 6d? :-)
Mi zależy na pełnym rozmiarze matrycy i małych szumach przy wysokim iso - jeżeli będzie to na takim poziomie jak w 5D3- to ten aparat jest dla mnie
AF dla mnie nie musi być super szybki bo nie robię zdjęć sportu, do tego lubię sobie przekadrować zdjęcie, więc środkowy punkt spokojnie mi wystarcza.
na plenerze CFK robiłem sporo zdjęć 5D3 i stwierdzam, że dla mnie ma on za dużo punktów, i korzystałem tylko z centralnego za to iso to bajka :).
Więc nie ma co mówić że ten aparat jest bez sensu, bo wielu ludzi narzekało już na af z 5D2, a teraz narzekają na 6D - szkoda że nikt nie wie co to naprawdę jest ale i tak już wszyscy wiedzą ze będzie szajs.
zgadzam się że brak 1/8000 trochę boli, ale ile zdjęć robicie na 1.2 w pełnym świetle??
płacąc za obiektywy po 9k i mając ich kilka, to różnica w cenie między 6D a 5D3 nie będzie dla takiej osoby taka duża, ale dla mnie, osoby której pierwszoplanowy dochód nie jest z fotografii, różnica tych 4k w cenie to już jest nie mało.
Pozdrawiam i życzę udanych zdjęć ludziom, którzy nawet nie będą mieli tego aparatu w ręku (tak jak i wielu innych aparatów a o których się mocno wypowiadają :))
hehe pewnie że tak. Widzicie jak cena spadła z zapowiadanych 8600 zł w momencie:) jak zaczeliśmy o tym pisać, że za dużo. Trzeba być dobrej myśli i niech canon nas słucha użytkowników bo to dla nas produkuje sprzęt, a nie dla siebie zgadza sie:) Druga rzecz to co napisałem w tym poście z aferami i ich kontrolą to sprawdzone w praktyce na nas beta testerach. Mają swoich inżynierów, kontrole jakości, którym dobrze płacą to niech się z tego wywiązują należycie. Jak będzie małe zainteresowanie to spadną ceny, a dla nas lepiej, wieć nie warto rzucać się tak od razu do sklepu czy zamawiać. Trzeba im dać troche do myślenia, że cena jest za wysoka jak na taki amatorski produkt i tanią pełną klatkę:) i powinna się kształtować na poziomie 5699 zł i wtedy będzie oki.
Jestem optymistą a jak:) no to niedobrze jak nim nie jesteś. Ja mam swojego 7d i jestem zadowolony:) ale nie ukrywam, że chciałbym aby takie samo body było jak 7D tylko z ff, af ten sam. I większość też pewnie by tak chciała i byłaby zadowolona no ale canon postanowił inaczej jak zwykle. Ja napewno byłbym szczęśliwy bo nie było by żadnych wodotrysków, które są niepotrzebne i tylko są chwytem marketingowym. Plotki głosiły o af z 7D a nawet 5D III, ale w to już wierzyć nie chciałem. Klatek przynajmniej też żeby miał w serii minimum 6-7 to byłoby wystarczające body i w cenie 6500 zł na początek. Wierze, że 6D będzie miał dobry af skoro czuły -3EV to nie będzie źle tylko szkoda, że pozostałe punkty są czułe +0,5 EV a nie -0,5EV to już by lepiej wyglądało:). Body fajne jak ogląda się zdjęcia wcale nie małe takie w sam raz. Nowa matryca pewnie pokaże pazur bo nie napakowana wielkość piksela wychodzi 6,45 um, procek szybki digic 5+, więc af będzie sprawniejszy i powinno być lepiej niż w 5D II skoro jest czulszy i inny procesor to będzie różnica spora.
Ten 6d jakiś podrabiany Canon jest. Podobno nawet bandingu nie ma:
I think Canon solved the shadow recovery issue in their sensors with the 6D sensor! - FM Forums
Co to za Canon?
Na to pytanie to tylko Arthur Conan Doyle z pomocą Sherlocka jest Ci wstanie odpowiedzieć ;).
Niesmak...