Odp: [Max13] Krajobrazy i podróże
Ha, Panowie - dzieki za "stymulacje" i dobre slowo :)- ale nie ukrywam, ze chyba bede powoli zwalnial ze zdjeciami na CB - :wink:bez kokieterii ale gorączka dyskusji i opinii przez ostatni rok wyraznie siada (zdjec slubnych nie robie...) i na przyklad bedzie mi latwiej podac Wam (jako ogladajacym i komentujacym) link do bardziej "aktywnego" forum lub nawet adres mojej www niz prezentowac zdjecia tutaj. Kiedys np. pokazujac zdjecie BW mozna bylo oczekiwac krytyki obrobki, dyskusji o roznych sposobach obrobki itp (pamietacie np komentarze Eloia?) - dzisiaj kompletny "passiv" jesli chodzi o dyskusje - wiekszosc mysli, ze tylko zakup sprzetu zblizy ich do robienia super zdjec (najlepiej oczywiscie slubnych :-)). No ale moze jestem dzisiaj zbyt zgryzliwy...........
344.
Masz rację ale ...
- każdy już dzisiaj ma aparat cyfrowy a niektórzy nawet kilka.
- każdy umie robić zdjęcia.
- zrobiono już miliony zdjęć więc co jeszcze nowego można pokazać.
Powtarzanie w kółko że CB to forum sprzętowe spowodowało, że większość w to uwierzyła i ... przestała robić fotki.
A to jest dla mnie kompletny nonsens ponieważ zdjęcia można robić nawet pudełkiem po butach i to one się liczą a nie sprzęt.
Ci nieliczni co jeszcze pokazują na CB zdjęcia są już gatunkiem wymierającym i :
- nie robią zdjęć ślubnych a to główny i jedyny obecnie obowiązujący gatunek fotografii.
- wbrew pozorom nie oczekują krytyki swoich zdjęć albowiem robią takie fotki jakie im się podobają.
Konwencja niektórych wątków fotograficznych spowodowała, że ja pogubiłem się już w ocenie zdjęć tych autorów.
Nie rozumiem czy fotograf robi sobie jaja bo jak widzę potrafi fotografować ale pokazuje jakieś koszmarki.
Niektórzy mają jakieś dziwne przekonanie o swojej wielkości i nie chcą krytyki.
A nawet jeżeli napiszą skromnie że wolno krytykować to pojawią się kumple którzy już dorzucą do pieca.
A gdzie odrobina pokory i doza samokrytycyzmu.
Ponadto piszą, piszą i piszą a wolałbym obejrzeć ich interesujące fotki.
Oczywiście są wyjątki i Ty do nich należysz.
Nie będę namawiał Ciebie do zmiany zdania bo czasami sam mam ochotę rzucić to w cholerę ale wystarczy kilka tygodni żeby mi to przeszło.
Przejdzie i Tobie.
Ostrzejsza selekcja i staranniejsze kadrowanie to moja propozycja na 2013 rok.
Pozdrawiam
Błądzisz Max. Błądzisz i bluźnisz obrażając przy okazji jednego z odbiorców swoich fotografii. Dlaczego uważasz, że ilość komentarzy przekłada się na jakość audytorium? Ludzie mało na C-B.info krytykują bo:
- nie za bardzo jest co (w Twoim przypadku),
- aby krytykować trzeba samemu robić lepsze(?),
- trzeba się urodzić krytykiem,
- żeby krytykować i oceniać trzeba co nieco kumać :)
- większość z nas jest bardziej zajęta uprawianiem swojej radosnej twórczości
- i jeszczetysiąctemupodobnychargumentów
BTW (w drodze wyjątku):
Ostatnie zdjęcie sugerowałbym wyprostować, dzięki czemu skośne linie staną się jeszcze bardziej skośne. Nada to jeszcze więcej dynamiki zdjęciu. Wydaje mi się także że za bardzo stłamsiłeś prawą stronę histogramu uzyskując (ja nazywam to na swój użytek) glinę - czasami strach przed przepałami jest nieuzasadniony.
Cytat:
Zamieszczone przez
jacek_73
Ostatnie zdjęcie sugerowałbym wyprostować, dzięki czemu skośne linie staną się jeszcze bardziej skośne. Nada to jeszcze więcej dynamiki zdjęciu. Wydaje mi się także że za bardzo stłamsiłeś prawą stronę histogramu uzyskując (ja nazywam to na swój użytek) glinę - czasami strach przed przepałami jest nieuzasadniony.
ja nie łapię z tym prostowaniem (a laptop obracałem w różne strony), co tu jeszcze prostować? [to potwierdza, że nie ma się czego czepiać? :-)]
Max13, chwile zwątpienia to IMHO normalny stan i świadczą tylko i wyłącznie o Twoim zdrowym podejściu do tematu fotografii i osobistym rozwoju w tej dziedzinie. Inną sprawą jest "aktywność" forum CB, która zależy od wielu spraw, które koledzy wyżej poruszyli, wg mnie trzeba akceptować stan jaki jest, gdyż w tej materii nie jesteś w stanie wiele zmienić, niestety.
Pokazujesz wiele dobrych fotek i trudno za każdym razem je wychwalać, gdyż do dobrych zdjęć wraca się wiele razy i często nawet zdjęcie, które podoba się od razu po pewnym czasie wydaje się już inne i często jest również odwrotnie.
Na pewno pokazujesz dobrą/bardzo dobrą i przemyślaną fotografię z zachowaniem klimatu Nepalu, więc czekam na więcej ...
Zdjęcie 344 ma bardzo dobry kadr, natomiast za jackiem_73, twarz wydaje mi się również za bardzo "gliniana", może również ciemną ścianę nieznacznie bym rozjaśnił.
Max.
Twoje zdjęcia są dobrze naświetlone i skadrowane.
Byłem w Nepalu, przeszedłem trekking wokół Annapurny. Dla mnie Nepal to góry.
Tak jak Ty podróżuję z aparatem.
Wiem, że bardzo dobre zdjęcie nie wymaga komentarza.
Jednak uważam, że zdjęcie z podróży z krótkim komentarzem jest „ciekawsze” opowiada pewną historie.
Świetnie to robi [golek], przedstawia w galerii kilka ciekawe zdjęcia, pozostałe możesz obejrzeć na jego blogu lub na Picasa.
pozdrawiam
345 super. Można dyskutować czy coś tam w tle przeszkadza, ale myślę, że w tym zdjęciu nie o to chodzi.
Teraz o 344: moje oko mówi mi, że coś przy wywoływaniu lekko przedobrzyłeś i być może było to jakieś odszumianie albo coś innego co wpłynęło na zbyt wygładzony efekt. Kadr i kolor bardzo fajny, więc może warto jeszcze raz wrócić z tym zdjęciem do ACR, LR czy czego tam używasz :)
Bardzo fajny portret jak również model, wyszedł świetnie + efekt 3D. A propos jakie to szkło ?
Cytat:
Zamieszczone przez
koraf
A propos jakie to szkło ?
100 2.8 LIS - to ponizej takze.
346.