Zawsze uważałem że obiektywy są do focenia....
Ciekawi mnie tylko jak wpadłeś na to:mrgreen:
Wersja do druku
No w sklepie niestety nie mają drugiej sztuki do sprawdzenia. :-(
Zatem pozostaje mi czekać na info od innych, szczęśliwych właścicieli. ;-)
to może nagraj te piski i Ci co też mają te szkło będą mogli dokładniej się wypowiedzieć
To szkiełko ma m.in. Selena, jak się nie zgłosi w tym wątku napisz do niej na pw.
A tu link do strony z jej zdjęciem z tego obiektywu:
http://canon-board.info/showthread.p...ghlight=Selena
Był niedawno wątek z pytaniem, "czy IS w 100L nie będzie straszył robaków?"
Robaków jeszcze nie ma w mojej okolicy, więc wziąłem aparat i obiektyw, bo dotąd nie zwracałem na to uwagi.
No i rzeczywiście - jak się wsłuchać, to IS słychać i w momencie, gdy się włącza/wyłącza, i wówczas, gdy porusza się aparatem.
No to potem tylko włączyłem tryb AF Servo, żeby posłuchać IS w duecie z USM (a w tle z głośników leciał "Iron man") ;)
W moim obiektywie IS strasznie hałasuje, ale przestałem sie tym zbytnio przejmować bo działa wyśmienicie.
Posłuchaj w oryginale, wersja Metalliki to dość kiepska interpretacja klasyka ;)
A w temacie...IS hałasuje mniej lub więcej w każdym szkiełku.
W moim 70-200 f/4 IS jest wyraźnie słyszalna ale już w 24-105 trzeba się wysilić żeby coś usłyszeć.
Nie mam pojęcia od czego zależy to, ze jedne szkła są ciche a inne nie :roll:
Wywołana do "tablicy" zgłaszam się :-D ;)
Pomimo, że to szkło mam już chwilę to nie wniosę do dyskusji nic nowego - to moje pierwsze i jedyne szkło z IS, więc nie mam porównania.
IS słyszalny jest, ale ... moim zdaniem kłapnięcie lustra bardziej słychać. Co do straszenia robali, myślę, że to i tak będzie zdecydowanie mniej uciążliwe niż wysuwanie "mordki" w Phoenix-ie 100/3,5. Inna sprawa, ze IS zawsze można ... wyłączyć ;)
Tak, tak... przyłożyłam ucho do słoika i mnie ten odgłos przypomina skrzypienie sprężyn w starych zegarach :mrgreen:
Ot, takie skojarzenie....
Początkowo mnie te odgłosy śmieszyły, ale już się przyzwyczaiłam i kompletnie ich nie zauważam.
To szkło jest naprawdę kapitalne, teraz byle do wiosny :-)
Owszem słychać dźwięki ale wszystko do przyzwyczajenia :)