Obrabiasz - a ja prawie nie.... I kto jest bardziej leniwy? A od aparatu chciałbym, żeby mnie jeszcze w winiecie wyręczał!
Wersja do druku
Obrabiasz - a ja prawie nie.... I kto jest bardziej leniwy? A od aparatu chciałbym, żeby mnie jeszcze w winiecie wyręczał!
Nie jest produkowany ale ze sprzedazy chyba nie został wycofany ? wczoraj widziałem egzemplarz w Electro w manufakturze w Łodzi - cena 4k albo ciut ponad.Nie pamietam tylko czy w kicie czy samo body. 2 tygodnie temu widziałem tez w Media w Kaliszu - cena podobna. To tak gdyby ktoś polował na nowe 40D.
no właśnie.. kiedy coś z serii xxD powyżej 50-ki? może warto poczekać?
Zostało w zasadzie tylko to, co zalega w sklepach. A to oznacza, że:
- prawdopodobnie sklep już w momencie zakupu po prostu miał złe ceny w stosunku do konkurencji (która swoje egzemplarze sprzedała dawno temu)
- nie ma nowych (coraz tańszych) dostaw, być może kupiony w okresie, kiedy Euro było droższe
Nic dziwnego, że 50D może być tańsze.
Widziałem na giełdzie fotograficznej nowe 40d za 2100zł.....Facet sprzedał 30d i zastanawiał się nad 40d i 50d ale że wcześniej miał już 40d i narzekał na wyświetlacz kupił nowe 50d za 2900.......Jaki jest sens kupować nowe 40d za jakieś chore pieniądze jak i tak dostanie się po kieszeni. Lepiej kupić idealny używany do 3 tys zdjęć za 2 koła.....Dla porównania nowe 50d kosztowało 7 miesięcy temu 3500-3700 obecnie 2900 a widziałem nawet za 2700. Jesli ktoś kupi 50d nowe za 2900 to za rok jak wezmie 2 tys to będzie dobrze.
@Hubi
jak za nową (naprawde nową) 40D - 2100 to cena była bardzo dobra. Miesiąc temu sprzedałem 40D za 2000 a poszło przez komis więc musza na tym zarobić (a miałem 19k klatek na nim).
Co do 50D jest to dobry aparat - wyswietlacz robi ogromną róznice, jedyn co mi się nie podoba to duży Banding na wysokich czułościach.
właśnie wyświetlacz...
dzisiaj się troszkę na nim przejechałem.. do tej pory jakoś nie zwracałem na to uwagi.. większość zdjęć wyglądała na małym ekranie dobrze, więc spodziewałem się dobrych wyników w DPP.. no i przeważnie tak było...
dzisiaj pojechałem na wieś.. odwiedzić dziadków, potestować nowo zakupione szkła.. o losie.. dobrze, że nie wywalałem zdjęć z karty na podstawie tego co widziałem na tym małym ekraniku.. przeraziłem się, że nie do końca współpraca się układa na linii: tryb M, nowe szkła, moje umiejętności.. ale to tylko ten wyświetlacz.. właśnie zjechałem do domu i zrzucam RAWy - wyszło miodzio :)
no, ale nie wyświetlacz robi zdjęcia, tylko całość... więc ogólnie 40D nie zawiódł mnie.
Wracając do tematu.. mam takie pytanie.. może ktoś zrobić sampla do porównania w średnio-oświetlonych warunkach (światło z okna itp.) pomieszczenia (np. pokoju).. tylko interesuje mnie porównanie przy f/2.8 oraz f5.6 dla ISO 400 i 800.. oczywiście ten sam kadr dla 40D i 50D.. jeśli jest możliwość, to prosiłbym o RAWy..
jeśli , ktoś chętny do pomocy, to piszcie na PW. z góry dzięki.
.
Nowsze zawsze lepsze w przypadku canona to się sprawdza, specjalnie paprają coś w kazdej puszce zeby poźniej to naprawić, typowi lichwiarze :)...
C50D kup i już...dobrze że sobie kolejnego typu bagnetu nie wymyślili.
Sugerowanie wyświetlaczami jest IMO złą drogą. Najpierw miałem 450D, w którym obraz na lcd był ok, potem zmieniłem na 40D i przed pierwsze 30 minut troche szok, że w powiększeniu ciężko coś ocenić, ale po paru dniach nie zwracałem uwagi i bez problemu potrafiłem stwierdzić czy ostro, czy nie. Teraz zmieniłem na 5D, a tu skok w dół w kwestii lcd ogromny. W 5D lcd jest małe, daje słabe odwzorowanie kolorów i kontrastu, ale to było pierwsze wrażenie. Po 5 dniach posiadania 5D wyświetlacz w żaden sposób mi nie przeszkadza, ostrość można łatwo ocenić powiększając fote, a kolory bez znaczenia, bo w Rawie z 5D są cudowne kolorki, o które się nie martwię.