Ciepło, ciepło...;-)
Powiedzmy sobie szczerze, że ani lepsze mikrolensy, ani 14-bitowa obróbka szumów nie poprawią :(
Wersja do druku
OIDP matryca CMOS (CCD) jest urządzeniem elektronicznym analogowym, zać cyfrowy jest procesor obrazu (DIG!C (x))
Jurku, a to nie jest tak, że większe mikrosoczewki implikują większą ilość światła docierającą do elementu światłoczułego, co implikuje mniejsze wzmocnienie sygnału, a co za tym idzie - mniejszy sum (przy tej samej nominalnej czułości ISO)?
nie bardzo widze na czym mialyby polegac usprawnienia mikrosoczewek, ale jesli jest to narzedzie kontrolujace swiatlo padajace na fotodiode, to fizycznie jest mozliwy jego wplyw na jakosc przechwytywanego piksela.
co do 14-bitowej obrobki... zgadzam sie. zwiekszy sie tylko dokladnosc pomiaru. pomiaru sygnalu wlasciwego i szumu :) czyli by wychodzilo, ze "blotko" bedzie teraz dokladniejsze :)
Oczywiście, że masz rację. Co jeszcze bardziej uprawdopodobnia moją hipotezę, że jest to "stara i sprawdzona" matryca z 400D
Soczewka nie jest wzmacniaczem światła. Może co najwyżej skupić światło na mniejszej powierzchni => wzrośnie energia na jednostkę powierzchni.
ale ja nie napisalem nic o matrycy! 14-bitowe jest wyjscie przetwornika A/D = analogowo-cyfrowego. ktorego wyjscie jest, jak sama nazwa wskazuje, cyfrowe. procesora obrazu nie mieszajmy w bitwy na ilosci bitow - to nie Pentax :d
to jest prawda, ale przyjmujesz zalozenie, ze lepsze mikrosoczewki = soczewki skupiajace wiecej swiatla. czyli de facto jako uklad calosciowy matryca bylaby wyzszej czulosci.
a co do tego to akurat mam watpliwosci. tzn. do skupiania wiekszej ilosci swiatla przez mikrosoczewki. bo to by implikowalo, ze w poprzednich matrycach skupiane bylo mniej swiatla. a to chyba nie jest takie halo technologiczne, zeby tu byly mozliwe jakies drastyczne poprawy. czy sie myle?
EDIT: i tak jak Jurek napisal: "z pustego to i Salomon nie naleje". mikrosoczewka nie wyprodukuje wiecej swiatla niz na nia pada. no nie chce byc inaczej, nawet w Canonie :) tak ze tutaj bym sie istotnych zmian w akurat ilosci swiatla nie spodziewal :)