Ok dzięki wielkie.
Wersja do druku
Ok dzięki wielkie.
Cześć Wam!
Przeczytałem wszystkie strony, ale nie znalazłem odpowiedzi.
Mam teraz z mocowaniem m42 Heliosa 50 2.8 (dokładnie teraz numerków nie podam) i mam tamrona 17-50 2.8. I jak dla mnie znacznie ostrzejszy i plastyczniejszy obraz (crop) jest z Heliosa. Używanie obiektywów m42 przy podłączeniu aparatu do komputera mając na bieżąco podgląd jest dla mnie przyjemnością :) Fotografuje statyczne przedmioty więc manulane ostrzenie mi nie przeszkadza. Szukam teraz hmm... znacznie bardziej szerokiego obiektywu... bardziej do architektury, wnętrz... i znalazłem jedynie 1 obiektyw który by się nadał PENTACONA 2.8/29... Czy znajdę coś jeszcze szerszego? coś z przedziału 10-22?? Czy nie ma szans?? AUTOFOCUSOWA alternatywa jest póki co jeszcze nie na moją ręke i uciekam trochę w stronę manualów;)
Używaj tamrona. Ten pentacon jest słaby. Właściwie na m42 nic nie będzie lepsze, imo nie będzie nawet równie dobre jak Tamron w przedziale 17-28mm. Jest jeszcze takumar 3,5/28mm albo takumar 3,5/24mm ale one na pewno nie podskoczą ostrością tamronowi. Oba są dobre do bliskich planów, ale na upakowanych matrycach po prostu wysiadają.
wiesz co? co co tej ostrości tamrona to ja mam czasem zastrzeżenia... Po świętach pokaże wam test focusa i sami ocenicie... Może moje oczy się po prostu do zdjęć z niego przyzwyczaiły
Czaje, w takim razie zostaje przy Tamronie ;)
Pozwolę sobie odświeżyć temat :) choć ostatnie posty mnie troszeczkę przeraziły ponieważ właśnie chciałem znaleźć jakiś szeroki tani kąt... do 35 mm i widzę, że nic tu ciekawego znaleźć nie mogę, głównie street foto może być manual, lubię się pobawić ale alternatywny tani szeroki kąt ! posiadam 7D i co byście polecali, w niedziele też wybiorę się do stodoły to zobaczę jak na nich się pracuje...
Soligor 21mm
Zeiss Fflektogon MC 2.4/35
helios
Fujinon
m42....
Znalazłem też ciekawy okaz którym bym mógł się zainteresować
CARL ZEISS JENA MC FLEKTOGON 2.8/20 (2945094421) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
i
Zenitar 2.8/16mm Fish EYE do CANONA / WYPRZEDAŻ! (2958644975) - Allegro.pl - Więcej niż aukcje. Najlepsze oferty na największej platformie handlowej.
jest tego za dużo :P alternatywa do 500 zł a najlepiej coś w miare dobrego do 200 zł co byście polecili ?
Na 40D używałem Takumara 35/2 i Vivitara28/2.5
Ten Takumar to rewelacja na APS-C, słabiej na 5D.
Jedyną istotną wadą było zażółcenie powłok - dodawało ciepły koloryt zdjęciom ale zabierało trochę światła. No i dosyć był drogi - ok. 800-900pln.
Vivitary 28 mm też są ciekawe, tu mozna znaleźć ciekawe okazy: Great Vivitar 28mm Bestiary
Ale ostatnio coraz chętniej sięgam po manualne obiektywy z mocowaniem Olympusa - Olympus OM System po polsku - pełna informacja o wszystkich elementach systemu OM.
W tym zakresie mam i mogę polecić dwa szkła:
Yashica ML 35/2,8 - świetne kolory, pod światło też spisuje się znakomicie
Tamron Adaptall 24/2,5 - całkiem przyzwoity
Obydwa użytkowane na 5DII
a kto posiada te 2 obiektywy
CARL ZEISS JENA MC FLEKTOGON 2.8/20
Zenitar 2.8/16mm Fish EYE
i co może o nich powiedzieć bo jak narazie nic innego tańszego nie udało mi się znaleźć z szerokości...