Odp: Komputer dla fotografa 2024
Cytat:
Zamieszczone przez
robertskc7
No i dlatego ty widzisz w przeglądarkach a ja nie. Win 10 nie ma zarządzania kolorem a 11 tak. Mówił o tym Tom "Windows nie ma systemowego zarządzania kolorem. Stąd w aplikacjach "windowsowych" wyświetlanie jest w przestrzeni monitora" Całe szczęście te różnice są marginalne. Chyba :)
czyli że niby u mnie w win11 jest zarządzanie kolorem i to powinno działać :) ?
Jednak przeglądarki www wyświetlają niepoprawnie mimo że profil monitora jest ustawiony w systemie.
FastStone natomiast wyświetla dobrze.
Tak czy inaczej ten matrix windowsowy mnie zmęczył i od roku do fot używam Maca. A windows niech sobie wyświetla jak chce, to już nie mój problem :D Do pracy na win mi to niepotrzebne.
Dzięki za podrzucenie tematu. Dla mnie wątek arcyciekawy, pierwszy raz spotkałem się z tym problemem, choć w praktyce akademickim z mojego punktu widzenia ;) Nie zarabiam na foto i póki co żadna panna, niekoniecznie młoda, nie opieprzyła mnie za zły odcień kiecki :mrgreen:
Opiszę jak to wygląda u mnie. Początkowo jak @Bangi sądziłem, że muszę wyrzucić monitor :) Dopiero Wasza dalsza analiza pomogła mi w kolejnych eksperymentach. Na moim starym ale jarym Eizo Foris FS2331 ni uja nie widać różnicy kolorystycznej ani w przeglądarkach, ani pod Windows, ani (o zgrozo) w abonamentowym LR. Ale obie przeglądarki FastStone i XnView wyraźnie pokazują te różnice!
Zatem monitor zostaje, ale jak ktoś mi podpowie, co zmienić w LR, żeby "widzieć więcej", bo widać że monitor daje radę, to będę wdzięczny.
Update. No i problem rozwiązany. w LR też widać. Wystarczyło na wyjściowym obrazku zmniejszyć ekspozycję.
A widzicie szanowny Kolego czyli dobrze ze podniosłem ten temat :) teoretycznie niby wiemy ale praktyka okazuje się zgoła arcy trudna w łindołs.
Cytat:
Zamieszczone przez
cybulski
A widzicie szanowny Kolego czyli dobrze ze podniosłem ten temat :) teoretycznie niby wiemy ale praktyka okazuje się zgoła arcy trudna w łindołs.
Dzięki jeszcze raz, ale w praktyce to nic nie zmienia. Co z tego, że dopracuję obrazek na tip-top u mnie, jak końcowy odbiorca, najczęściej internetowy, i tak tego nie zobaczy, a w wydrukach to jeszcze muszę mieć ogarnięty lab, żeby było zrealizowane hasło sprzed 20 lat WYSIWYG. Ktoś pamięta? No, może nie do końca odnosiło się to do odwzorowania kolorów... :D
Podsumowując, jeśli widzę jeden odcień kolorów nie powinienem myśleć o kupnie nowego aparatu i obiektywów? Czy dopiero jak kupię Maca choćby tego bida Maca Mini to już będę na odpowiednim poziomie żeby móc myśleć o nowym aparacie i obiektywach?
Odpaliłem Faststone i też widzę różnicę.
Jestem uratowany... tzn. monitor został uratowany, choć pewnie za jakieś 2 lata (jak dożyję) i tak wymienię na coś większego :)
Cytat:
Zamieszczone przez pawel.guraj;
Dotyczy to głównie „biznesowych” laptopów, które potrafią kryć 70% srgb.
ale jednak wyciaganie laptopow biznesowych w kontekscie rozmowy o fotografii wydaje sie malo celowe. jak ktos chce sobie cos takiego robic, no to przeciz nie ma ograniczen. dopoki ma na tyle skromnosci, zeby sie nie chwalic. zeby nie bylo niejasnosci - sam mam Lenovo, ktore spelnia ww przeslanki laptopu biznesowego (brzydki laptop, reprodukcja kolorow pozwalajaca odroznic czerwony od niebieskiego ale juz niekoniecznie zoltego :D ). trzeba naprawde nie miec boga w sercu, zeby o czyms takim wspominac w kontekscie fotografii :D
ale tak samo jak ze smarkfonem - albo mowimy o zdjeciach albo o filatelistyce ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Przemek_PC
Podsumowując, jeśli widzę jeden odcień kolorów nie powinienem myśleć o kupnie nowego aparatu i obiektywów? Czy dopiero jak kupię Maca choćby tego bida Maca Mini to już będę na odpowiednim poziomie żeby móc myśleć o nowym aparacie i obiektywach?
Jeśli nie widzisz odcieni to trzeba zobaczyć czy to tylko w przeglądarce czy w tych programach innych do foto jak jest.
Bo to oznaczałoby jeśli w programyach też tak jest że monitor raczej chyba nie pokrywa sRGB no albo coś w Windows. Temat jest po to by sprawdzić i się zastanowić na czym nam zależy. Żeby być świadomym o czym mówimy, bo teorie to znamy. Ale to nie szkoła żeby z teorii odpytywać lub się nią chwalić :D
1 załącznik(ów)
Nie biorą udziału w mszach sRGB, jestem ateistą ale postanowiłem sprawdzić jak to jest u mnie.
1.
Z Xrite ściągnąłem obraz ColorChecker
Załącznik 18924
2.
Na moim monitorze NEC otwarłem jednocześnie
- LR na PC Windows 10
- LR na S24U Android
i wgrałem ten plik.
Nie widziałem różnicy pomiędzy obu obrazami
3.
Otwarłem ten plik na tablecie S9 w LR, doprowadziłem jasnością na tablecie do identycznego wyglądu ostatniego wiersza na obu obrazach.
Są różnice pomiędzy wyglądem obrazu na monitorze a wyglądem obrazu na tablecie.
Nie na wszystkich kwadratach/kolorach.
jp
Jednym słowem dobrze jak mamy to rozwiązane w praktyce niż tylko w teorii.