Odp: RF200-800mm F6.3-9 IS USM
Musisz miec mozliwosc zbalansowac szklo na statywie. Do tego dluzsza stopka jest znacznie wygodniejsza w trzymaniu za i noszeniu sprzetu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Leon007
Dłuższa się przydaje, gdy chcemy przesuwać zestaw przód-tył, żeby odpowiednio ustawić środek ciężkości. Ale ze względów wytrzymałości - taka jak stopka oczywiście.
Ale zdajesz sobie sprawę z tego, że obojętnie co by to nie było, i ile by nie ważyło, to i tak w efekcie wszystko do kupy trzyma się na jednej jedynej śrubce 1/4" wkręconej w gniazdo statywowe aparatu, bądź stopy obiektywu? :mrgreen:
1 załącznik(ów)
200-800 ma tylko jedną dziurę??
nie, ma 2, jest ok
Załącznik 18265
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
200-800 ma tylko jedną dziurę??
nie, ma 2, jest ok
A na ilu śrubach trzyma się głowica do statywu?
ale jakie to ma znaczenie, ważne żeby wytrzymał wagę zestawu
Cytat:
Zamieszczone przez
cauchy
ale jakie to ma znaczenie, ważne żeby wytrzymał wagę zestawu
No właśnie. Wielu rzeczy, które utrzymują wagę zestawu, nawet nie bierzecie pod uwagę, tylko brniecie w ciężką artylerię ;)
Ale mowa nie jest o szukaniu najsłabszego ogniwa, ale o równej wytrzymałości stopki i płytki arca. Dłuższa płytka nie jest do zwiększenia wytrzymałości, ale do szukania środka ciężkości - pisałem. Przykręcenie dwoma śrubami zapobiega obracaniu się płytki względem obiektywu, nie trzeba wtedy dociągać śrub za pomocą gazrurki; niejaki Cauchy walczył z tym problemem swego czasu.
W ogóle najsłabszy element może się okazać niespodzianką. Mnie pękła śruba zaciskająca płytkę arca w głowicy w czasie mocowania - na szczęście trzymałem aparat w ręku, jak to w czasie mocowania. Przerobiłem mocowanie zmieniając śrubę M6 z jakiegoś szajsmetalu, na kwalifikowaną śrubę M8. Teraz nie wiem, co jest najsłabszym ogniwem w mojej głowicy. :?: :? :shock: 8-)
Cytat:
Zamieszczone przez
pawel.guraj
No klasycznie jak to z ISOless. W R5 obszar ISO 800+ jest w pełni ISOLess - to znaczy, że fotka wykonana na przykład na ISO 1600 z korekcją -1EV po wyciągnięciu cieni w postprocesie będzie wyglądać dokładnie tak samo jak wykonana na ISO 3200 bez korekcji (to znaczy będzie mieć identyczny poziom szumu). Różnica jest taka, że w wypadku ISO 1600 zachowujesz o 1EV świateł więcej. W płaskich scenach to nie ma znaczenia, ale przy dużym DR bardzo pomaga.
p,paw
To jest bodaj to samo co w teście na Optycznych : https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
napisali, że:
"Punkt wzmocnienia jednostkowego wypada dla czułości 579, czyli nieco powyżej nastawy ISO 800. Przekroczenie tego progu powoduje, że za jakość obrazu odpowiadają już tylko i wyłącznie algorytmy cyfrowej obróbki sygnału, a nie tor analogowy matrycy. W związku z czym nie ma żadnego zysku ze stosowania takiej obróbki w aparacie i dokładnie te same efekty uzyskamy niedoświetlając zdjęcie, a następnie korygując ekspozycję w komputerze."
Cytat:
Zamieszczone przez
adawro
To jest bodaj to samo co w teście na Optycznych :
https://www.optyczne.pl/457.8-Test_a...a_tonalna.html
napisali, że:
"Punkt wzmocnienia jednostkowego wypada dla czułości 579, czyli nieco powyżej nastawy ISO 800. Przekroczenie tego progu powoduje, że za jakość obrazu odpowiadają już tylko i wyłącznie algorytmy cyfrowej obróbki sygnału, a nie tor analogowy matrycy. W związku z czym nie ma żadnego zysku ze stosowania takiej obróbki w aparacie i dokładnie te same efekty uzyskamy niedoświetlając zdjęcie, a następnie korygując ekspozycję w komputerze."
A co z cieniami, jeśli się niedoświetli zdjęcie? Też będą same zyski?
Cytat:
Zamieszczone przez
atsf
A co z cieniami, jeśli się niedoświetli zdjęcie? Też będą same zyski?
Tak dokładnie o to chodzi. Wyciągnięte niedoświetlone cienie będą wyglądać identycznie jak poprawnie naświetlone cienie na wyższym ISO.
O to chodzi właśnie w ISO-less.
p,paw