Dwa pytania do tych, co mieli w ręku:
- Jaki jest korpus: plastikowy czy metalowy?
- Czy da się zasilać go z powerbanku?
Wersja do druku
Dwa pytania do tych, co mieli w ręku:
- Jaki jest korpus: plastikowy czy metalowy?
- Czy da się zasilać go z powerbanku?
pod wzgledem sztywnosci konstrukcji jest OK, nie mam pojecia czy to metal czy plastik, biorac pod uwage pozycjonowanie to raczej plastik.
co na pewno mozna powiedziec, to ze jest zwyczajnie za maly. to jest skorupka o uchwycie gorszym niz 800D, a do wyboru do niej jest optyka wielkosci/wagi L 24-70/4, albo jakas tam wys* luzem stalka 35.
i bateryjka na 200 zdjec (jak dobrze pojdzie).
jak mowi stare przyslowie pszczol: nie robmy sobie jaj z pogrzebu! zbieraj na R!
Doczytałem gdzieś w necie, że konstrukcja jest metalowo-plastikowa: przednia ściana - trzymająca obiektyw i decydująca o stabilności geometrii - jest metalowa, a reszta z żywic zbrojonych.
Wielkość i ergonomia to kwestie indywidualne, ale chyba zgadzam się z Tobą, bo jestem raczej większy niż mniejszy i dobrze mi się trzyma 5 i 7.
Z tego co czytam, to bateria jest absolutną porażką i dlatego pytałem o połerbank. Ale to rozwiązanie typu "kupiliśmy sobie pralkę automatyczną, ale nie ma kranu w pobliżu i nalewamy do niej wodę wiadrem".
Trzymając korpus niewiele wiesz:
Załącznik 2179
Jak widać to magnezowa puszka cała pokryta plastikiem.
Trwałość baterii w ML bardzo zależy od zdolności do usypiania korpusu. Jeśli RP jest niechętny do usypiania jak np. M50 to bateria znika w oczach bez focenia.
Serio chcecie to coś zasilać z powerbanku? Bez jaj. Ja bym tego nie kupił ale jeżeli się zdecydujecie to już chyba lepiej zakupić z 5 baterii. Będzie wtedy wydajność jak na jednej baterii w 6DII :) Matryca chyba w sumie ta sama.
Powerbank lzejszy. I mozna naladowac na raz, bez budzenia sie w nocy i przekladania baterii cztery razy.
A ze 6D2 wyciagnie na jednej baterii 2 dni, i to z GPS-em... i jeszcze wygodnie w rece lezy i pasuje gabarytowo do wielu natywnych obiektywow (podkreslam uzycie liczby mnogiej) - prawda to, ale co z tego skoro RP to przyszlosc i autostrada... ? a 6D2 to skansen
Rozumiem sarkazm, rozumiem też Twoje rozczarowanie RP ale to jest prawda. Dslr to historia, one odejdą czy tego chcemy czy nie. To jest kwestia do dyskusji jedynie kiedy to nastąpi. I nie martwiłbym się zbytnio tym jaką wydmuszką jest RP. To nie jest wyznacznikiem niczego. Jak będzie rynek i oczekiwania klienteli to zrobią bezlustro nawet w formie 1D co za problem ;).
BTW: jedno od lat jest niezmienne niezależnie od technologii - czyli rozkminy osób które danego sprzętu nigdy nie kupią jaki to on jest zły i do d...y ;).
no, ale jedni nie kupią bo nigdy nie planowali a drudzy nie kupią bo im specyfikacja nie pasuje....
dla mnie bateria jest bardzo istotna