Odp: Canon 80D - teraz już naprawdę oficjalnie
w temacie oczywiście 80d z kategorii - wytrzymałość akumulatora
pstrykane na airshow, tryb seryjny, AI servo, centralny AF, kilkadziesiąt fotek oglądanych i kadrowanych w trakcie pstrykania ale głównie focenie
prawie 6000 fotek na 1 ładowaniu i aku nadal ma chęć do pracy !!!! pięknie :-)
oczywiście drugi aku zawsze w torbie, ale z takiego wyniku można być tylko zadowolonym
na 40D nie udawało się przekroczyć ok 1500 fotek
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
w temacie oczywiście 80d z kategorii - wytrzymałość akumulatora
pstrykane na airshow, tryb seryjny, AI servo, centralny AF, kilkadziesiąt fotek oglądanych i kadrowanych w trakcie pstrykania ale głównie focenie
prawie 6000 fotek na 1 ładowaniu i aku nadal ma chęć do pracy !!!! pięknie :-)
oczywiście drugi aku zawsze w torbie, ale z takiego wyniku można być tylko zadowolonym
na 40D nie udawało się przekroczyć ok 1500 fotek
6000 fotek ?! nie pomyliłeś się czasem ?
Nie
Dokładnie 5.714
Sam jestem w szoku
Tylko duże rawy
Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka
Myślę że tajemnica jest w trybie seryjnym. Jak robie 30 do 40 fotek w serii lub więcej, to do tego jest na koniec tylko jedno 2 sekundowe wyświetlenie na ekranie. A to jest spory zjadacz prądu
Cytat:
Zamieszczone przez
mmteam
Myślę że tajemnica jest w trybie seryjnym. Jak robie 30 do 40 fotek w serii lub więcej, to do tego jest na koniec tylko jedno 2 sekundowe wyświetlenie na ekranie. A to jest spory zjadacz prądu
Ciekawe kiedy wykończysz migawkę. Jest szansa na spory (w stosunku do średniej) przebieg.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ciekawe kiedy wykończysz migawkę. Jest szansa na spory (w stosunku do średniej) przebieg.
Coś w tym jest....
Faktycznie szybko to idzie. W tempie 5000 fotek dziennie do gwiazdki mogę nie dociągnąć
Na szczęście takich imprez jest tylko kilka dni w roku
^^ Nieźle ten Aku daje radę. Zrobiłeś więcej niż ja przez 4 pełne dni tej imprezy. Jaki obiektyw - bo to powinno mieć też znaczenie.
Dla odmiany, przy robieniu zdjęć przez C1 tethering, często włączanym LV - zrobiłem na 1 aku ok 38 klatek:)
100-400 II
Witam wszystkich :)
Do końca nie wiedziałem gdzie przykleić się z moim zapytaniem, więc wybrałem ten wątek o Canonie 80D. W ostatnim czasie "przesiadłem" się z 600D na 80D. Nie będę się rozpisywał na temat moich motywacji do tej zamiany, chyba najważniejsza była zamiana na model z większymi możliwościami i lepszymi parametrami. Nie podzielę się także moimi spostrzeżeniami odnośnie funkcjonalności, jakości zdjęć itp. Ogólnie stwierdzę tylko, że jestem bardzo zadowolony. Na chwilę obecną wciąż uczę się tego aparatu i poznaję jego możliwości. Mam jednak inny problem. Chodzi o obiektyw. Od poprzednika mam zestaw obiektywów : Sigma 17-70 mm f/2.8-4.0 DC Macro OS HSM, Sigma 50 mm f/1.4 EX DG HSM oraz Tamron 70-300 mm f/4-5,6 Di VC USD. I problem jest z tym pierszym, niestety w tej Sigmie 17-70 szwankuje stabilizacja, koszt naprawy to ok. 800-900 PLN, a więc stosunkowo dużo. Myślę, że nie ma sensu ładować kasy w jego naprawę, choć według mojej oceny to bardzo dobry obiektyw z kategorii "uniwersalny zoom" - spełniał wszystkie moje oczekiwania (zakres ogniskowych, jasność, stabilizacja, funkcja makro). Tak więc zastanawiam się nad kupnem nowego obiektywu i dlatego zwracam się z zapytaniem, jaki polecacie obiektyw w miejsce tej Sigmy 17-70 ? Jakie obiektywy mam brać pod uwagę, które będą pełniły podobną rolę w moim zestawie czyli jako klasyczny uniwersalny zoom. Tak na marginesie, jestem 100% amatorem i raczej w bliższej oraz dalszej przyszłości nie planuję np. wymiany korpusu i przejścia z matrycy APS-C na pełną klatkę FF.
Pozdrawiam wszystkich i proszę o konstruktywne porady :)