Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
6D nowy, wifi wyłączone, gps włączony, bateria oryginalna wzięta z 7D - padła po 160 zdjęciach (AF one shot, IS włączony). W 7D wytrzymuje co najmniej kilkaset. Czy to normalne w 6D?
--- Kolejny post ---
6D nowy, wifi wyłączone, gps włączony, bateria oryginalna wzięta z 7D - padła po 160 zdjęciach (AF one shot, IS włączony). W 7D wytrzymuje co najmniej kilkaset. Czy to normalne w 6D?
Trochę wifi dwa dni pracy , około 1400 zdjęć i padła bateria...zamiennik newell , w aparacie który ma ponad rok i bateria też rok...
Wysłane z mojego LG-D802 za pomocą Tapatalk 2
Cytat:
Zamieszczone przez
nrene
Normalne jeżeli gps jest włączony.
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
GPS działa nawet jak aparat jest wyłączony przełącznikiem przy kółku nastaw
zwlaszcza wtedy dziala ;) GPS jest po to, zeby podrozujacy fotograf mial zapisana informacje, gdzie konkretnie wykonane jest zdjecie.
a taki fotograf nierzadko ma aparat (duzo) czesciej na stand-by niz w rece do focenia. i gdyby GPS sie wylaczal, to by z niego nie bylo zadnego pozytku
No w stand-by to oczywiście, że nie powinien się GPS wyłączać, ale już kiedy przełączymy fizyczny wyłącznik to bym się spodziewał, że nic nie będzie prądu żarło. W ten sposób miałbym kontrolę nad zużyciem baterii i użytecznością GPS. Wiedząc, że chcę śledzić pozycję, nie wyłączałbym przełącznikiem tylko trzymał aparat w stand-by; a kiedy bym chciał wyłączyć wszystko, to tylko pyk - przełącznik na off i gotowe. Szczytem użyteczności byłoby dodanie możliwości sterowania zachowaniem GPS po przełączeniu przycisku na off.
Cytat:
Zamieszczone przez
Grabus
No w stand-by to oczywiście, że nie powinien się GPS wyłączać, ale już kiedy przełączymy fizyczny wyłącznik to bym się spodziewał, że nic nie będzie prądu żarło. W ten sposób miałbym kontrolę nad zużyciem baterii i użytecznością GPS.
"You have to start with the customer experience and work backwards to the technology"
to jest cytat ze Steve'a Jobsa. fanem zdecydowanie nie jestem, a caly rezerwat Apple'a mnie mierzi. ale...
... ale to jest bardzo sluszne podejscie i kwintesencja tego, dlaczego wiele rozwiazan tej frmy sie sprzedaje, gdy tymczasem Japonczycy wypuszczaja idiotyczne baboki.
to co piszesz jest oczywiscie prawda. tylko zeby do tego dojsc, to trzeba zweryfikowac rozwiazanie w praktyce. Canon tego nie zrobil, bo japonski inzynier
wymysla srodek techniczny i probuje do niego dopasowac uzytkownika ;) a bez weryfikacji ten babok byl skazany na pojawienie sie, bo aparaty Canona od czasow
20D tak naprawde nigdy nie sa wylaczane calkowicie, chyba ze bateria jest pusta/wyjeta. to jest relikt czasow, kiedy start systemu operacyjnego aparatu trwal kilka
sekund i Canon chcial ten czas (slusznie) skrocic. wlacznik glowny aparatu tylko przestawia go w stan stalego uspienia. praktycznie taki sam w jaki aparat przechodzi
po kilku minutach nieaktywnosci (to mozna sobie ustawic), z ta roznica ze wlacznik aparatu aktywuje badz dezaktywuje reakcje na spust migawki.
moze w 6D mkII dojda do tego, ze da sie zrobic Cfn, ktory pozwala wylaczyc interfejsy komunikacyjne wraz z wylacznikiem aparatu. bo sami z siebie na to nie wpadli.
nikt tego aparatu porzadnie nie uzywal w terenie przed premiera, a na desce kreslarskiej wygladal dobrze ;) chociaz znajac Azjatow to bym sie nie zakladal. oni do dzis
nie doszli do tego jak sensownie rozwiazac MLU ;) jakby ktos z nich uzywal aparatu w terenie i ogladal zdjecia robione na newralgicznych czasach (te 1/2 do 1/10 sekundy)
to by zauwazyl, ze juz na etapie matryc 10Mpix bez MLU nie ma naprawde ostrych zdjec... no ale, jak juz mowilem... z tym uzytkowaniem jest problem wlasnie ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Grabus
Wiedząc, że chcę śledzić pozycję, nie wyłączałbym przełącznikiem tylko trzymał aparat w stand-by; a kiedy bym chciał wyłączyć wszystko, to tylko pyk - przełącznik na off i gotowe. Szczytem użyteczności byłoby dodanie możliwości sterowania zachowaniem GPS po przełączeniu przycisku na off.
priorytet gotowosci do focenia (czyli tez utrzymywania aparatu w stanie uspienia zamiast calkowitego wylaczenia) jest sluszny, bo Canon od zawsze projektuje aparaty
pod katem fotografii akcji, wiec to rozwiazanie jest logiczne. tylko jest oczywiscie problem z pogodzeniem go z nowymi interfejsami, zracymi baterie.
Witam, przymierzałem się do zakupu 6D ale wyczytałem w testach i instrukcji że AF działa tylko do F5.6 a potem tylko manualnie. Czy to jest prawda i tak się dzieje? Dziękuję za odpowiedź
--- Kolejny post ---
Witam, przymierzałem się do zakupu 6D ale wyczytałem w testach i instrukcji że AF działa tylko do F5.6 a potem tylko manualnie. Czy to jest prawda i tak się dzieje? Dziękuję za odpowiedź
Cytat:
Zamieszczone przez
Pawelus
a masz obiektyw o maksymalnym swietle powyzej f/5.6 ?
bo jesli nie, to przeciez nie ma z tym problemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czyli mam rozumieć że chodzi o obiektyw z tym zakresem a nie ustawienia przysłony podczas fotografowania? Jeśli tak to nie ma problemu.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
czyli mam rozumieć że chodzi o obiektyw z tym zakresem a nie ustawienia przysłony podczas fotografowania? Jeśli tak to nie ma problemu.