Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
u mnie wyglada to tak:
tak serio, to nie mam pojecia. w przypadku 5D/5D mkII facet mi czyscil demontujac modul matrycy (z tego co kumam to caly tyl korpusu, ale nie dopytywalem), wiec mial dostep i do toru AF-a.
To takiego magika zdecydowanie nie widział mój aparat :) Nie wiem czy nawet na żytniej tak czyszczą czy tylko kompresorem przedmuchają :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
akustyk
u mnie wyglada to tak:
tak serio, to nie mam pojecia. w przypadku 5D/5D mkII facet mi czyscil demontujac modul matrycy (z tego co kumam to caly tyl korpusu, ale nie dopytywalem), wiec mial dostep i do toru AF-a.
To takiego magika zdecydowanie nie widział mój aparat :) Nie wiem czy nawet na żytniej tak czyszczą czy tylko kompresorem przedmuchają :)
Zamieszczone przez wain
"Subiektywne podsumowanie 6d(po 3 slubach) w stosunku do 5dII(ok 100 slubów).
[...]
Ogólnie jestem zadowolony z 6D "
Ogólnie moje doświadczenia sa podobne.
Jeśli chodzi o wybudzanie, to się wybudza, ale zacina się czasem przy przegladaniu zdjęć. Przy powiększeniu kursor powinien porzesuwać w obrębie klatki a kręcenie kółkiem powinno przewijać film. Czasem nie przewija i trzeba wyjść i wejść żeby zadziałało. Może ma to zwiazek z tym, czy się podglada natychmiast po naświetleniu, z 2s automatycznego podgladu, czy później, ale nie badałem tego zjawiska.
Naświetlenie czasem ustawiam na minus żeby nie przepalić nieba i wtedy zdjęcie wyglada na wyświetlaczu dosyć czarno, ale wychodzi bardzo dobrze. Ważne jest to, że wyglad zdjęcia ze sporym kontrastem bez obróbki (niestety) nie świadczy bezpośrednio o niedoświetleniu czy prześwietleniu, tylko o ustawieniu tego przez Canona, różnie w różnych korpusach. Dopóki mieści się w DR, jest naświetlone prawidłowo.
AF działa prawdopodobnie wolniej, kiedy jest jakiś problem, ale dokładniej. Wyglada na to, że zmieniony jest algorytm, ale hardware pewnie niewiele. W każdym razie rezultat jak dla mnie jest wyśmienity. Punkty boczne sa też dokładniejsze niż w moim 60d, chociaż w 60d sa niby wszystkie krzyżowe. Ja używam bocznych tylko sporadycznie, ale rozumiem, że dla prawdziwych dżokejów dżojstyka to nie jest to.
Powolne wybudzanie zdarza się na wolnych kartach. 30MB to ona pewnie ma w odczycie i jeszcze z gwiazdką, ze to prędkość maksymalna. Sprawdź w czytniku ile ciągnie w zapisie. A jak pisze, ze tyle ciągnie w ciągłym zapisie, to sprawdź, czy nie podrobiona. U mnie świetnie sprawdzają się karty sandisca przeznaczone do wideo z gwarancją zapisu 45 mega na sekundę.
Z tego co wiem, 6d potrafi koło 40mega na sekundę pisać. Na karcie 95mega różnica jak dla mnie nie do zauważenia w realnym użytkowaniu.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
Z tego co wiem, 6d potrafi koło 40mega na sekundę pisać. Na karcie 95mega różnica jak dla mnie nie do zauważenia w realnym użytkowaniu.
dokładniej to czterdzieści kilka mega na sekundę pisze - podobno (z tego co wyszperałem w internecie, bo sam nie potrafię tego zweryfikować). Widzę zauważalną różnicę w użytkowaniu 45MB/s i 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych (używam wyłącznie SanDisk'ów)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
dokładniej to czterdzieści kilka mega na sekundę pisze - podobno (z tego co wyszperałem w internecie, bo sam nie potrafię tego zweryfikować). Widzę zauważalną różnicę w użytkowaniu 45MB/s i 95 MB/s przy zdjęciach seryjnych (używam wyłącznie SanDisk'ów)
Mam 6-kę od piątku :) Po przesiadce z 5D mkI jestem w ciągłym szoku :) Przeskok jakościowy w obrazku utrzymuje mi banana na twarzy ;)
--- Kolejny post ---
Mam 6-kę od piątku :) Po przesiadce z 5D mkI jestem w ciągłym szoku :) Przeskok jakościowy w obrazku utrzymuje mi banana na twarzy ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Gratuluję.
Wydaje mi się, że to dobry wybór:)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Bingant
Gratuluję.
Wydaje mi się, że to dobry wybór:)
Vass ile więcej klatek na 95 zrobisz zanim aparat zwolni względem 45?
U mnie na karcie 30mega zrobił 20 klatek, na 45mega wykonał 24, a na 95mega zrobił klatek 25 do pierwszego spowolnienia. Oczywiście ta ilość będzie zmieniać się w zależności od ilości detali w kadrze, ISO i odszumiania, ale stosunek powinien pozostać taki sam. U mnie było to po prostu czarne tło na niskim ISO i krótkim czasie z standardowym poziomem odszumiania.
Dodam jeszcze, że poziom odszumiania nie ma wpływu na wydajność pracy aparatu i ustawienie nawet najwyższego stopnia nie powoduje zmniejszenia liczby zdjęć wyswietlanych na liczniku, możliwych do zrobienia w serii. W takim 7D licznik wyświetla coraz mniejsze wartości wraz ze wzrostem ISO, a dodatkowo jak ustawiamy odszumianie na poziom wysoki, to seria zrobi się śmiesznie krótka.
Do ISO 400 wskazuje 23 klatki
Do ISO 6400 wskazuje 22
Na ISO 1280 wskazuje 19
Po podniesieniu odszumiania na poziom najwyższy na każdej czułości pamięci zostaje jedynie na 3 klatki.
Cytat:
Zamieszczone przez
eclipsis
U mnie na karcie 30mega zrobił 20 klatek, na 45mega wykonał 24, a na 95mega zrobił klatek 25 do pierwszego spowolnienia.
Podstawowe pytanie: RAW czy JPG?
pozdro.,
mxw.
Wysłano z D802-PL (4.4.2) za pomocą Tapatalk2.
Tylko pełnych rozmiarów RAW