Odp: Canon 6D - teraz juz naprawde oficjalnie
Cytat:
Zamieszczone przez
jaś
dokładnie ja swojego kupiłem rzutem na taśmę cachebacka i też jestem zadowolony
A jak u Was z doświetlaniem sceny w tym aparacie?? Czy często korzystacie z korekty exp. na +? Jak Wam się sprawuje 6D w bardzo zróżnicowanych oświetleniowo scenach??
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
A jak u Was z doświetlaniem sceny w tym aparacie?? Czy często korzystacie z korekty exp. na +? Jak Wam się sprawuje 6D w bardzo zróżnicowanych oświetleniowo scenach??
U mnie ( +0,3 lub +0,7 ev ), mam wrażenie że delikatnie nie doświetla, być może to takie moje fanaberie bo na każdej puszce miałem podobnie, lubię nieco więcej światła ;)
Cytat:
Zamieszczone przez
robson999
korzystam ale powinienem znacznie częściej, najprościej sprawdzić histogram ale postanowiłem jeszcze auto ETTR z MLa rozkminić i sprawdzić jak się będzie w praniu sprawować.
Przeglądając zdjęcia też odnoszę wrażenie, że trochę niedoświetla. Ale może mieć na to wpływ mocno winietujący obiektyw ( s 35 1.4)
W przypadku mocnego winietowania, to raczej normalne, że histogram oraz realny obrazek będzie ciut niedoświetlony.
Ja porównuję sobie doświetlenie do 40D, no i tam hitogram jest trochę bardziej stabilny i wyrównany w stosunku do 6D. Porównuję oczywiście w bardzo podobnych warunkach oświetleniowych.
Tłumaczę sobie po prostu to tym, że matryca w 6D jest bardzo światłoczuła, więc to normalne, że różnice w doświetleniach tych bardziej dynamicznych scen, będą naturalnie większe.
Po przesiadce na FF stwierdziłem, że pełna klatka, to nie tylko magia, ale również nowe trudności i wyzwania, w uzyskaniu poprawnej ekspozycji:)
Cytat:
Zamieszczone przez
fliper
Witam.
Podczas zdalnego sterowania 6D z włączonym LV lampy błyskowe nie działają. Trzeba coś włączyć w menu, czy to wina mojej puszki?
Lampy: YN568EX oraz YN560III (przez RF603 błysk również nie odpala).
Pozdrawiam.
Należy wyłaczyć Silent LV shoot . W trybie 1 lub 2 nie canonowska lampa nie odpali.
w manualu ang. http://gdlp01.c-wss.com/gds/8/030000...os6d-im-en.pdf strona 171
pozdrawiam.
robson999 używasz może swojego 35/f2IS w bardziej dynamicznych scenach? Ciekawi mnie skuteczność AFa. 50/1.4 na 5dmkII trochę się wykłada w takich sytuacjach a twój zestaw jest nowy technologicznie :)
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
robson999 używasz może swojego 35/f2IS w bardziej dynamicznych scenach? Ciekawi mnie skuteczność AFa. 50/1.4 na 5dmkII trochę się wykłada w takich sytuacjach a twój zestaw jest nowy technologicznie :)
50tka 1.4 to nie jest demon predkosci: ) 35L ma szybki AF
Cytat:
Zamieszczone przez
jinks
Niedawno zabrałem 6D i 35IS na Dzień Matki, do przedszkola i tam były tańce. Fotografowałem moją małżonkę, która tańczyła z naszym synkiem:) Fociłem na f2, przy AUTOiso. Zdjęcia w tańcu wyszły pięknie.
Cytat:
Zamieszczone przez
banan82
50tka 1.4 to nie jest demon predkosci: ) 35L ma szybki AF
Nie wiem skąd aż takie zachwyty. Jest ok, ale jest wolniejszy od np. 24-105.