Poza tym, że to raczej stary EF 50/1.0, to czy taka kombinacja ogniskowa/światło miałaby sens? (Bez stabilizacji??(*);))
(*) Skoro Nikon chce upchnąć VR w 85/1.4...
Wersja do druku
Poza tym, że to raczej stary EF 50/1.0, to czy taka kombinacja ogniskowa/światło miałaby sens? (Bez stabilizacji??(*);))
(*) Skoro Nikon chce upchnąć VR w 85/1.4...
Na mieście mówi się, że 35L jest już wycofany i nie można kupić w wielu miejscach. Chyba niezdrowo się podniecam, ale cieszy mnie to ;)
Jeszcze tak bardzo najaranego człowieka na obiektyw nie czytałem :D
A pewnie i tak zmienią mu tyle, co w 85LmkII :)
chłopaki z Canona nie mają już pomysłów na obiektywy chyba
Mam od lat 35/1,4.Używam na zmianę z 50/1,2.Jak wyjdzie lepsze szklo w co prawdę mówiąc watpię, to zastanowię sie nad zmianą.Szkło jest fajne i nie rozumiem co jest Radosnego w tym ze kupić go nie można.A,może ja się juz nie znam..Co jest podniecającego w tym że zejdzie z rynku kultowe szkiełko.Przecież nowe bedzie droższe.W czym nowa stałka 35 bedzie lepsza od poprzedniej ?.Zrobi zdjęcie za nabywcę lustrzanki ?A chyba się na tym już nie znam...
Moim zdaniem 35L za mocno aberruje w zakresie 1.4-1.8 czyli w tym na którym go najczęściej używam. Szczególnie jeżeli chodzi o bokeh np. koron drzew. przebijające się niebo robi z liści różowo-zieloną pakę i moim zdaniem tylko to jest do poprawy(no i trochę praca pod światło) Jak zlikwidują aberracje w mocno kontrastowych miejscach to mi i tak będzie się opłacać wymienić wersję I na II. Gorzej jak bym miał kupić od razu wersję II, no ale tak to jakoś przeboleję tą wymianę.
Ja uważam, że 35L jest świetne. Wszystkie jego wady wymienił kolega Goomis powyżej.
Ciesze się, bo braki na półkach wskazują, że rzeczywiście realnie jest szansa na mk2 i zaczęło się czyszczenie magazynów.
Ale ja wcale nie powiedziałem, że kupię mk2. Jeżeli okaże się, że różnica będzie minimalna, to chętnie kupie mk1 od kogoś kto przejdzie na mk2. Ide o zakład, że kupie je taniej, niż jakbym chciał to zrobić teraz.
Nie robie ślubów, tak naprawde obiektyw potrzebny mi będzie na jesień i to nawet późną, więc do tego czasu przeżyje jakoś bez niego chyba, jeżeli warto poczekać.
ale gdzie konkretnie 35/1.4 nie mozna kupic?
http://kamera-express.nl/index.php?p...-14_l_usm.html