To zupełnie inne szkła. Ja chwaliłem, chwalę i będę chwalił 17-40, ale to szeroki zoom, a 35 to stałka bliska tzw standardowi.
Wersja do druku
To zupełnie inne szkła. Ja chwaliłem, chwalę i będę chwalił 17-40, ale to szeroki zoom, a 35 to stałka bliska tzw standardowi.
ja miałem podobne dylematy odnośnie szerokości, zatem do 5D wybrałem sigmę 24/1.8. W sklepie było ok, a jak przyszło co do czego to ostra wyszła jedynie 1/3 zdjęć, w reszcie AF gdzieś w powietrzu:( jak podpiąłem 85/1.8 to każde ostre w punkt. Ciesze się tylko, że te zdjęcia to nie było zlecenie, bo dopiero byłoby ciekawie:( Teraz się zastanawiam czy kombinować coś z kalibracją w sigma pro centrum czy po prostu wymienić na canona 28/1.8 i do tego dokupić w przyszłości samyanga 14/2.8 bo tak jak widzę to 24 do niektórych ujęć jest i tak za wąski:(?
jak 24mm jest dla Ciebie za wąski to może tamron 17-35 ? w testach przebił elkę
Ten tamron to poczciwe szkło, warte ceny. Do sigm mam alergię. Jak chcesz pewne narzędzie pracy to musisz zainwestować niestety. Zabawy sigmami i samyangami kończyć się będą podobnymi zaskoczeniami.
Już zamówiłem canona 28/1.8 cena prawie ta sama co sigma, i dokupię później samjanga albo tego tamrona, tyle że tamron ma światło 2,8, (samjang co prawda też, ale zakładam że stałka, pomimo tego że manualna, będzie ostrzejsza). Zastanawiam się jak dużo w tej sigmie zmieniła by kalibracja?
jesli ma bf/ff to tyle ze by go nie miala , sama w sobie kalibracja cudu nie zrobi ;]
wszystkim pomagacie podiąć decyzję i dajecie jakieś rady to może i mi pomożecie.
Chodzi o to że mam dylemat czy sprzedać 17-55 IS USM odłożyć parę złotówek i kupić sigme 20mm f/1.8 i 85mm f/1.8 czy zostawić to tak jak jest w stopce.
To że prędzej czy później kupię 85mm to jest nie uniknione ale ciągle zastanawiam się nad tą sigmą. Zapewne zaraz ktoś powie kup canona 24mm to od razu odpowiadam nie mam na tyle kasy a po drugie uważam że to szkło jeszcze nie dla mnie.
o ile trafisz na sensowny egzemplarz to bym zmienil
problem moze byc taki ze 20 na cropie to pewnie ogniskowa ktora 70% slubu zrobisz , wiec szklo musi byc dobre i obrazek dawac konkretny a nie "taki se" , inaczej mowiac inwestuj najwiecej w to szkielko ktorym najwiecej focisz
tez tak pomyślałem, teoretycznie można 2 szkłami zrobić ładny reportaż, mowie tu o 24 mm i 85 mm przy body FF, jak się wchodzi w fotografie zarobkowa trzeba mieć najlepsze szkła