Tak, ale pomiędzy 12 a 14bit różnicy specjalnej nie widać, wątpię czy dodatkowe 2bity coś zmienią, zwłaszcza jeśli szumy nie zmniejszą się znacząco.
Wersja do druku
Tak, ale pomiędzy 12 a 14bit różnicy specjalnej nie widać, wątpię czy dodatkowe 2bity coś zmienią, zwłaszcza jeśli szumy nie zmniejszą się znacząco.
te gwiazdki to glownie w celu spersonalizowania odpowiedzi "czy jest mi to potrzebne?" .. Ale milo że dzielicie się własnymi przemyśleniami :mrgreen: ;-)
A co do HI SPEED HDR niektorym podobno sie przydaje (np mocno kontrastowy kadr ruchliwej ulicy, widoczek z sztormowym morzem, widoczek z bujanym trawami itd ), to mogliby zrobic taki trick ze przy jednym cyklu lustra (podniesionym) zrobic bracketing. tzn.
1. lustro w gore jak normalnie przy zdjeciu.
2. fotka
3. korekta + fotka
4. korekta + fotka
5. lustro na dol
Powinno byc znacznie szybsze. Migawka powinna dac rade. Problemem moze byc Digic/Matryca zeby np w ciagu 0.01 sek przepchac dane z matrycy do bufora ..
Wiem ze bylby to bajer wykorzystywany rownie czesto jak "dajrekt print" albo nie przymierzajac "dajrekt faks" ale ktos kto czesto robi hdr bylby zadowolony
Hmm ... Foto SF sie z tego zrobilo ;-)
nie no... ja wiem co to jest HDR
a ten przyklad jest tak fatalnie do ****, ze az strach.
1. scena jest zdecydowanie z gatunku tych, ktore da sie bez problemu naswietlic na jednej klatce, a robienie w niej HDRa jest sztuka dla sztuki. to znaczy mozna to zrobic, jak sie bardzo chce. tylko tak realnie - po co komplikowac?
2. miejsce zdecydowanie nie jest z gatunku tych, w ktorych statywu nie mozna w zaden sposob uzyc. wrecz odwrotnie. nie widze tam nic co mogloby sie ruszyc, sp... sprzed obiektywu albo niespodziewanie wleciec w kadr. ani czegos co wymagaloby swobody ruchu aparatem przy celowaniu w kadr.
3. nie widze uzasadnienia dla trzesienia sie w tej scenie o rozpietosc tonalna w wiekszym stopniu niz o poruszenie reki przy naswietleniu tych 3-5 klatek. bo nawet przy 10fps to jest 1/2 sekundy i to poruszenie zwyczejnie bedzie, chocby skaly sraly
ten akurat przyklad to jest triumf marketingu (Canona i szkiel z IS) i zajarania cyfrowoscia (Steinmullerow, ktorzy nie pierwszy raz z uporem godnym lepszej sprawy znecaja sie przesadna obrobka nad tematami, ktore tego conajmniej nie wymagaja) nad zdrowym rozsadkiem :)
argumentacja jest mocno taka sobie.
abstrahujac od tego przykladu, to tez wiem kiedy sam siegam po HDR, bo chce/musze. za grzyba nie sa to sytuacje z czasami krotszymi niz 1/15s na ujecie, gdzie ilosc fps mialaby jakiekolwiek znaczenie :)
Sądzisz, że przy ISO100-ISO200 sygnał w cieniu (-5EV ? czy jeszcze ciemniej) nadal jest tak zaszumiony, że daje nam naturalny "dithering"? Mnie wydaje się że te dodatkowe 2-4 bity mogą trochę pomóc dla niższych czułości, przy kompresowaniu dynamiki (Ekspozycja na histogram a potem korygowanie cieni, lub łączone forsowane ekspozycje z RAW).
-5EV to jest kompletna czern w praktyce. tam juz nic nie ma poza szumem.
zeby to najlepiej zobrazowac pozwole sobie skorzystac z wykresu na stronie:
http://www.dpreview.com/reviews/cano...00d/page19.asp
zeby to -5EV wyprowadzic do stanu neutralnego trzeba "pchnac" przy wywolaniu ekspozycje o 5EV, co powoduje istotny wzrost szumu. nie jest to eksponencjalnie od ilosci dzialek (32x), bo korekta ekspozycji w konwerterze nie dziala liniowo. ale dla cieni mozemy przyjac zalozenie, ze nie jest to istotnie mniej. niech to bedzie 16x dla przyzwoitosci (mozna sie klocic z tym zalozeniem, bo jest "na kciuka").
wezmy teraz dla porownania zdjecie naswietlone przy ISO 1600. zgodnie z wykresem standardowe odchylenie (ktore jest dobra miara szumu) przy ISO1600 jest niecale 4 razy wieksze niz przy ISO100. nawet "pchajac" to na chama o jedna dzialke dostajesz 8x wzrost szumu. a to nadal, przy pesymistycznym rachunku, nie jest to powyzsze 16x, ktore jest zalozone z kolei optymistycznie :)
wez teraz naswietl neutralny szary przy ISO1600, przewolaj o 1EV i obejrzyj czy widzisz jakies sensowne szczegoly na zdjeciu.
i to odpowiada niejako na to pytanie :)
Traktuję to jako przyczynek do dyskusji :). Pisząc -5EV miałem na myśli 5 jednostek mniej od "cyfrowej bieli" (pełnej saturacji), nie zaś od neutralnej szarości. To tylko 64 razy mniej, niż maksymalny przenoszony sygnał. Wydaje mi się, że jest o co powalczyć. Na poparcie moich słów (Siłacz walnie pięścią w stół ;)) podam wątek Janusza Body o poziomach szarości w skali logarytmicznej i liniowej, tu. Po prostu przy 14 bitach "ten najniższy f-stop ma 256 odcieni".
To jest odchylenia standardowe szumu na ISO100 w 5D przy "średniej" szarości (pomiar punktowy białej kartki papieru, ostrość na nieskończoność).
W liniowym zapisie matrycy to będzie gdzieś w 1/4 wykresu czyli wszystko co się znajduje w okolicy wartości 128 na zdjęciu jest wcześniej mnożone ("rozciągane") (gamma). W 16-bitach to będzie odchylenie ok. 215 wartości dyskretnej szumu.
Nie ma sensu kwantyzować sygnału z dokładnością mniejszą niż ok 215 (w 16-bitowej skali) bo tyle ma szum, czyli wystarczyłoby ok. 9 bitów.
Po co więc teraz w RAWie jest 12? Należy wziąć pod uwagę że nie wszystkie piksele są zaszumione tak samo i wiele z nich będzie miało odchylenie dużo poniżej średniej.
Zmierzyłem to na histograme. Pikseli o odchyleniu nie większym niż 1/16 (kwantyzacja 12-bitowa) jest ok. 5%. Załóżmy że dla tych 5% warto dokładniej kwantyzować sygnał z matrycy z dokładnością aż 12 bitów.
Bez zmniejszenia szumu (przypominam że cały czas mówimy o ISO100 w 5D), zwiększenie dokładności kwantyzacji z 12 bitów na więcej ma sens tylko dla jakiegoś promila najmniej zaszumionych pikseli.
No i dla producentów coraz większych kart pamięci, oraz działu marketingu Canona :lol:.
cały wywód nie ma sensu gdy nowa piątka będzie miała mniejsze szumy, a tego się zdaje się spodziewamy. Więc 16 bitów może kiedyś nabrać konkretnego sensu (choć nie upieram się że już teraz)
Mimo totalnego zaszumienia różnica może być istotna. Zaszumiony jpg chyba wygląda zwykle lepiej niż po konwersji do gif? Pewnie to taki bajer jak lepszy monitor. O kupnie nie zadecyduje, ale lepiej mieć niż nie mieć :)
W wywodzie jest przecież wyraźnie napisane że zwiększanie dokładności kwantyzacji ma właśnie wtedy sens gdy zmniejsza się szum. Akurat z jakości obrazu 5D generalnie ludzie są zadowoleni więc to może być na razie mniej ważne dla Canona niż np. poprawianie AF, którego się wszyscy domagają. Jeśli następca ma być w podobnej cenie co stare 5D to i tak się świetnie sprzeda z taką samą jakością obrazu.
myślę, że canon poprawi Af, ale i na pewno zrobi lepszą matrycę. Nie widzę zatem powodów, dla których z definicji należało by na etapie omawiania pogłosek z owych 16 bitów rezygnować, opierając rozumowanie o wycofywany model. Przecież nie mają jednego inżyniera od developmentu, który jak pracuje nad Afem to nie może nic zrobić z matrycą. 16 bitów przy dobrej niskoszumowej matrycy to by była fajna sprawa.
Panowie ale może dajmy chociaż szansę ;) pokazać inżynierom Canona na co ich stać :lol:.
Jeszcze dokładnie miesiąc i będzie sporo wiadomo - bez domysłów :D.
ten watek i jego sondarz najlepiej pokazuje jak i ile czasu dajemy....:)
A ci inżynierowie zamiast niższych szumów to wsadzą matryce 16mpix FF do puszki 40D. I tym sposobem "marketingowo" załatwią D700 i D3 za jednym zamachem ;-)
Wychodzi na to, że drugi, "niższy" model ma się całkiem dobrze i czeka na Alfa baby
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=28723896
To jeszcze raz: kto nie musi mieć aż takiego AF i tylu MPx może się zastanowić czy nie przeczekać na 40D czy 5D to końca stycznia.
Cena 40D mocno spadła. Nic sie nie dzieje bez przyczyny więc:
- może szykują miejsce na przecenę dla 5D?
- może szykuja miejsce dla 40D z FF? :)
o inzynierow to sie nie boje, bo po szufladach maja niezle cuda-wianki.
niestety, nad nimi stoja jajoglowi i ksiegowi. a ci walcza o kazdego dolara klientow jak, za przeproszeniem, o cnote wlasnych corek. i jesli zwachaja, ze da sie zabawki inzynierow okroic i na tym wiecej zarobic, to beda bez wahania kastrowac...
...a mialo byc tak pieknie... wywiady mialy byc... wizyty w zakladach pracy... ech... 8-)
Jak mówią jajogłowi (podczas brunchu): "Trawa jest zawsze zieleńsza po drugiej stronie płotu"
ciesze sie ze wszystkimi tymi, ktorzy maja lub planuja szklarnie z dupkami pasujacymi do D700. moja nie pasuje i mi osobiscie ten korpus kompletnie zgrzewa :) zwlaszcza, ze z mojego punktu widzenia stare 5D jest ogolnie lepsze. a na koncie poki co mam kupke czekajaca na poczatek wrzesnia.
z tym ze jestem realista i raczej cynikiem. a nie przypominam sobie, zeby Canon kiedykolwiek zrobil cos chocby z daleka ocierajacego sie o "okazyjna premiere", wiec nie mam zawyzonych oczekiwan wzgledem nowego 5D. na pewno nie slinie sie dzien w dzien mysla o pierdylionie punktow AF i fps-ow, plus i bog wie jakiej szybkosci AF. bo takie rzeczy to tylko w Erze...
Kubaman .... . no własnie już czarno na białym napisałem tam ...że "żarcik taki" żebyś nie musiał marudzić. .... eh. Ja rozumiem że Canon znalazł sie w ciezkiej sytuacji ale żeby aż tak poczucie humoru w narodzie zginęło. ;)
z z tym trwaniem... no niewiem ...całe 21 postów napisałem. Wiec chyba sie specjalnie nie narzucam swoją osobą. no chyba że wolno prezentować tylko jedną jedyną słuszną linię partii... to przepraszam. wiecej odzywac sie nie będę
żarcik jest śmieszny, jak jest nowy. Masz tu już dziesiątki tych niby żarcików, i to mnie zwyczajnie nudzi. Ale dobrze: hahaha, cóż za poranny żarcik!
Muszę kupić puszkę w tym roku, bo mi podatkiem dowalili z US. Dlatego czekam na tę puchę i sporo się spodziewam. Co nie znaczy, że nie okaże się, że się srogo zawiodę. Pożyjemy zobaczymy, w każdym razie mimo potrzeby nie jestem na tyle wariatem, żeby ryzykować zmianę systemu bo mnie ciśnie i miesiąc na nowości nie doczekam. To szczyt onanizmu.
A jak nie będize, to kto wie czy na dwa systemy nie pojadę. Skoro WSZYSCY wiedzą, jak to D700 stanieje błyskawicznie, to czemu nie?
Jak to jest, ze w mniemaniu niektorych, wyjscie D700 jest jednoznaczne z tym, ze 5D zacznie robic tragicznie zaszumione zdjecia, a sama firma Canon bedzie musiala oglosic upadlosc i zamknac dopiero co otworzona fabryke?
no własnie ja musze coś zapłacić za nowa puszkę, dlatego czekam na Mk2. Ale gdyby zrobili bundle i stara piąteczka za złotówke, to czemu nie ? :D buy one, get two!
Srogo to może nie, ale co do zakresu zmian, to zgadzam się z naszym cynikiem-Akustykiem
A, no to jest baaaardzo stare prawo, ale nie wiem czy obejmuje również fabryki - poczekajmy, aż Autor prawa się wypowie (autorytatywnie - jak przystało Autorowi)
Zeby bylo ciekawiej - z forum Nikona, dyskusja o walorach uztykowych EOS'a 5D:
zdaje sie, ze posiadacze 5D zabladzili w czasie :mrgreen:Cytat:
Jeśli ktoś lubi się męczyć, jeśli rajcuje go uprawianie fotografii na poziomie lat 70, czy 80 ubiegłego wieku, to droga wolna.
ale to znany specjalista od 5D napisał ;)
zagladalem tam i juz wiem ze nie ma co sie ludzic - musze kupic d3, bo tylko nim mozna swobodnie pracowac i robic zdjecia ;) 5d to jedynie u cioci na imienianach a poniewaz ja nie chodze na imieniny, to mam bezuzyteczny aparat ;) czas sie pozegnac z moim zabytkiem, moze choc muzeum prehistorii bedzie chcialo moja piatke wziac na stan ;)
ach musze zmienic system ;)
p.s. Akustyk , dzieki za linka do sklepu z 35L, mam juz oferty z nieco nizszymi cenami
Ta, ale 3 lata temu modlili się do niego, zresztą wczoraj spotkałem kolegę "siedzę w Nikonie", który jest na kupnie 5D, dziś spotkałem kolegę "sprzedaję Nikona, chcę w końcu mieć ostre zdjęcia", zgadnijcie co kupuje :mrgreen:
Dla kolegów z NKP czytających powyższe dodam, że przez grzeczność nie wspominam o 35/85/135...
Dla janosci proponuje sprawdzic, czy wasze 5D nie wygladaja w ten sposob
.. zwlaszcza silnik AF - to by wszystko tlumaczylo :mrgreen:
Sam mialem okazje przez pare dni obcowac z D3 + kilka stalek Nikkora i do opanowania tego sprzetu potrzeba "troche" czasu. Zapewne tak samo bedzie z D700. Zdjecia z 3ki nie byly super ostre prosto z puszki, ale Panowie.. ten wizjer, mlasniecia migawki i bezstresowe ISO 8-)
Na D700 czekam z zaciekawieniem (mam nadzieje ze dzis przyjedzie) aby moc porownac i ocenic ten siodmy... tzn siedmsetny cud swiata :)
Jest, tu na forum parę pań ;)
Mlaśnięcie migawki: czy jest szybsza lustrzanka od D3? Shutter lag jest boski, tzn. go nie ma :mrgreen: Ta jedna cecha D3 po prostu wgniata w ziemię! ISO, no cóż 5D ma te plamki kolorowe, ale i zdjęcie jest ostre out of box a w D3 plamek njiet a o ostrość trzeba ostro walczyć ;)
No bez jaj, nie róbmy znowu z D3, D700 kolejnego (patrz 5D) gralla. Normalne narzędzia, jedno dla profi, drugie dla premium segmentu.
Wczoraj spotkałem kolegę, który sprzedaje 20D i kupuje Nikona. Twierdzi że ma dość robienia zdjęć statycznych w serii tylko po to aby któreś miał z trafionym AF tam gdzie chce. :mrgreen:
Są ludzie, dla których najdoskonalsze koło zawsze jest jajem... ;)
... i tak w koło, naokoło... :lol:
na Canon rumors, oprócz informacji o spadku przychodów Canona o 13 procent (tak, też się podnieciłem, ale niestety sprzedaż wzrosła, to głównie różnice kursowe) jest i takie info:
I just received some info that Best Buy in the US is showing October as the end of the 40D. Does that mean a 50D is coming? or will the 2 new full frame cameras fill the void?
Or maybe it's computer misinformation.
to jeszcze ploteczki
Small bits of info
My source is still convinced 2 cameras are coming to replace the 5D.
He pointed out a feature Canon is working on for the higher end of the 2 cameras. A much improved dynamic range setting. He said it could rival Sony's DRO jpeg processing by be applied to RAW images. How that would work, I have no idea.
He also pointed to them adding TIFF shooting ability. I for one have no need to do such a thing, but my local photo store that does art reproductions loves using TIFF's. They've switched to using Nikon's, they still white balance with bulbs.
It's also possible Canon will be looking to eliminate the ST-E2 reliance for off camera flash. It's time stuff like that got built into the cameras anyway. They may be able to sell more flashes if people weren't burdened with that overpriced ST-E2.
400 f/5.6L IS
A reader and my source pointed out that the 400 f/5.6L is out of stock or very low stock across the US. It's also backordered in Canada. People seem to be expecting an IS version, could it have the 5 stop IS of the new 200?
I'm still on the fence about this lens, I think they'd be much better served upgrading the 100-400. Maybe they'll do both?
Rumors rumors rumors
There should be a lot more of them over the next couple weeks.
czyżby było ono takie, że koleś sprzedaje puszkę C z 2004 roku aby przejść na puszkę N z 2008 roku i zmienia szklarnie tylko dlatego, ze nie czytał forum przez 4 lata i nie wie jaki postęp się w tym czasie dokonał w rozwoju AF? ;)Cytat:
Zamieszczone przez roofman
Nie... po prostu są ludzie którzy szukają Świętego Grala. :lol: Nie ma puszki bez wad. Puszkę dla siebie trzeba dopasować taką, której wady najmniej będą wpływały na profil i wyniki własnej pracy.
No ale niektórzy mając nawet jakieś cudo trzaskają knoty i szukają wad w narzędziu a nie swoim podejściu do tematu... tak w skrócie. Resztę już każdy może sobie sam dopisać ;)
Bez sensu, Canon znany jest z powolnego zapisu/zrzucania na kartę w porównaniu z Nikonem. Choć z drugiej strony jest 1Ds3 "tylko" na Digic III, więc tiff tylko w parze z Digic IV, inaczej sytuacja mogłaby przypomniać Olka E-10 (cholera, nie chce się zepsuć ;) ), który tiffa 4 MPx zapisuje na szybką kartę Ultra II 1 GB 39 sekund.
Ja w ten obiektyw nie wierze, choc zastanawiam sie czy po LV w DSLR Canona, to nie jest kolejny element w poprawianiu tego co jest. Do nowego 5D to raczej pasuje bardziej 24-70/2.8 IS. Ale o tym, jak i o nowym 100-400 to ja slysze od paru lat ( moje zrodlo mowi ze w tym na pewno :-) ).Cytat:
400 f/5.6L IS
I dlatego tego plotki rowniez na temat 5d wydaja mi sie ostro odjechane.
tylko tyle?Cytat:
zgadzam sie, ze ten TIFF jest bez wiekszego sensu. moze jeszcze PSD-ki bedzie robil, PSD-y, a z klatek seryjnych animowane GIF-y
dlaczego nie iść dalej? niech trace'uje zdjęcia w locie i zapisuje do eps'a
wreszcie można będzie robić aparatem fotograficznym kliparty
a swoją drogą ... wystarczy lepszy AF, ze 2 mpix więcej (bo po co zbliżać się do limitu dyfrakcyjnego bardziej) i np. stały grip aby nowa 5-tka niejednemu śniła się po nocach ... moim zdaniem większych rewolucji nie będzie