Canon 1D3 Mark III? Kiepski fake... W dodatku na obiektywie nie ma literek IS :D
Wersja do druku
ja obstawiam ze digic III to digic II tylko mu I domalowali :) uwielbiam marketing jeszcze troche i bedzie digic 5 z radiatorem i wentylem
W!
EF 10-24 ze swiatlem F=2.8, musialby kosztowac jakies min. 8k pln, ale kto wie czy nie kupie jak juz bedzie na rynku. Prawdziwy hardcore na FF to 8 fisheye ;)
Zdrowko
skoro znajduja sie chetni na 10-22 ktory jest na rynku od jakichs 2 lat, to mowiac brzydko, nie ma * we wsi, zeby Canon wypuscil nowe szklo. zwlaszcza tak wypasione do cropa, w sytuacji kiedy wszelkie dziala zostaly wytoczone zeby sprzedawac FF i zniechecac wahajacych sie od APS-C :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
schütteln = strącać, zrzucać.
stabilizacja sensora = stabilisierter Sensor
mowiac po polsku: bzdet dla leni, ktorym nie chce sie dmuchac gruchy
W belgijskim sklepie pojawily sie 400 f5.6L IS za 2000 Euro
i 100-400 f4L IS za 2500 Euro. Ten drugi zdecydowanie za tani...
Jest tam tez 40D...
http://www.geheugenkaart.be/English/...roduct=8982630
http://www.geheugenkaart.be/Nederlan...roduct=8981222
Crop nicht? No to mnie pasuje :D
Fajne sa te wasze dywagacje dotyczace MF od canona czy systemow modulowych. Tyle ze jesli Canon wpompuje worek pieniedzy w cos takiego to taka modlulowa matryca do zestawu bedzie kosztowala lepiej jak nowy 22mpix 1ds. A gdzie reszta? Marzenia fajne, ale poza paroma naprawde dobrze dzianymi zapalencami i ludzmi ktorym sie to zwroci nikt tego nie kupi bo nie bedzie go na to stac.
A nawet jesli bedzie to calosciowe urzadzenie to nadal cena bedzie zaporowa w stosunku do obecnych 1ds'ow. Liczac obecna konkurencje systemow MF zgodnych z workami istniejacych szkiel, ktore juz wszyscy zainteresowani srednim maja poupychane po szafach Canon ma mierne szanse zaistniec na tym rynku wypuszczajac caly nowy system. A sprzedawac tego w cenie dumpingowej raczej nie beda.
Tego nikt nie kupi. Nie darmo landszafciarze i cala reszta porzuca swoje ciezkie i wielkie klocki MF przesiadajac sie na mniejsze i tansze digitale FF od Canona. Skoro mozna miec pancerna "mala" jedynke (teraz jeszcze bez wbudowanego gripa :D) z kompletem szkiel i porownywalna jakoscia starych zelatynowych MF za cene jednej przystawki po co przeplacac?
Digital FF udowodnil ze sredni analogowy mozna zastapic dosyc skutecznie w wiekszosci zastosowan. To widac tez po cropie ktory skutecznie zastapil masowke zelatynowa 35mm.
Ale ten ich 40D to przepisane dane 30D tylko z matrycą z 400D. Albo fake albo wiedzą, że bedzie tylko nie znają dokładnych specyfikacji.
Co do obiektywów to wyglądają na prawdziwe. Co do ceny 100-400/4 - może Canon chce zrobić prezent użytkownikom :mrgreen: na swoje 70-te urodziny ;):).
I bardzo prawdopodobne, że to wszystkie nowości przed PMA :(.
Dorzuca do 40'stki uszczelki, kompatybilnosc z wifi gripem i naprawde nic wiecej nie potrzeba aby konkurowac z D200 ;)
WOW!!! 6 (slownie szesc) nowych Niko-coolpix'ow na glownej
stronie dpreview!!! Canon, strzez sie :lol:
Przewijało się juz w tym wątku kilkukrotnie "new viewfinder".
Tu mam obawy.
oczywiscie konfigurowalne (ISO max/min, f/stop max/min, shutter max/min)
i zapomniałeś jeszcze o master-kukułce :-)
Jakby to wszystko wrzucili od razu a nie co rok po jednym ficzerku (o ile w ogóle?), to faktycznie mógłby zakonkurować z D200 :-)
co mialoby byc w tym nowym celowniku?
siatka? stale widniejace ISO?
gabarytowo jest OK przy tej jasnosci dziurki i tej matowce,
dzieki ktorej manualnie tez mozna wyostrzyc. to ostatnie
ewentualnie jest do "naprawienia" przez Canona
Powiększenie!
conajmniej na poziomie 0,95x (przy zachowaniu 95% krycia).
EDIT:
zaraz ktoś powie, że wtedy wizjer będzie za ciemny.
Więc niech się przyłóżą, pokombinują, zrobią New Super Hiper Bright Laser Matte i będzie jasny!
Tyż :-)
Tyż :-)
Canon - jak mowia, tak robia! :)
w wizjer jestem sklonny uwierzyc, ze Canon rzuci na stol. 5D to i tak nie zagrozi, a ludziki beda mordki cieszyc :)
Normalnie wątek onanistów :D :D :D Leję jak to czytam.
pewnie dlatego to mój ulubiony wątek ;)
Ja obstawiam EOS 40D = 30D 10 Mpix + uszczelnienia + anti-dust + 1fps + nowy procesor (głównie z nazwy)/ulepszony AF/ulepszony pomiar matrycowy
Więcej rewelacji bym się nie spodziewał. Jeżeli będzie jasny wizjer z dużym powiększeniem to będzie coś godnego pochwały, ale nie mam złudzeń.
Jeżeli canon chce pokazać coś szczególnego na rocznicę to pewnie będzie to w segmencie profi, czyli połączenie funkcjonalności serii 1ds z 1d i pożegnanie z cropem 1.3.
Powyższe to takie niepoważne gdybania, proszę nie traktować ich zbyt serio.
"+1" = o jedną klatę na sekundę więcej niż dotąd, chyba zbyt skróciłem
Ja myślę że to wogóle powinien być główny wątek tego forum, proponuję przypiąć. hehe
... no to sie zaczynam powoli wycofywac :wink:
a na powaznie to zagladam tu odruchowo, zawsze jak wchodze na CB
przyzwyczajenie z ostatnich tygodni jak przezd kupnem korpusu zawsze
sprawdzalem czy nie ma jakichs informacji, ktore moglyby cos zmienic
w moich planach - czesto tez weryfikowanych w tym watku :D
i tak mi juz zostalo, takze ja nie jestem zadnym onanista :rolleyes:
pozdrowienia
wielki mi przeciek jesli chodzi o 40d, to ze nastepca 30d bedzie mial 10mpx i odkurzacz i tak samo jak poprzednik bedzie mial miejsce na założenie obiektywu i dziurkę na kartę pamieci ;)
... a może dlatego, że wszystkie tutejsze dywagacje są tak pojechane, że nie zagrażają rzeczywistym nowościom Canona. :)
a moze ze na tamtym forum pprzesadzili i tylko ma byc upgrade do 10Mpix i nic wiecej..
Jeszcze 48h ....wszystko bedzie jasne :-)
Nas nie odwiedzą, ponieważ jesteśmy najmniej ważną grupą odbiorców. My to prestiż, który Canon ma od lat.
Przecież ci spośród nas, którzy mają skromną puszeczkę i 1-2 tanie obiektywy nie śledzą tego wątku, nie czekają na nowości. Bawią się fotografią i sprawia im to radość.
Jednym słowem nie są targetem dla Canona.
Ci natomiast z potężnymi szklarniami i drogimi puszkami nie zmienią systemu (jednostkowe przypadki należy zignorować). Tym samym Canon może na nich "lać". Już są w szponach koncernu i pozostaną.
Obserwując rynek reklamy zauważyłem, że znacznie więcej wagi przywiązuje się do automatów, IXUSów i innych tego typu użądzeń. Nikon, Canon, Samsung, Panasonic, HP itp. wydają fortuny a promowanie takich modeli.
Dlaczego? Bo to są dla nich pieniądze. Ilu nas jest zarejestrowanych na forum? 8000? Jestem pewiem, że w przeciętnym Media Markt w Polsce sprzedaje się podobna ilość aparatów kompaktowych w ciągu miesiąca. A lustrzanek ile? 50? Nie wspominając o koszcie wyprodukowania lustrzanki i kompaktu.
Także przyzwyczajmy się, że ten segment aparatów będzie traktowany po macoszemu.
HOWGH
W przeciwienstwie do takiego dpreview to my mamy malenkie forum gdzies tam daleko Polsce w niezrozumialym jezyku... Kto by sie tym interesowal. Poprostu tego nikt nie czyta ;)
Choc za Bonkowe 3D to powinni cale forum zwinac :)
patrze na nowe wypusty kompaktowe nikona
jeszcze rok-dwa i dobijemy do iso 10'000
strach sie bac co oni jeszcze wymysla
Mnie bardziej zastanawia, jakim cudem udało im się do g... kompaktu skonstruować zoomika, o rozdzielczości równej legendarnym stałkom Zeissa i Leiki, bo przecież właśnie taki obiektyw jest konieczny by uzyskać sensowne rezultaty z matrycy o rozdzielczości 250 lp/mm... I jak udało im się przełamać barierę limitu dyfrakcyjnego...
No to jakby podsumować jedynkę to mamy:
FF 16 MPx (pewnie sensor podobny do tego z Ds-a)
8.3 kl/s
Body jak było.
WiFi
Crop 1.3 10 MPx 10kl/s
Iso 3200 (określone jako "very clean") + dodatkowo iso 6400
Bufor (przy cropie = "no limits")
Smieciarka.
Ulepszony wyświetlacz (być może OLED)
AF 45 punktów w tym 19 krzyżowych
Digic III x2
Cena 4500$ na start.
I teraz proszę nie mówcie, że nie chcecie takiego body. Jeśli nie to ja biorę dwa :mrgreen:.
Aha wg. najnowszych rumorów Ds-a w dotychczasowej postaci w ogóle nie będzie.
Ja chcę od Canona:
- deklaracji co do przyszłości EF!
- AI SERVO nie gorsze niż z eNki
- AA z 1D classic
- DR
- AF od -1; obecny w ciemnościach to żenada
- buit in grip nie gówno typu BG-Ex
- lżejsze baterie
- czyste 3200 (obecne 1600 z 5d), opcja 6400 - baj baj żółte citroenki DX :smile:
- klatka pełna pikseli
- obsługa CF, nie SD; wykorzystane w pełni możliwośći Extreme IV (czytaj 20MB/s)
- 1/250s synchro
- w cenie... no za darmo tego nie dadzą :)
do tego aparatu poproszę 200/1.8L IS, nowe 70-200L, i coś na szeroko i wtedy I'm done na ładnych parę lat :)
Nie chcę cię rozczarować, ale nic nie wskazuje na to, że w nowej jedynce pojawi sę EC. Jak na razie ten ficzer w cyfrówkach pojawił się tylko w 3D Bonka ;-) i stąd pewnie wzięły się twoje nadzieje. No ale ja nic nie wiem, to tylko spekulacje i wszystko może się zdarzyć ;-)
na czym niby mialoby polegac te eye control ? :rolleyes:
jak myslicie, czy cena 30tki moze jeszcze spasc ? obecnie z kitem mozna dostac za 4,199zl.
Za pomocą ficzera EyeControl możesz sobie wybierać punkt AF za pomocą oka :grin: Tzn na który punkt AF spojrzysz w wizjerze to będzie on wybrany jako aktywny. Najpierw trzeba jednak chyba wykalibrować ten ficzer pod własną gałkę.
BTW, ktoś może powiedzieć na ile skuteczna i praktyczna była ta funkcja w analogowych puszkach?? Czy to taki zbędny wodotrysk? :roll: