Ja mam takie pytanie ogólne: na co dzień pracujecie na laptopach czy komputerach stacjonarnych?
Wersja do druku
Ja mam takie pytanie ogólne: na co dzień pracujecie na laptopach czy komputerach stacjonarnych?
Stacjonarka
Stacjonarka, ale czasem biore lapa i strzelam po kablu ;)
W zeszłym roku kupiłem nowego laptopa (właśnie z myślą o obróbce) i pomimo i7 na pokładzie i 8Gb ramcu i tak wróciłem na stacjonarkę na której jest i3 i też 8Gb ramcu, a jednak zdecydowanie dużo lepiej to chodzi.
Jeszcze niedawno bym też tak pomyślał. Ostatnio zmodernizowałem swój komputer. Wsadziem mu 32GB ramu z 4 wcześniejszych i wymieniem procesor. Sformatowaem dysk SSD 128GB i zainstalowałem od nowa Win 7 Ultimate. Wchodzę na dysk C: a tam świeży system tylko, zajmuje 67GB. Sprawdzam wiec w internecie że ten system powinien zająć do 20GB. Myślę sobie dobra, może coś zostało z poprzedniego systemu. Wyczyściłem kompletnie dysk programem DBAN, od nowa system i to samo. Poszperałem trochę w internecie i okazało się że im więcej RAM na pokładzie, tym więcej system zajmuje miejsca na dysku
Windows 7 Ultimate install is HUGE! (50+GB) [Solved] - SSD - Storage
Po powyłączaniu paru funkcji jak radzono w linku, miejsca na dysku przybyło, ale odbyło się to kosztem ingerencji w system.
Niestety hibernacja i swap robia swoje. Na szczescie, jedno i drugie mozna obejsc.
A kupiłem porządny, nie jakiegoś acera śmiesznego tylko Lenovo z wyższej półki gdzie później musiałem ukryć prawdziwą cenę przed żoną :P
No myślałem też że będzie cacy, ale jednak porobiłem te same rzeczy na laptopie i na stacjonarce żeby się upewnić, i wyszło na + dla stacjonarki. Na obu Windows 7, ten sam soft itd ....