FS to seria dla gier, i multimediów szeroko pojętych.
Wersja do druku
FS to seria dla gier, i multimediów szeroko pojętych.
Nie wiem czy potrzebuję, nie korzystałam nigdy z żadnego fisza. Sam go zaproponowałeś ;) W 50/1.4 nie muszę inwestować, bo już go mam, a 85 jest na FF konieczne moim zdaniem. Też mi się wydaje, że najlepszym dopełnieniem byłby tutaj 24L, ale mogę przecież rozważyć różne opcje.
Swoją drogą, nie wyobrażam sobie pracy na jednym korpusie ;) Muszę mieć dwa jednocześnie. Oczywiście nie przez cały czas, ale np. na ceremonii uważam, że traciłabym zbyt wiele ujęć, gdybym po drodze bawiła się w przepinanie szkieł.
Samyang 14mm, to nie fish. Proponowałem 14mm, jeśli lubisz ultra szerokie ujęcia pozbawione dystorsji typu fish. Patrząc po stopce używasz obecnie 10-22 czyli odpowiednik 16-35 pod FF. Opcji droższych po FF masz dużo, a budżetowych mniej. Sprzedałem niedawno 16-35 II z powodów finasowych głównie, ale przyznam, że pozbyłem się tego obiektywu po tym jak przegrał starcie z 24 LII- mniej uniwersalną w porównaniu do zoomama, ale zdecydowanie lepszą w każdej kwestii, którą brałem pod uwagę decydując co sprzedać.
Nie znalazłem bezpośredniego porównania a zastanawiam się nad podmianą Canon'a 85mm 1.8 na Tamrona 90mm macro VC USD. Jak Tami radzi sobie z AF w ciemnym otoczeniu?
Tyle lat upłynęło, tyle tysięcy postów u wciąż padają te same pytania. Jak chcecie sie do tego zabrać jak trzeba to zróbcie to do porządku. Tu nie ma co tulac i zmieniać z marnego szkła na trochę lepsze. Chcecie zając sie tym profesjonalnie to zainwestujcie. Weźcie pożyczkę, poproście rodziców lub teściów. Jeśli zrobicie to dobrze to po roku góra półtorej sprzęt sue spłaci.
Opcja budżet:
2x5dmkI
28 1.8, 50 1.4, 85 1.8 ewentualnie
14 lub zenitara 16 w fishu
Lampki
Opcja bardziej zamożna:
2x5dmkII lub 6d
Szkiełka 24-70 2.8 lub np 24L lub 35L i 85 1.8 dodatkowo np 14 lub fish i ewentualnie jakieś tele (135L)
Lampy
Opcja bez kompromisów:
2x5dmkIII
24L 35L 85(moze był L choć ja nie widzę potrzeby) i 135L. Do tego 14 lub fish
Lub dla wygodnych 24-70 i 70-200II
Do tego lampy.
Co do lamp to według mnie 430exII spokojnie wystarcza. Nigdy mocy mi nie zabrakło.
Według mnie pakowanie sie w jakieś cropy które i tak zmieniacie jak spróbujcie pełnej klatki. Mam nadzieje ze pomogłem.
Pozdrawuam
A mi się wydaje że każdy musi spróbować ślubu wesela minimum 5 razy z tym co ma i sam sobie odpowie czego mu brakuje . Niech to będzie wesele kolegi, koleżanki koleżanki jako drugi fotograf.itd Ja jestem świerzaczek. Jak zaczynałem też szukałem na forum przepisu na szklarnie i body. Suma summarum doszedłem sobie sam do tego co chce mieć . Z czym się czuje dobrze co mi potrzeba. I wizje nawet najlepszego fotografa który by powiedział kup to to i to nic mi nie dają bo wiem ę każdy ma swój styl pracy swoje sposoby radzenia sobie z różnymi sprawami. Chce szeroko chce uniwersalnie szukam kompromisu ne kupie trzech stałek 16, 24, 35 mm bo mnie nie stać i nie chce mi się żonglować. Chce portret nie kupie jednej super elki za parę kola 85l. tylko coś tańszego a za resztę wypełnię sobie lukę pomiędzy 35 a 85 tania 50tka. Chce coś w plener i tu jeszcze biję się z myślami stalka 135 czy zoom 7--200 i forum mi w tym nie pomoże jedynie praktyka. Do boju ludzie a sami będziecie wiedzieli czego wam trzeba :) Bo zacząć robić fajne repo a miec doświadczenie tylko z iminin i wakacji to nikt wam zlotego przepisu nie da.
Ponoć ziemia jest płaska. Postudiuj sobie MVA.PL • Zobacz wątek - Lista polecanych monitorów do fotografii i grafiki.
Oczywiście to monitor z grupy < 2k PLN. To monitory, jak napisano - "najtańsze na których coś widać" :)