Odp: Używki Canon 5dmk2 ile wg. was warte ?
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
facestock nikt nie kazał Tobie kupować na aukcjach sprzęty niewiadomego pochodzenia. Ja kupiłem sporo obiektywów używanych w swojej karierze ( głównie na tym forum ) i nigdy się nie zawiodłem.
Puszki za to kupuję tylko nowe i czasem na aukcjach, ale za to z pełną gwarancją producenta. Twój błąd wynika z tego, że kupiłeś w sposób nieprzemyślany i tyle. Teraz to już za późno żeby się mazać - idź i rób zdjęcia.
Jedni mają pecha inni nie, fakt zakup szkieł z forum jest ciut pewniejsze, że chociaż obiektyw nie mydli :p . Ja tam facetowi współczuje i nie życzę nikomu nawet wrogom przytrafienia się takiego felernego sprzętu.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Teraz nie ma się co wymądrzać i tyle. Udało Ci się ciesz się, koledze facestock nie wyszedł ten zakup a takie uwagi jak powyższe w niczym nie pomagają. Obiektyw też możesz kupić dobity, nie ma reguły. Też całkiem niedawno kupowałem (z sukcesem) używane 5D i zmuszony zostałem kupić na allegro od zupełnie nieznanego gościa bo szanowni koledzy z forum wyjeżdżali z takimi cenami jakby to był "biały kruk" a nie aparat juz kilkuletni. Tak więc nie ma reguły. Koledze facestock mimo wszystko życzę końca problemów choć ja na Twoim miejscu nie mogłbym już patrzeć na tą puszkę.
Uczciwi sprzedawcy (jak np. ja ;)) zawsze przed sprzedażą oddają sprzęt do czyszczenia matrycy i odczytania ilości klatek. Załączałem zawsze ten dokument kupującemu. Warto o to zapytać, przy 5D2 operacja kosztuje niewiele ponad 100pln na Żytniej, więc jeżeli ktoś nie ma nic do ukrycia chętnie się na to zgodzi. I druga sprawa, takiego sprzętu nie kupuje się w ciemno bez macania. Nawet jak to jest kilkadziesiąt czy kilkaset km warto podjechać i oszczędzić sobie rozczarowania, nerwów i strat kasowych.
I jak pisze ketras, mniejsze ryzyko zakupu bubla jest na forum, oczywiście nie od gościa zarejestrowanego wczoraj :).
dokladnie tak jak piszesz. mi udalo sie dorwac classica z pewnego zrodla gdzie sprzedajacy wyslal do serwisu w celu sprawdzenia przebiegu. dostalem maila zdjecia widzialem kontakt wzorowy.
Fajnie. Czyli wedlug Ciebie nie jestem uczciwym sprzedawca. Dzieki!
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
tzn co masz na myśli?
Ze nie jestem uczciwy skoro sprzedalem aparat bez wysylki na Zytnia itp.
Cytat:
Zamieszczone przez
MC_
Nie ma za co ;).
Jeżeli opisujesz prawdę, to jesteś, ale skąd ma to wiedzieć kupujący? Dlatego w sumie niewiele to kosztuje a nowy właściciel ma pewność, że jest OK, dodatkowo dostaje czystą matrycę.
Cytat:
Zamieszczone przez
Bolek02
Jaki to jest wg. Ciebie przemyślany sposób zakupu używanego sprzętu? Przecież pisałem czarno na białym że zakupiłem sprzęt, który według sprzedawcy był nieskazitelny, osobiście odbierałem i świadomie czytałem każdy szczegół aukcji, aparat był sprzedawany jako w idealnym stanie. Ciesz się że masz super, mega szczęście ( ale do czasu ) i nie trafiło Ci się nic takiego, super, jestem pod wrażeniem, chyba to to jakiś siódmy zmysł. Gratulacje:) Teraz już wiem że gwarancja, jest dużo warta.
Co do obiektywów to kupowałem mase szkieł przez aukcje i nic złego nie mogę powiedzieć, kupiłem aparat sprawny, używany, zepsuł się u mnie - albo miałem pecha, i przyszedł na niego czas, akurat u mnie, albo właściciel sprzedając idealnie ukrył wadę, wiedząc że po sprzedaży pójdzie w piach, nie potrzebnie się tak uniosłeś z tym nieprzemyślanym wyborem, bo również Tobie może się coś takiego przytrafić i każdej osobie która kupuje używany sprzęt!
Finał tego taki, sprzedałem aparat jako uszkodzony, niestety po tych przejściach nie mogłem się patrzyć na tą piątkę, być ze świadomością że się znów zepsuje coś w nim i polecę kilka stów, nie będę pisał ile pieniążków na nim straciłem, bo zaraz jakiś forumowy mędrzec znów napiszę że się żalę i płaczę. Cieszę się że pozbyłem się 5dmk2 żałuje że kupiłem używany. Mam nauczkę, nigdy więcej sprzętu elektronicznego używanego bez gwarancji, chyba że to będzie Mp3 za 200zł, ale nie aparat kilkuletni za kilka tysięcy zł. W zamian nabyłem na raty świeżutką 6d pachnącą nowością z gwarancją i mogłem tak od razu !