Na stronie DXO pojawił się test tej Sigmy: DxOMark - Sigma 35mm f1.4 DG HSM Nikon Mount: the definitive high-speed 35mm wide-angle lens for DSLRs?
Wersja do druku
Na stronie DXO pojawił się test tej Sigmy: DxOMark - Sigma 35mm f1.4 DG HSM Nikon Mount: the definitive high-speed 35mm wide-angle lens for DSLRs?
o DXO...
wiecej emocji jest na redtube :lol:
Hej !
Fotografuje od wielu lat, miałem już dwie 35L i 35/2. Testowalem ostatnio sigme 35 1.4 a oto moje wrazenia :
Nie jestem zwolennikiem Lek ! Mam kilka T i S na FF i apsc.
S14 Ostrzejsza od 35L - nie da się ukryc i minimalnie mniejsze aberracje i na tym koniec.
Kolorystyka fotek L jest dużo lepsza, bokeh porównywalny no i szybkość USM canona nie do pokonania - z 2 x szybciej i celniej - 1 sztuka sigmy miała z 5dmk2 i 50d duzy BF.
przy korzystaniu z canon DPP i lens Optimizer canon 35 L lepszy !
Ja jednak jestem na razie za 35L , a jak wyjdzie II to zobaczymy. Za celny i szybki AF warto doplacic.
Oba obiektywy sa nieszczelne - po tygodniu używania w sigmie i canonie pylki w srodku - oczywiście dla mnie bez znaczenia/wpływu na fotki - tak już jest.
S14 = sigma 35 1.4
A jakby zdjęcie namalować to byłoby jeszcze lepsze. :) Czy tego oczekujemy po sprzęcie za gruuuuuuuuube pieniądze? Że trzeba go wspomagać oprogramowaniem? Takie coś to mamy w tanich kompaktach z dużym zoomem. Gdzie dobrej optyki już się nie da zrobić i software musi wkroczyć do akcji.Cytat:
przy korzystaniu z canon DPP i lens Optimizer canon 35 L lepszy !
Nie potępiam DPP. Bardzo fajna sprawa. Ale taki argument to, już chwytanie się brzytwy. Na zasadzie jakby mu dać buty na koturnach to robi się bardzo wysoki. :)
ACR bardzo fajnie mi optymalizuje S50. Pewnie zrobią S35 w kolejnej wersji, albo może da się dociągnąć dane. Więc odpada to totalnie. :P
Pisze tylko ze to wygodne, jak ktoś używa DPP i szkla dedykowanego. Wlasciwie to wszędzie jest już oprogramowanie czy nam się to podoba czy nie ...
W sobotę miałem okazję przestrzelać sigmę na turnieju tańca. Af w miarę się wyrabiał, ilość niecelnych trafień porównywalna z c 135 2.0. Większość zdjęć z odległości ok.15 m. Co do kolorów się nie wypowiadam, bo to kwestia subiektywna, choć przez ostatnie dwa lata pstrykałem c 28 1.8 i sigma jest bardziej kontrastowa i nasycona
( może to zasługa świetnej ostrości). Więc nie jest źle, nawet powiem więcej - jest dobrze.
Pozdrawiam