Odp: [maciek12ss] pierwsze fotki z lustra
No i co nikt Ci nie pisze? To może ja dwa zdania. Po pierwsze to coś dziwnego widzę w oczach, coś nienaturalnego. Może to wynik obróbki albo modyfikatora, nie widzę dokładnie. Po drugie wydaje mi się że jak byś domknął przysłonę bardziej tak żeby cała postać była ostra - zdjęcie było by fajniejsze. Przy tak jednolitym tle chyba mała głębia ostrości nie do końca się sprawdza. No i po trzecie to włosy na rękach dziewczyny bardzo się rzucają w oczy - przepraszam ale musiałem to napisać :D
Tło nie było takie jednolite. W oczach widać źródło światła . Jest to koło średnicy około 1,2 m wkręconymi żarówkami led. Co do rąk masz rację zdążyłem po fakcie to zauważyć i zdjęcie będzie poprawione. Dzięki za konkretne słowa krytyki ceni się to :D
254. kolejne niedzielne popołudnie w terenie
246.-248. Mnie trochę rażą te ostre cienie na modelach. Wygląda to dla mnie nienaturalnie, szczególnie na fotce pod słońce. Moim zdaniem lepiej by było to światło rozproszyć.
254. Fajne. Widać, że byłeś na miejscu o odpowiedniej porze. Osobiście dałbym horyzont trochę wyżej żeby było widać więcej lodu. Patrząc na lód i trzciny mam jakiś niedosyt, a niebo na górze jest takie samo jak na środku więc mogłoby go być trochę mniej. Ale jeśli chciałeś pokazać więcej nieba to spoko. W każdym razie zdjęcie ładne.
Dziękuję za konstruktywne uwagi . Co do 246-248 masz racje. Świeciłem tam dwiema lampami bez żadnego modyfikatora ( nie posiadałem).
254. Zgoda. Mam taki kard ale na dole jest dużo śmieci.( resztki trzciny ściętej itd. źle to wygląda wiec uznałem że taki kadr będzie lepszy. Mama jeszcze kilka kadrów z tej miejscówki jak coś sensownego da się z tym zrobić to pokażę.
254. Fajne, choć niebo mnie trochę przytłacza, ale jeśli naprawdę nie dało się inaczej, to ok.
255. Tu z miejscówki 7 km dalej.
254, 255, hdr? Ciut za mocny, ale kadr niezły.
Raw wołany do dwóch tiffów z różną ekspozycją. Potem ps warsta maska na dół i tyle.. A 255 w camre raw wołane nawet bez filtra gradientowego i pędzelkowania. Potem w ps krzywe, maska na dół i słoneczko. Na każdym trochę ppobawiłem się warstwa dopasowanie. kolor selektywny, nasycenie. Potem zmniejszenie do internetu i ostrzenie .
Jak dla mnie trochę za dużo tej obróbki. Zdjęcia natury - stały się nienaturalne.