Dzięki Panowie za pomoc :) rzeczywiście PA271W warty uwagi :D
Wersja do druku
Dzięki Panowie za pomoc :) rzeczywiście PA271W warty uwagi :D
Zima zelżała i monitor w końcu trafił do mnie pod strzechę.
Mowa o Eizo S2433W. Monitor wcześniej został „wygrzany” i skalibrowany.
Pierwsze wrażenia: Pancerna konstrukcja – zdjęcia w Internecie nie oddają tego efektu.
Myślałem, że poprzedni monitor dobrze oddawał kolory, ale myliłem się i to srogo. Postawiłem 2 obok siebie i kolory na NECu negatywnie mnie zaskoczyły. Fakt, że sam sobie tak buraczano ustawiłem, ale ustawiałem bandycką metodą „na oko”.
Dawało to dość dobry efekt zgodności obrazu na ekranie i wydrukiem. Dziś wysłałem nową partię zdjęć do labu i ciekaw jestem jak będzie teraz .
Rozmiar 24 cale wydaje się być całkiem ok. 27 calowy monitor na wysokość nie jest wiele większy, a głównie na tym mi zależało.
Generalnie myślałem, że monitor będzie super hiper ciemny, a okazuje się, że pracuję na 5% jasności i jest dość jasno. W pokoju dość ciemno mam.
Myślałem też nad NECiem PA, ale w moim przypadku praca na matrycy IPS była by strzałem w stopę.
Jeśli ktoś pracuje w dzień na monitorze to ma fajnie. Ja niestety tylko wieczorami.
Szeroki gamut w systemie (Win7) niestety trochę drażni, ale trzeba się będzie przyzwyczaić.
Ubolewam tylko, że muszę się przesiąść z mojego ulubionego FastStone’a na inną przeglądarkę (IrfanView obecnie zainstalowałem).
Może polecicie jakąś fajną przeglądarkę, która radzi sobie z profilami ICC? Będę wdzięczny
Ogólnie: Monitor super. Jestem bardzo zadowolony i do moich zastosowań wręcz idealny.
Tak jak pisałem. Kalibracja jest zrobiona. Tutaj już nic nie wymyślę. Trzeba będzie się przyzwyczaić. Przerzuciłem się już z Chroma na FF
Z przeglądarek, tych obecnie nam panujących czyli w obecnych wersjach to Internet Explorer 9 i Safari mają obsługę CMS. FireFox od (bodajże wersji 3.2) nie obsługuje CMSa.Cytat:
Zamieszczone przez dreamstorm....
http://www.color.org/version4html.xalter
Do oglądania zdjęć są FastPictureViewer albo Bridge.
Nie obsługiwał ICC v4, v2 jak najbardziej, obecnie obsługa v4 powróciła.
Zaletą FF jest możliwość włączenia zarządzania barwą dla nieotagowanych treści, które domyślnie traktowane są jako sRGB.
about:config
gfx.color_management.enablev4 - zmienić "false" na "true"
aby aktywować zarządzanie dla nieotagowanyc treści:
gfx.color_management.mode - zmienić "2" na "1"