36Mpixow i brak sRAW'a? Masakra! Nie dla mnie.
Jak wracam z calodniowych slubow to mam czasem 30gb do zgrania! Przy tym aparacie bylo by ze 120-150GB!
Szokda ze nie stac mnie na 1dx.
Wersja do druku
36Mpixow i brak sRAW'a? Masakra! Nie dla mnie.
Jak wracam z calodniowych slubow to mam czasem 30gb do zgrania! Przy tym aparacie bylo by ze 120-150GB!
Szokda ze nie stac mnie na 1dx.
Może sRAW do zrobienia firmwarem i nie ma się czym aż tak przejmować?
Powinni zrobić jakąś funkcję łączenia pikseli w pary 2x 18 mpix dla zwiększenia czułości lub dynamiki, ale to nie fuji :D
2 to by wyszło krzywo. Lepiej 4. I niekoniecznie muszą je odpalać w różnych czułościach - grupowanie wystarczy - fajnie redukuje szum (vide C300).
skad sie w ogole bierze pomysl, zeby kupowac korpus z duza iloscia megapikseli do zastosowan, w ktorych kluczowa jest szybkosc przetwarzania?
znaczy, doceniam chec kotleciarzy, zeby kupowac wszystko co sie na rynku pojawia, lub przynajmniej oceniac z wlasnej perspektywy, ale specyfikacja D800 (parametry + cena) chyba nie pozostawiaja wielu watpliwosci, ze ten korpus nie zostal zaprojektowany do takich zastosowan. do studio, czy tez dla tego 0,5% landszafciarzy (a moze promila) ktorzy cos zarabiaja - jak najbardziej. ale dla ludzi, ktorzy generuja foty na ilosc... Leo, why?
O każdej. Dostrzegam pewne poziomy zaawansowania. W tym niższym, ludzie ratują się FPSami, a ci powyżej zazwyczaj i tak wiedzą kiedy nacisnąć i mogliby przeżyć bez serii. Pomijając sporty, w których przewidywalność ruchów sportowca dąży do zera.
ale tak w ogole, to ja nie pisalem w zadnym momencie o fps-ach... chodzilo mi wylacznie o narzekanie, ze korpus jest zly "bo generuje duzo danych i to trzeba obrabiac" w sytuacji, w ktorej ewidentnie ten korpus jest zaprojektowany do innych zastosowan...
Przy komputerze za 3000zł czas wywoływania 21mpix rawów jest znacznie mniejszy od czasu "operacji ludzkich", chyba że ktoś oddaje 1500 zdjęć wywoływanych z rawów z presetem "vintage wedding colours" albo "autoall"