Bardzo fajne zdjęcie Tormentor! :)
Wersja do druku
Bardzo fajne zdjęcie Tormentor! :)
Dzisiaj w sumie pierwszy raz uzywalem RAW'y z Samyanga, wczesniej proste JPG na szybko. Robilem zdjecia boiska dla znajomego i zostalem niezle zaskoczony (dopiero) :)
Zdjecie z F6.7 (ta posrednia nieoznaczona miedzy 5.6 a 8)
http://www.sdm.gower.pl/samyang.jpg
Czysty RAW bez wyostrzania, zwyczajnie wywolany z automaty).
Ostrosc naprawde niesamowita nawet na najbardziej skrajnych bokach...
Pozwoliłem sobie wyprostować i efekty naprawdę zacne :).Usunąłem druty wysokiego napięcia po lewej.....w tle pozostały.Linia na boisku dostała lekkiej deformacji ale po dokładniejszej zabawie i to by się zrobiło.Mamy wiec niezły obiektyw bez efektu rybiego oka :).
Samyang 8mm wyprostowany
No ja od dawna prostuje Paint Shopem Pro, ale widzie Twoj sposob nie 'zjada' ogniskowej. Mozna wiedziec dokladnie czym prostowales?
Odpalasz zdjęcie w Photoshopie.Wybierasz Filter/Distort/Spherize....tam ustawiłem suwak na -40,Mode Normal.Następnie OK i zapisz. :) Cała robota...niestety może nam zdeformować różne rzeczy w narożnikach wiec potem należy dokonać poprawek.Moim zdaniem warto się pobawić bo ogniskowej 12,8mm korygowanej pod cropa nie oferuje żaden producent.
Canon 10-22, Sigma 10-20, Sigma 12-24, Tokina 11-16 (2.8!), Tokina 12-24...
Faktycznie - żaden...
A która z tego po przeliczeniu da 12.8mm?
Ile razy już wszyscy psioczyli, że się nic nie przelicza...
No ale ja należę do tych drugich, więc zamilknę przytakując nieskromnie ^^
Prostowanie ok, ale dużo rzeczy nie wychodzi tak samo jak na szkle korygowanym...
Pierwsze słyszę/czytam ze się "nic nie przelicza".
Jakaś nowa religia czy jak?
Co do Samyanga czy jak mu tam - pod ff, wygodniej 16mm Zenitara czy właśnie ten wynalazek? Mam na myśli te braki w pokryciu. Pomijając już cenę.