Odp: [mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM
Cytat:
Zamieszczone przez
luciferi
mam 24L na 5d i szukam czegoś węższego o podobnej plastyce i AF. Pomysł był 50L ale im dłużej czytam ten wątek tym większe mam wątpliwości. Ktoś używa tego i tego? Można je porównać?
Ten obiektyw ma niezłą "plastykę". Ale oprócz tego jest bardzo miękki na 1.2 i co chwilę wychodzą jakieś fioletowe haluny wokół kontrastowych elementów.
Polecam wpisać w Google: "Canon 50 f 1,2 L sample photos" i pooglądać jakie wychodzą zdjęcia z tego obiektywu.
Cytat:
Zamieszczone przez
luciferi
mam 24L na 5d i szukam czegoś węższego o podobnej plastyce i AF. Pomysł był 50L ale im dłużej czytam ten wątek tym większe mam wątpliwości. Ktoś używa tego i tego? Można je porównać?
Nie nie można porównywać 50 z 24.To różne ocniskowe.Inne zastosowanie i obraz.Ktoś tu kiedyś napisał że to jak jabłko z gruszką.
[mini test] Canon 50 1.2 L vs. Canon 50 1.4 USM
Chodzi mi o plastykę i AF a nie o porównanie ogniskowych. Proszę czytać ze zrozumieniem :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
luciferi
Chodzi mi o plastykę
Zdefiniuj plastykę zatem.
ni czepiaj się :) wiesz o co mi chodzi: kolory, kontrast, przejścia tonalne, czystość obrazu, bokeh...
Cytat:
Zamieszczone przez
luciferi
ni czepiaj się :) wiesz o co mi chodzi: kolory, kontrast, przejścia tonalne, czystość obrazu, bokeh...
A ten ostatni to czasem nie zależy m.in. (bo oczywiście nie tylko!) od ogniskowej? A więc jednak wpływ na mityczną "plastykę" ma.
Tak zwana plastyka obrazu, to nic innego jak miękki obraz (ale ostry) na dużych otworach przysłony i przynajmniej lekka winieta.
Cytat:
Zamieszczone przez
welury
Tak zwana plastyka obrazu, to nic innego jak miękki obraz (ale ostry) na dużych otworach przysłony i przynajmniej lekka winieta.
+ obowiązkowo matryca piątki - najlepiej starej ;).
Mylisz pojęcia - to magia. Magia pełnej klatki :)