-
mi właśnie trafił się err 99 też na 40D. Pracowałem z 17-40 L. Zmieniłem obiektyw, zmieniłem kartę, zmieniłem / wyjąłem wszystkie baterie - nic nie dało. Zapakowałem i posłałem na Żytnią (mam gwarancję). Aparat ostrzył normalnie - dopiero po wciśnięciu migawki wyskoczył err. Zobaczymy co powiedzą.
-
U mnie error 99 w 40D pojawił się dziś podczas pierwszych zdjęć świeżo zakupionym obiektywem 70-200 f4 IS. właśnie wtedy kiedy IS jest włączony.
Zastanawiam się czy wymiana firmwaru w body na nowy coś może poprawić, bo coś tam mi się kołacze po głowie że jakieś zmiany miały być w współpracy z ISem.
-
Już wiem, że mój Err99 to była... migawka. Po ok. 12 tys. zdjęć w półrocznym 40D padła migawka. Dobrze, że w czasie gwarancji :)
-
Mój aparat właśnie się zbliża do 12tyś. Mam nadzieje że to nie jest migawka bo tylko z jednym obiektywem tak się dzieje, a właściwie to się na razie uspokoiło.
Może się dotarł:confused:
-
No jak ma klapnąć 100tys to przecież jeszcze trochę mu zostało. 12 tys woyd'a to raczej sporadyczny przypadek - dość nie miły swoją drogą.
-
Witam forumowiczow. U mnie blad Err 99 pojawil sie wczoraj i na wyswietlaczu pisze:
Err99
Shooting is not possible.
Turn the power switch to <OFF> and <on> again or re-install the battery.
Postapilem zgodnie z tym co pisalo na wyswietlaczu ale i tak to nie przynioslo pozytywnego rezultatu.
Posiadam Canona D30 przebieg 8tys zdjec. Czym to moze byc spowodowane.
Myslalem ze np jest to wina obiektywu Sigma 24-70 f2,8 ale jednak nie bo ten sam komunikat pojawial sie jak zamocowalem Canon 50 f1,8 i nawet przy Canon 70-200 f2,8. Zmienialem tez rozne karty pamieci i to samo. Zmienialem baterie i tez to samo. Co moggo sie ewentualnie uszkodzic? Czy jest to awaria migawki? Jaki jest koszt wymiany?
Za wszelka odpowiedz z gory dziekuje...
-
Przeczytałam prawie cały ten remat i nie znalazłam rozwiązania mojego problemu.
Mam 40D od początku czerwca narazie samo body i chce w tym tygodniu kupić 28-135 canona ale nie o to chodzi.
Bawiłam się dzisiaj aparatem tzn. uczyłam się jak się co zmienia ustawiałam sobie w menu różne rzeczy i zrobiłam zdjęcie i wyskoczył err 99 nic więcej nie pisało wyłaczyłam i włączyłam aparat i nic.
Co może być przyczyną tego? Mam nadzieje, ze obejdzie się bez serwisu...
-
Mnie to samo ("Err99") spotkało w minioną niedzielę,:( z tym że moje 20D ma już około 55-60 tyś. klapnięć. Nic nie pomogło, ani wyjmowanie baterii (obu: głównej i podtrzymującej), zmiana baterii na nową, nawet zmiana obiektywu (podpięty był 17-40). Spodziewałem się takiego zdarzenia już od jakiegoś czasu, bo dotarły mnie słuchy o tym, że migawka w 20D jest przewidziana na ok.50tyś., ale i tak było to sporym zaskoczeniem.
W poniedziałek zaraz zrobiłem wywiad na Żytniej ile może kosztować wymiana migawki, i tak jak to już ktoś na forum napisał, około 550-650zł + koszta wysyłki. Czas wykonania naprawy ponoć tylko 5 dni roboczych:!: I teraz zastanawiam się ile może to kosztować w serwisie w Berlinie, bo chyba łatwiej mi by było pojechać tam niż do Wa-wy, jakoś nie mam zaufania do firm kurierskich, a tym bardziej do Poczty-Polskiej.
Czy jest na forum ktoś kto ma jakieś info o berlińskim serwisie i jego cenach?
Pozdrawiam
betinus
-
kochani- wszedzie pisze migawka jesttestowana "DO 100k" a nie "100k"
-
U mnie ten błąd występuje najczęściej przy robieniu zdjęć w jasnym oswietleniu , jeżeli chodzi o zdjecia w nocy to jest o wiele lepiej, chociaż też występuje . No i co z tym cholerstwem zrobić?