1 załącznik(ów)
Odp: Canon EOS R - dyskusja ogólna.
To faktycznie może być pewien problem, pewnie większy dla pro- czy semipro fotografów.
Dla mnie amatora wystarczyło, że sobie poustawiałem modyfikacje gotowych profili w puszce i fotografuję w jpg. CLASSIC i VELVIA
Mam taki wydrukowany "wzornik" kolorów na fotograficznej drukarce i to mnie zadowala.
Foto "wzornika" z X-T30 plus 10-18 Canon za adapterem, ustawiona CLASSIC.
Załącznik 7619
Czy da się wyłączyć tylni wyświetlacz i włączać go tylko na żądanie (np. do podglądu zdjęcia) jak to było w lustrach? Nie znalazłem takiej pozycji w menu oraz w instrukcji.
Cytat:
Zamieszczone przez
Lukas87
Czy da się wyłączyć tylni wyświetlacz i włączać go tylko na żądanie (np. do podglądu zdjęcia) jak to było w lustrach? Nie znalazłem takiej pozycji w menu oraz w instrukcji.
Nie da się. Da się wyłączyć podgląd zdjęcia - nie wyświetla po zrobieniu tylko na żądanie i mam warzenie, że dzięki temu szybciej aparat działa lub ustawić tylko oraz w wizerze.
To akurat mam wyłączone od samego początku, ale właśnie szkoda że nie można wyłączyć ekranu. Można niby odwrócić ekran i podgląd zdjęć robić w wizjerze, ale to mało wygodne.
Ja mam to rozwiazane w taki sposob ze pod przycisk nagrywania mam przypisane przelaczanie ekranow.
potrzebuję pomocy, używam obiektywów przez oryginalną przejściówkę ef i w ciemnych pomieszczeniach jedne zdjęcia wychodzą jasne a drugie ciemne, jak temu zaradzić? pomoże ktoś?
Najlepiej wrzuć przykłady takich zdjęć, koniecznie z opisem ekspozycji i w jakim trybie robisz te zdjęcia.
zdjęcia robione w trybie preselekcji przysłony
To za malo danych, żeby cokolwiek ocenić.
Aparat (jego mechanizmy światłomierza) mógł ocenić dwa różne kadry w mocno różny sposób ze względu na obecność elementów bardzo jasnych, bardzo ciemnych.
Jaki pomiar światła? Może punktowy?
Może włączyłeś sobie bracketing ekspozycji? Może masz ustawiony krótki czas a oświetlenie jest jarzeniowe albo kiepskie LED?
Czy zdjęcie jasne i ciemne mają te samą ekspozycję? (sprawdź exif)
Czy to takie same kadry, czy różne? (np jedne zdjęcie jest z oknem w kadrze czyli pod światło, a drugie ze światłem).
Chcesz odpowiedzi a skąpisz informacji. Jak widzisz przyczyny mogą być różne, nie jesteśmy jasnowidzami. Pokaż te zdjęcia, z exif.