-
Odp: Monitory - porady, problemy itd. część II
Ale co ma nie przynosić komfortu? Chyba właśnie 27-32" w rozdzielczości klasycznej. Oczywiście z gustami się nie dyskutuje, ale ja 25 lat czekałem na obraz, kiedy w końcu nie będzie widać pikseli. Tekst wygląda jak wydrukowany na laserze. Bajka. Nie wyobrażam sobie powrotu do nieostrych "zwykłych" rozdzielczości, pikselozy, rozmycia na krawędziach.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Ale co ma nie przynosić komfortu? Chyba właśnie 27-32" w rozdzielczości klasycznej. Oczywiście z gustami się nie dyskutuje, ale ja 25 lat czekałem na obraz, kiedy w końcu nie będzie widać pikseli. Tekst wygląda jak wydrukowany na laserze. Bajka. Nie wyobrażam sobie powrotu do nieostrych "zwykłych" rozdzielczości, pikselozy, rozmycia na krawędziach.
Wiadomo, ze to kwestia gustu ale i wieku operatora, ewentualnej wady wzroku, czasu spędzanego przed monitorem itd.
-
Ja potrzebuję monitora do 1. internetu i 2. lightroom+photoshop. Mam NEC EA244WMI i chce coś większego plus może być lepsze. Czy 4k potrzebuję to nie wiem. Ma to służyć jako drugi na biurku.
-
Gdybyśmy teraz zamiast gadać na forum, mogli postawić monitor 27" o "zwykłej" rozdzielczości i obok UHD to w ogóle nie byłoby rozmowy. :)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
ewentualnej wady wzroku, czasu spędzanego przed monitorem itd.
Dokładnie. Im gorszy wzrok i im więcej czasu się spędza, tym rozdzielczość powinna być wyższa, bo męczy MNIEJ. Obraz ostrzejszy nie wymusza tak pracy mięśni odpowiedzialnych za akomodację.
-
a TEN 4kjak vs bazowy TEN? Czy trzeba iść drożej? Ja super jakości nie potrzebuję bo z czegoś innego żyję, szukam wygody w rozsądnych pieniądzach na lata ale badziewia nie lubię.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Gdybyśmy teraz zamiast gadać na forum, mogli postawić monitor 27" o "zwykłej" rozdzielczości i obok UHD to w ogóle nie byłoby rozmowy. :)
--- Kolejny post ---
Dokładnie. Im gorszy wzrok i im więcej czasu się spędza, tym rozdzielczość powinna być wyższa, bo męczy MNIEJ. Obraz ostrzejszy nie wymusza tak pracy mięśni odpowiedzialnych za akomodację.
Co masz na myśli "zwykłej" i UHD ? Jeżeli porównasz 27" FHD do 2K, UHD albo 4K to nie jestem taki pewien co zostało by wybrane.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
--- Kolejny post ---
27" wada wzroku i 4K, ehh
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nie zgadzam się z tym. Smartfon to nie monitor. Trzeba się zastanowić do czego będzie używany ten monitor i nie pchać się na siłę w coś co nie przyniesie komfortu użytkowania. Zapłacić więcej żeby skalować, obciążać dużo bardziej kartę. Wg mnie te 32" to minimum do 4K a ja świadomie po testach wybrałem 2K. Jeżeli różnica w cenie nie jest duża to można rozważyć 4K ale przedtem sprawdzić czy będzie potrzebne skalowanie i sprawdzić jak sobie z tym radzą programy których chce się używać.
Jeśli mówimy o komforcie, to właśnie 4k to zapewnia. Nie zagłębiam się w teorię, mówię to na podstawie własnych doświadczeń. W pracy mam 2 monitory NECa 27"[1200x1920], w domu jadę też na dwóch Benq 31,5"[3840x2160] i Eizo 27"[1620x1200]. Benq przeskalowany dla tekstu do 150%, bezdyskusyjnie zapewnia największy komfort z tej czwórki. Od razu odpieram zarzut większego rozmiaru ekranu - otwierając tę samą aplikacje na obu monitorach i zmniejszeniu na Benku do takiego samego rozmiaru fizycznego jak na eizo, obraz z tego pierwszego zjada ten z drugiego na śniadanie. Tak się dzieje każdej aplikacjicji [office, cad, foto i video]
Wystarczy raz spróbować, a powrót do mniejszej rozdzielczości staje się bolesny. Powtarzam się, nie teoretyzuję tak odbierają moje oczy.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Co masz na myśli "zwykłej" i UHD ? Jeżeli porównasz 27" FHD do 2K, UHD albo 4K to nie jestem taki pewien co zostało by wybrane.
Między 27" 2560x1440 a 27" 3840x2160 jest gigantyczna różnica pod każdym względem na korzyść drugiego. W mojej karierze zawodowej na setki dostarczonych monitorów tego typu tylko dwa razy spotkałem przypadek, że ktoś zrezygnował z UHD. W jednym komp po prostu nie uciągnął i w drugim przyzwyczajenie do pikselowych literek było fenomenalnie silne.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
27" wada wzroku i 4K, ehh
Dokładnie tak. Obraz jest ostry a regulować wielkością elementów ekranowych można praktycznie bezstratnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Między 27" 2560x1440 a 27" 3840x2160 jest gigantyczna różnica pod każdym względem na korzyść drugiego. W mojej karierze zawodowej na setki dostarczonych monitorów tego typu tylko dwa razy spotkałem przypadek, że ktoś zrezygnował z UHD. W jednym komp po prostu nie uciągnął i w drugim przyzwyczajenie do pikselowych literek było fenomenalnie silne.
--- Kolejny post ---
Dokładnie tak. Obraz jest ostry a regulować wielkością elementów ekranowych można praktycznie bezstratnie.
Mój 4K 27" trafił jako dodatkowy, lecą na nim filmiki z youtuba. 4K 27" zamieniłem na 32" curved 2K i jestem zadowolony. Najlepiej samemu spróbować, jest 14 dni na odesłanie sprzętu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slouON
Ok, różnica nie duża ale jest. A czy warto iść w 4k? Nadal AMATORSKA obróbka fotek. Może jakaś gierka z XBOXa czy coś czasami.
Ja stojąc przed tym wyborem wolałem kupić 2k (ea275wmi) a za różnice w cenie do 4k kupić kalibrator. Monitor używany do pracy plus czasem zdjęcia - obok oczywiście mam drugi monitor ale już mniejszy
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Jeśli mówimy o komforcie, to właśnie 4k to zapewnia. Nie zagłębiam się w teorię, mówię to na podstawie własnych doświadczeń. W pracy mam 2 monitory NECa 27"[1200x1920], w domu jadę też na dwóch Benq 31,5"[3840x2160] i Eizo 27"[1620x1200]. Benq przeskalowany dla tekstu do 150%, bezdyskusyjnie zapewnia największy komfort z tej czwórki. Od razu odpieram zarzut większego rozmiaru ekranu - otwierając tę samą aplikacje na obu monitorach i zmniejszeniu na Benku do takiego samego rozmiaru fizycznego jak na eizo, obraz z tego pierwszego zjada ten z drugiego na śniadanie. Tak się dzieje każdej aplikacjicji [office, cad, foto i video]
Wystarczy raz spróbować, a powrót do mniejszej rozdzielczości staje się bolesny. Powtarzam się, nie teoretyzuję tak odbierają moje oczy.
Przepraszam, zrobiłem błąd, poprawiam: Eizo 27"[1920x1200]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
szandor
Przepraszam, zrobiłem błąd, poprawiam: Eizo 27"[1920x1200]
Nec FHD, Eizo nie wspomnę i się dziwisz że Benq daje najwyższą jakość. To miał być żart :)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom77
Nec FHD, Eizo nie wspomnę i się dziwisz że Benq daje najwyższą jakość. To miał być żart :)
Nie kumam tego, czy mógłbyś to rozwinąć?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
slouON
a
TEN 4kjak vs
bazowy TEN? Czy trzeba iść drożej? Ja super jakości nie potrzebuję bo z czegoś innego żyję, szukam wygody w rozsądnych pieniądzach na lata ale badziewia nie lubię.
@Tom01 - czy ten 4k co dałem ma sens czy trzeba wyżej iść?
-
Najlepszy jest EA271U COLOR. Ten dopisek jest bardzo ważny.
-
4800 to już jednak dużo. Tanie hobby to też nie jest a jest 3 w kolejce :P
-
"Tanie hobby" to oksymoron. :)
-
Cześć!
Możecie mi polecić monitor do obróbki zdjęć, czasem filmów? Ostatnio miałem Eizo CS2420 z color navigator lecz niestety uszkodzeniu uległa matryca.
-
W jakim budżecie i o jakiej wielkości?
-
Myślę że wystarczy 24" i cenowo raczej do wartości ww. Sporo jest tańszych ale w sRGB i sam nie wiem czy dalej się trzymać Adobe RGB.
-
AdobeRGB przydaje się przy trudnym proofingu, np nadruki na tkaninach. W fotografii to jest bardziej fetysz. Co do wyboru, proponuję rozważania zacząć od: https://monitory.mastiff.pl/monitory...i-2-color.html
-
-
Czy ktoś używa monitora Acer ProDesigner PE270K do obróbki zdjęć? Czy można go "ustawiać" z X-rite colormunki display?
-
Czy ktoś używa może monitora EIZO ColorEdge CS2740-BK i mógłby cos o nim napisać. Zastawiam się nad kupnem tego monitora. Aktualnie używam EIZO CX241 plus dodatkowy monitor na palety z narzędziami S1931. CS2740 miałby docelowo pracować z tym CX241. Czy nie lepiej jednak poszukać używanego CX241.
-
Bardzo przyzwoity sprzęt, porównywalny z CX241 aczkolwiek, bezpośrednim następcą CX241 jest CG2420, CG2730. Ewentualnie w niższej cenie jest lepszy od obu razem, konkretnie NEC PA271Q COLOR. To jest high-endowy monitor graficzny, który da się idealnie zestawić z CX-em.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Bardzo przyzwoity sprzęt, porównywalny z CX241 aczkolwiek, bezpośrednim następcą CX241 jest CG2420, CG2730. Ewentualnie w niższej cenie jest lepszy od obu razem, konkretnie NEC PA271Q COLOR. To jest high-endowy monitor graficzny, który da się idealnie zestawić z CX-em.
O Nec-u nigdy nie myślałem, jakoś zawsze byłem przekonany do EIZO, a ten Nec tańszy o około 1500 zł od CG2730, ciekawe skąd takie różnice. W tym CS2740 zyskuje przestrzec robocza, 4K, ale cały czas mnie zastanawia czy nie będzie on gorzej wyświetlał niż mój CX241, tu nigdy nie miałem problemów z wydrukami, zawsze na papierze, albumie było dokładnie to co na monitorze.
-
Jest dość ostra polityka cenowa od dłuższego czasu. PA271Q COLOR jest tak naprawdę odpowiednikiem CG279X. Proszę zobaczyć ile kosztuje. W tym momencie jest to najlepszy wybór w klasie do ok 10 tys zł a różnica względem CX i "czterocyfrowych" EIZO CG jest kosmiczna na korzyść NEC-a. Nie zawsze tak jest, ale akurat mamy taki układ rynkowy, że warto rzucić na niego okiem.
-
Czy wskazany Nec PA271Q COLOR to jest to samo co PA271Q ColorProof z SVII?
-
Nie, nie to samo. COLOR są to monitory z przebieranymi panelami, wykluczanymi wszystkimi wadami matrycy (nierówności, piksele, wycieki), widocznymi w normalnych warunkach, rozszerzoną gwarancją na piksele. Indywidualnie, każda sztuka osobno prekalibrowane do wielu popularnych dziedzin zastosowań, w tym foto, optymalizowane pod często spotykane laby, symulacja druku pigmentowego, druku offsetowego wg ECI-ISO, dwa targety do postprodukcji tv i filmowej zgodne z SMTPE, profil do zastosowań bardzo obciążających wzrok, a każdy w różnych wariantach oświetleniowych. Mówiąc krótko, jest to "gotowiec" przygotowany na tyle precyzyjnie i wszechstronnie, na ile pozwala współczesna technika.
CPr to zwykły monitor seryjny z wgranymi przykładowymi scenariuszami prekalibracyjnymi, jako bazą do dalszego dłubania. Taki zestaw do samodzielnego montażu.
-
Dziękuję za informacje. Mimo wszystko jednak kusi ten Eizo CS2740 i większa rozdzielczość.
Czy ten Eizo to jest porównywalna klasa monitora do NEC-a MultiSync EA271U COLOR
-
Tak, CS2470 i EA271U COLOR to porównywalna klasa.
-
Polecicie jakis solidny monitor sRGB? Zawodowo obrabiam zdjecia tylko do internetu, poza tym gram od czasu do czasu. Od pieciu lat mam Eizo 24 cale 1920x1200 i jest to fajny monitor ale chcialbym cos odrobine wiekszego - 27 cali 2560 x 1440. Dzieki!
-
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
Dzieki, Tom01! Bede celowal w NEC MultiSync EA271Q - mialem go juz wczesniej "na oku", teraz juz jestem pewien! Hej!
-
Hej,
w bliżej określonym czasie będę zbierał się do zakupu monitora. Obecnie mam Asus VZ249HE i biorę pod uwagę NEC EA271Q oraz BenQ SW240 chyba że jest jeszcze coś wartego uwagi.
Czy brać pod uwagę przestrzeń barw gdzie nie robię wydruków a większość zdjęć ląduje tylko w internecie?
Chciałbym się zmieścić w budżecie około 2000 zł.
Wysłane z mojego Redmi Note 8 Pro przy użyciu Tapatalka
-
W tym budżecie najlepszy wybór to:
- NEC EA245WMI-2 COLOR
- EIZO CS2410
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
W tym budżecie najlepszy wybór to:
- NEC EA245WMI-2 COLOR
- EIZO CS2410
A one będą kalibrowane sprzętowo?
Czy ten NEC będzie lepszy od EA271q?
-
- Tak, oba są kalibrowane sprzętowo a NEC nawet prekalibrowany, czyli "gotowiec".
- EA271Q w wersji "gołej" to monitor konstruowany z myślą o Wordzie i poczcie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Tom01
- Tak, oba są kalibrowane sprzętowo a NEC nawet prekalibrowany, czyli "gotowiec".
- EA271Q w wersji "gołej" to monitor konstruowany z myślą o Wordzie i poczcie.
Czyli ten jest goły i bez kalibracji nie zda egzaminu?
https://fineart.sklep.pl/pl/p/Monito...-gwarancji/230
-
Wersja podstawowa to monitor na biurka dyrektorów handlowych. Nie do koloru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Goły EA271Q możesz skalibrować sprzętowo SpectraView II i zewnętrznym sensorem, dzięki czemu będzie oferował praktycznie referencyjną jakość. Będzie znacznie lepszy od EA245WMi-2 cxy CS2410 z oczywistych względów:
https://i.imgur.com/rZGoIpt.jpg
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Goły EA271Q możesz skalibrować sprzętowo SpectraView II i zewnętrznym sensorem, dzięki czemu będzie oferował praktycznie referencyjną jakość. Będzie znacznie lepszy od EA245WMi-2 z oczywistych względów:
https://i.imgur.com/rZGoIpt.jpg
Czyli nie potwierdzasz tego co napisal @Tom01 że EA245 będzie lepszy [emoji17]
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
Czyli nie potwierdzasz tego co napisal @
Tom01 że EA245 będzie lepszy [emoji17]
Jakość obrazowania po kalibracji sprzętowej EA271Q jest identyczna, powierzchnia i rozdzielczość znacznie większa i bardziej komfortowa w pracy z LR/PS/C1
-
Cytat:
Zamieszczone przez
czornyj
Jakość obrazowania po kalibracji sprzętowej EA271Q jest identyczna, powierzchnia i rozdzielczość znacznie większa i bardziej komfortowa w pracy z LR/PS/C1
I nie będzie żadnej różnicy w wyświetlaniu kolorów? Kuszące jest to 27 cali
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Pezet85
I nie będzie żadnej różnicy w wyświetlaniu kolorów? Kuszące jest to 27 cali
Oba monitory wyposażone są w sprzętowo kalibrowaną, 14-o bitową LUT i DUC (elektroniczną kompensację równomierności), ich jakość po skalibrowaniu jest identyczna.
-
1 załącznik(ów)
[QUOTE=czornyjich jakość po skalibrowaniu jest identyczna.[/QUOTE]
Uhm...
Załącznik 6158
-
...a jeśli ktoś ma obawy, to może kupić skalibrowaną w krakowskiej centrali NEC, oficjalną wersję ColorTuned z oprogramowaniem SpectraView II oraz gwarancją 5 lat, sprzedawaną dodatkowo z kapturem HD2PA2427 o wartości ok. 400 gratis ;)
Choć oczywiście nadal nie będzie najmniejszej różnicy w jakości, wszystkie serie specjalne robione są na bazie serynych EA :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez czornyj
wszystkie serie specjalne robione są na bazie serynych EA :D
Oczywiście. Tak samo jak ekspresy do kawy, automaty do bram, tablety, odbiorniki TV są robione na zupełnie seryjnych Linuxach. :)
-
Mała informacja - NEC EA271Q został wymieciony z dystrybucji i prawdopodobnie będzie dostępny dopiero w połowie czerwca. Kilka sztuk zostało u dwóch partnerów graficznych NEC, którzy zrobili zapasy - fotoplus i fineart.
Na skutek tego stanu rzeczy najprawdopodobniej do połowy czerwca monitory 24” - szczególnie w wersji COLARGOL z linuxem od ekspresu do kawy - staną się w magiczny sposób o wiele „lepsze” od wersji 24” :D
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
-
Ściślejsza informacja: Dostępność monitorów jest problematyczna od jesieni i zapowiada się, że szybko się to nie zmieni. Zresztą nie tylko tego towaru. Czasy mamy chore i deficyty widać w wielu branżach. Inna sprawa, że przypadkowa dostępność na poziomie detalicznym tłumaczy siłowe naganianie.